Hyvä on lähellä

Hyvä on lähellä

Päivitetty 25.9.2023

K-ruokakauppa on loistava paikka bongailla pientuottajien parhaimpia tuotteita. Tässä 15 upeaa esimerkkiä ympäri Suomen.

Pientuottajat-kuvitus 2021-680x300 1. Murtolan hamppufarmi

Marttilalainen yritys viljelee ja jalostaa öljyhamppua. Kasvin siemenistä valmistetaan esimerkiksi rouhetta, jauhoa ja kylmäpuristettua öljyä. Lisää siemeniä leipätaikinaan, keiton päälle ja aamupuuroon. Hamppu snacksit sopivat leffaevääksi ihan sellaisenaan.

2. Kappelin Juustola

Maistuisiko llmeikäs Illuusia -sinihomejuusto vai Lempeä Loreley -valko homejuusto? Otavalaisen minijuustolan tuotteiden veikeät nimet ovat peräisin lehmiltä: Illuusia oli tilan ensimmäinen lehmä ja Loreley sen tytär. Juustot tehdään käsittelemättömästä raakamaidosta. Kokeile molempia näin kesällä grillissä! Pientuttaja kuva 680x300

3. Nikkarin maatila

Päijäthämäläinen maatila on ollut saman suvun omistuksessa peräti vuodesta 1745. Nyt puikoissa on kahdeksas sukupolvi, viljelijä Saara Kukkonen. Maatilan satokausi alkaa vihreästä parsasta ja päättyy syksyllä härkäpapuun. Keskikesällä saadaan mansikkaa. Tilalla on myös suomenlampaita, jotka pitävät huolta laitumista.

4. Kujalan Herkku

Oletko kuullut Löökikastikkeista? Lööki on Oulun murretta ja tarkoittaa sipulia. Kastikkeet valmistetaan Kujalan tilalla Hailuodossa. Löökikastikkeet ovat monikäyttöisiä: lorauta salaattiin tai hampurilaiseen tai marinoi kalaa tai lihaa. Kastikkeille on myönnetty Sydänmerkki ja Hyvää Suomesta -merkki.

5. Spices Chef

Pieni maustetehdas sijaitsee Kontiolahdella, Pohjois-Karjalassa. Yrityksen keskeisiä arvoja on kestävä kehitys. Se näkyy esimerkiksi mausteiden biopakkauksissa, jotka tehdään sokeriruo'osta. Valikoimaan kuuluu hauskan erilaisia maustesekoituksia kuten puolukka-chili ja kantarelli-mustapippuri.

Pientuottaja kuviskuvaa

6. Hommanäs Gård

Vadelmahillopurkin etiketissä seisoo uljas keltainen kartano. Sama talo sijaitsee Porvoon saaristossa, jossa kaikki Hommanäsin tuotteet valmistetaan. Tilan valikoimaan kuuluu hilloja, mehuja, hyytelöitä ja kastikkeita, ja ne ovat niittäneet mainetta makutesteissä. Eikä ihme: herkkujen väri ja maku tulee oikeista marjoista.

7. Oregana

Kainuulaista porkkanaa, täys jyväkauraa, mansikkaa… Kontiomäellä toimivan Oreganan tarina alkoi, kun ystävykset Mika ja Samuli eivät löytäneet kaupasta riittävän vähäsokerista smoothieta. Niinpä he päättivät kehittää sellaisen itse. Nyt valikoimissa on seitsemän makuhermoja kutkuttavaa juomaa, joissa on 40 prosenttia vähemmän hedelmäsokeria kuin perinteisissä smoothieissa. Kaikki Oreganan tuotteet ovat gluteenittomia, laktoosittomia ja vegaanisia, ja ne pakataan kierrätettäviin materiaaleihin.

8. Thrsty

Hävikkimehufirma käyttää raaka-aineenaan kauppojen hedelmiä ja vihanneksia, jotka uhkaavat päätyä hukkaan. Hyvis- mehut puristetaan Imatralla. Maut vaihtelevat sesongin mukaan. Thrsty valmistaa myös K-ryhmän oman K-Hyvismehun, joka tehdään keskusvaraston syömäkelpoisista hävikkihevistä. Pientuottajat kuva 2 680x300

9. Kala Kalle

Kala Kallen täyssäilykkeet valmistetaan Kalajoella. Savulohikukko on täysin valmis eväs, Savulohirouheesta teet pikaisen pastakastikkeen ja Viljapossu maistuu ruisleivän päällä. Uutena valikoimaan kuuluvat Göransin kebablihat joko tulisessa tai miedossa kastikkeessa. Görans on myynnissä vain K-kaupoissa.

10. Öljypuu

Valkosipulinkynsiä chilimarinadissa, valkosipulinkynsiä sitruunamarinadissa. Ja tietenkin hyytelöä, salaatinkastiketta ja majoneesia! Lappeenrantalainen Öljypuu tunnetaan valkosipuliherkuistaan, mutta saatavilla on muitakin säilykkeitä kuten hillokkeita ja sinappeja.

11. Poikain parhaat

Limonaadit kahdella A-kirjaimella valmistetaan Tampereella kotimaisista täysmarja mehuista, eikä niissä ole keino tekoisia maku- ja väriaineita. Mansikka-raparperi, mustikka-sitruunamelissa, karpalo-koivu ja mustaherukka hurmaavat. Limonaadit sisältävät hedelmälihaa.

12. Rainingon luomutila

Inkojen tuhansia vuosia sitten viljelemä superkasvi kvinoa menestyy myös Suomessa. Lietolainen Rainingon luomutila on viljellyt kasvia jo 12 vuotta. Kvinoa sopii moneen: risottoon, puuroon, salaattiin ja pyöryköihin. Uuden Lisukekvinoan keittoaika on vain kaksi minuuttia! Lapsia ilahduttaa Raksui, kvinoamurot, joita voi napsia sellaisenaan tai ripotella jogurtin päälle.

13. Sysmän luomuherkut

Sysmäläinen perheyritys on valmistanut tuotteita kotimaisesta viljasta yli 20 vuotta. Yritys on tunnettu ennen kaikkea mysleistään, joiden makuina ovat hunaja-vilja, omena-karpalo ja mansikka-mustikka. He valmistavat myös kestosuosikki Pirkka Luomu myslin, jonka syntytarina on sympaattinen: Yrittäjä Markku Nikki matkasi Helsinkiin myslin prototyyppi lasipurkissa. Reissu jännitti, mutta tapaaminen K-ryhmäläisten kanssa oli menestys. Myslien lisäksi Sysmän Luomuherkkujen valikoimissa on luomusipulikeitto ja luomuviljapihvit.

14. Herrgårdsin lihasavustamo

Maalahtelainen savustamo muurattiin alkujaan perheen isän, Börje Herrgårdin, metsästys harrastuksen takia. Vähitellen toiminta kasvoi, ja nykyisin perhe omisteisen yrityksen johdossa on Börjen tytär Emilia. Herr gårdsissa savustetaan monenlaista laatu lihaa, niin paikallisten metsästäjien omia saaliita kuin lihatuotteita myyntiin. Perinteikkäin niistä on savustettu kinkku, jota myydään palana ja siivuina. Savustettu kotletti on grillikauden hittituote.

15. Santun Seitan Kuvituskuva 680x300 Kaikki alkoi Santtu Sainion kotikeittiöstä, jossa hän kokkasi vegaanisia herkkujaan jo 90-luvulla. Santun Seitanin ensimmäinen hitti tuote oli Vegekebab, maustetut seitansiivut, jota asiakkaat arvioivat "pirun hyväksi". Nyt valikoimaan kuuluu esimerkiksi Vegvursti, joka muistuttaa erehdyttävästi salamia. Tuotteet valmistetaan Tammisaaressa.