K-ryhmän hävikkituotteet

K-ryhmän hävikkituotteet

Päivitetty 13.2.2024

Ei pieni kolhu vielä hävikkiä tee

Ruokahävikki on merkittävä globaali ongelma, jonka vähentämiseksi K-ryhmä tekee aktiivisesti työtä. Tavoitteena on minimoida omasta toiminnasta aiheutuva hävikki ja hyödyntää väistämättä jäävä biojäte esimerkiksi biokaasun tuotannossa. 

Pohdimme jatkuvasti, miten voimme pelastaa vieläkin hyviä tuotteita hävikiltä ja hyödyntää niitä raaka-aineina uusissa tuotteissa. Alla esimerkkejä herkullisista hävikkituotteistamme!

Hyvis-keitot

Hävikkiä voi syntyä kauppojen lisäksi myös varastoilla, joista tuotteet lähetetään eteenpäin kauppoihin. Valmistamme yhteistyössä Juustoportin Kasvis Gallerian kanssa sekä Hyvis paprika-linssikeittoa että Hyvis tomaatti-juustokeittoa. Keittojen valmistuksessa hyödynnetään varastossamme syntyvää tomaatti- ja paprikahävikkiä. Tomaatit ja paprikat ovat edelleen hyviä ja herkullisia, mutta niissä voi olla esimerkiksi pintavikaa, jonka vuoksi niitä ei voida lähettää kauppaan myytäväksi.

Vegaaninen paprika-linssikeitto on edullinen valinta keittohyllyltä, kun haluat osallistua ruokahävikin minimointiin. Tuote valittiin Suomen vastuullisimmaksi ruokatuotteeksi 2024 Suomen vastuullisin tuote -kilpailussa!

Hävikkitomaateista taas saadaan aikaiseksi erinomainen tomaattikeitto yhdessä Juustoportilla syntyvien ylijäämäjuustojen kanssa. Keittoon käytetyt juustot ovat täyteläisiä, pitkään kypsyneitä Isabella ja Grand Reserve -juustoja, joista päätyvät keittoon ne, jotka eivät täytä Juustoportin ulkonäköstandardeja juustopakkauksiin, esimerkiksi halkeamien vuoksi. Hyvis tomaatti-juustokeiton valmistamiseen hyödynnettiin vuoden 2022 aikana 9000 kiloa K-ryhmän keskusvaraston hävikkitomaatteja.

HYVIS tomaatti-juustokeitto

HYVIS tomaatti-juustokeitto on herkullinen keitto, joka valmistetaan Keskon keskusvaraston tuoreista ylijäämätomaateista, jotka muutoin menisivät hävikkiin sekä Juustoportin juustosta. Tuotteessa on peräti 39 % tuoreita hävikkitomaatteja. Täyteläinen maku tulee pitkään kypsyneistä Isabella ja Grand Reserve -juustoista. Tuotteen valmistaa Kasvis Galleria. Tuote on laktoositon sekä gluteeniton.

HYVIS paprika-linssikeitto

HYVIS paprika-linssikeitto on herkullinen uutuus, joka valittiin Suomen vastuullisimmaksi ruokatuotteeksi 2024 Suomen vastuullisin tuote -kilpailussa! Vegaaninen keitto valmistetaan Keskon varaston tuoreista ylijäämäpaprikoista, joita ei voi lähettää kauppaan myytäväksi esimerkiksi kolhiintumisen vuoksi, mutta jotka sopivat vielä erinomaisesti keiton raaka-aineeksi. Keitossa on reilusti noin 24% tuoreita hävikkipaprikoita ja ruokaisuutta on lisätty linsseillä. Tuotteen valmistaa Kasvis Galleria. Tuote on vegaaninen sekä gluteeniton.

Olvi Iisalmi Appelsiini Alkoholiton Lonkero

Olvi Iisalmi Appelsiini Alkoholittoman Lonkeron valmistuksessa on hyödynnetty K-ryhmän keskusvaraston ylijäämä-appelsiineja ja K-kauppojen appelsiinimehukoneiden appelsiininkuoria. Lopputuloksena syntyy alkoholiton juoma raikkaasta iisalmelaisesta pohjavedestä ja hävikistä makunsa saavasta käsintehdystä appelsiinitisleestä. Täydellinen sober curious vaihtoehto!