K-ryhmän hävikkituotteet

K-ryhmän hävikkituotteet

Ei pieni kolhu vielä hävikkiä tee

Aina ei ole helppoa olla hedelmä, marja tai vihannes. Tulee kolhuja matkan varrella tai ei muuten vaan mahdu ulkonäköstandardeihin. Usein kolhitut päätyvät roskiin. Onneksi K:ssa tilanne on toisin. Meillä kaikki kovia kokeneet mahtuvat hävikkihedelmistä, -vihanneksista ja -marjoista kylmäpuristettuun Hyvis-mehuun.

"Pohdimme jatkuvasti, miten voisimme hyödyntää hävikkiä uusiksi tuotteiksi. Tänä jouluna K-kauppojen asiakkaat pääsevät nauttimaan hävikkiglögistä, joka on tietojemme mukaan Suomen, ellei jopa maailman ensimmäinen laatuaan", kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Ruokahävikki on merkittävä globaali ongelma, jonka vähentämiseksi K-ryhmä tekee aktiivisesti työtä. Tavoitteena on minimoida omasta toiminnasta aiheutuva hävikki ja hyödyntää väistämättä jäävä biojäte esimerkiksi biokaasun tuotannossa. Vuonna 2020 K-ruokakauppojen hävikki väheni ennätykselliset 9 prosenttia.

Suomen Jäätelön valmistamissa jäätelöissä hyödynnetään syömäkelpoisia ylijäämähedelmiä. Bananasajäämä valmistetaan K-ruokakauppojen kypsistä ylijäämäbanaaneista, jotka ovat ihanteellinen raaka-aine jäätelöön, mutta jotka eivät asiakkaita enää houkuttele. Abbelsiinijäämän pääraaka-aineena taas toimii K-ruokakauppojen appelsiinimehun puristuksessa ylijäämät aromaattiset ja ravinteikkaat appelsiinit, jotka muutoin menisivät suoraan hävikkiin. Hedelmät keräillään K-ruokakaupoista ja kuljetetaan biokaasuautoilla Suomen Jäätelön tehtaalle.