7 vinkkiä välipalaksi

7 vinkkiä välipalaksi

Päivitetty 26.7.2022

Koululaisella on kiljuva nälkä, mutta mitä tarjota hänelle välipalaksi? Lue seitsemän asiantuntijan ja asianosaisen parhaat neuvot lasten täsmävälipaloihin. Täydelliset reseptit tarjoavat muun muassa poppari Robin ja muusikko Raakel.

Vinkit Pirkka-lehden numerosta 8/2012:

1. Teinipoppari Robinin vinkit

"Koulu loppuu usein kahden tai kolmen aikaan. Silloin on melko kova nälkä, kun kouluruokailusta on jo aikaa. Laitan itse välipalani, sen kokkaamisessa ei nyt niin suurta taitoa tarvita. Syön yleensä leipää, muroja, hedelmiä ja jogurttia. Suosikkivälipalani on Kalinka-jogurtti muroilla. Ruoan kanssa juon vettä tai mehua. Ollaan koodis!"

2. Muusikko Raakel Lignellin vinkit

"Meillä on kotona vielä neljä lasta, joista kolme käy koulua. Olemme ruokaorientoinut perhe, ja meillä on aina syöty yhteinen lounas iltapäivällä. Varsinaisia välipaloja on ollut vähemmän, mutta tarvittaessa on saanut hedelmiä voileipiä ja viiliä.

Nyt enää kuopus käy koulua täällä Sipoossa, mutta silti meillä on ruoka valmiina, kun hän tulee koulusta. Hän on aina ihan supernälkäinen. Lounaalla on monipuolista kotiruokaa ja paljon kasviksia.  Hyvä ruokailuväli on noin neljä tuntia, sen useammin ei tarvitse syödä. Parasta olisi, jos välipala olisi valmiina. Puuro sopisi välipalaksi, mutta helpompi vaihtoehto on karjalanpiirakka tai täysjyväleipä, jonka päällä on leikkelettä tai juustoa ja värikkäitä vihanneksia."

3. Ravitsemusterapeutti Raija Karan vinkit

"Jos mieli tekee jotakin makeaa, pulla tai pullapohjainen marjapiirakka ei ole yhtään hullumpi vaihtoehto. Viinerit, munkit, sipsit, limut ja energiajuomat eivät kuulu arkisyömiseen ollenkaan.

Välipaloissa kannattaa olla varuillaan sokerin kanssa. Maustettuja jogurtteja ei siksi kannata syödä ihan joka päivä, sama juttu on murojen kanssa."

4. Koululainen Aino Taposen vinkit

"Syön aina koulussa, mutta on minulla nälkä, kun tulen kotiin. Mieluiten teen rieskarullia, joiden välissä on juustoa tai makkaraa ja tomaattia tai kurkkuja. Valmis vanukaskin kelpaa.
Olen käynyt uintiharjoituksissa kahdeksanvuotiaasta asti. Nyt minulla on treenit viisi kertaa viikossa, ja välipalat ovat tärkeämpiä kuin 8–9-vuotiaana, jolloin harjoittelin vain pari kertaa viikossa.

Nyt 14-vuotiaana aloitan treenit kuudelta. Ennen niitä syön toisen välipalan. Se on pienempi kuin ensimmäinen; jos vatsa on liian täynnä, ei voi uida. Usein otan banaanin. Harjoitusten jälkeen syön lämpimän iltaruoan kotona.

5. Pirkka-koekeittiö kotitalousopettaja Leena Korkalaisen vinkit

"Yllättävän hyvin valmiiksi pestyt ja pilkotut juurekset katoavat jääkaapista. Samoin käy smoothieille.Mikroaaltouunissa saa nopeasti vähän ruokaisamman välipalan. Laita voidellun ruispalan päälle tonnikalaa, tomaattia ja kuorruta juustolla. Lämmin leipä antaa tarpeeksi energiaa urheilutreeneihinkin.

Mannapuurosta tulee ihana mannafrutti, kun siihen sekoittaa tuoreita marjoja tai hedelmiä ja esimerkiksi vaniljakastiketta. Pannukakunkin voi tehdä illalla valmiiksi. Kun siihen lisää jauhelihaa ja kasviksia, se pitää nälän kaukana pitkään. Peruspannari maistuu myös lohitäytteen kanssa."

6. Kokki Aki Wahlmanin vinkit

"Pienemmille koululaisille sopivat koulun jälkeen jogurtit ja smoothiet. Jääkaapissa voisi myös odottaa valmiiksi täytetty ruisleipä. Sen aikuinen ehtii tehdä aamukiireessäkin. Pieni koululainen osaa lämmittää mikrossa valmiin keiton, jos sitä harjoitellaan yhdessä.

Vähän isommat koululaiset osaavat jo itse valmistaa munakkaita erilaisilla täytteillä, kuten juustolla tai nakeilla. Ainakin meidän lastemme nälän ne tyydyttävät tarpeeksi nopeasti."

7. Perheenäiti Niina Törmäsen vinkit

"11-vuotias Amalia tulee koulusta itsekseen ja syö jogurttia tai leipää ja maitoa. Meillä on aina ruispaloja kaapissa. Tytöt eivät yleensä halua leivänpäällisiä, leipä ja voi riittävät. Meillä käytetään kotona  rasvatonta maitoa, kevytjuustoa ja margariinia, koska lapsilla on sukurasitteena korkea kolesteroli.

Vuoden paras hankinta on ollut tehosekoitin, jolla voi tehdä smoothieita banaanista, luonnonjogurtista, marjoista ja hunajasta. Amalia tekee jo itse smoothiensa. 6-vuotias Fanny ei käytä yksin konetta, mutta paljon muuta hän keksii jääkaapin tarjonnasta."