Säännöllinen ateria- ja unirytmi sekä välipalat

Säännöllinen ateria- ja unirytmi sekä välipalat

Päivitetty 24.11.2021

Säännöllinen ateria- ja unirytmi ovat tärkeitä vireyden, jaksamisen ja painonhallinnan kannalta. Välipalat tulee suunnitella etukäteen, jotta ne eivät jää syömättä.

Säännöllinen ateriarytmi ja välipalat

Säännöllinen ateriarytmi on tärkeää vireyden, jaksamisen ja painonhallinnan kannalta. Päivän pääaterioiden aamupalan, lounaan ja päivällisen lisäksi useimmat meistä tarvitsevat 1-2 välipalaa, jotta energiansaanti pysyy tasaisena ja pääaterioiden annoskoot sopivina. Suomalaisten energiansaannista 40% tulee välipalatyyppisestä syömisestä, joten kiinnitä huomiosi välipalojen laatuun ja huolehdi, etteivät välipalat korvaa pääaterioita.

Välipalojen suunnittelu ja ennakointi on tärkeää, jotta kotona on saatavilla hyvien välipalojen aineksia. Välipalat kannattaa suunnitella etukäteen kiireisissä elämäntilanteissa. Kauppalistalle kannattaakin laittaa myös välipala-ainekset, niin kotiin kuin mukaan otettavaksi.

Hyvässä välipalassa on aina jotain kasvista, hedelmää tai marjaa, lisäksi jotain proteiinipitoista ja halutessasi myös kuitupitoisia viljatuotteita. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi rahka tai raejuusto hedelmän tai marjojen kera, täysjyväinen leipä kananmunan ja kasvisten kanssa tai jogurttipohjainen smoothie ja kourallinen pähkinöitä. Kiireessä voit napata mukaasi myös proteiinipatukan ja hedelmän. Välipalojen valikoima on kaupoissa laaja ja oma terveellinen suosikki löytyy varmasti.

Unirytmin luominen ja ruutuajan hallinta.

Uni on ihmiselle ensisijaisen tärkeä osa hyvinvointia, hyvän ravinnon lisäksi. Elimistösi tarvitsee laadukasta unta joka yö 7-9h.

Jos katselee tv:tä, pelaa pelejä tai surffailee sosiaalisessa mediassa juuri ennen nukkumaanmenoa, syvään uneen nukahtaminen vaikeutuu. Sininen valo älylaitteesta tai tv:stä ei ole hyväksi iltaisin, koska se pitää aivoja toiminnassa ja virkeänä. Tupakointi sekä kofeiini piristävät, joten niitä on hyvä välttää iltaisin. Viimeinen kahvi tulisi juoda iltapäivällä ennen klo 14.

Lapsiperheissä käy usein niin, että lapset menevät nukkumaan ajoissa, mutta aikuiset jäävät vielä pitkäksi aikaa viettämään aikaa tv:n tai sosiaalisen median ääreen. Molempien laitteiden tuijottaminen on aika turhaa. Mikset sen sijaan panosta hyvään uneen, jotta jaksat paremmin seuraavana päivänä?

Epätasaisesti nukkuminen, eli se että nukkuu vähemmän arkena ja kirii unta kiinni viikonloppuisin, sekoittaa koko elimistön toimintaa. Unta ei voi kiriä kiinni viikonloppuisin, vaan unirytmin tulisi olla tasainen joka yö. Näin ylläpitää kehon ja mielen tasapainoa. Yleinen vireystaso pysyy yllä helpommin ja hallitsee stressiä paremmin. Väsyneenä kokee saamattomuutta, mieli on apea ja ärtyisä. Tämä on tärkeää myös aikuisille, ei vain lapsille.

Olisi hyvä päästä nukkumaan joka päivä suurin piirtein samaan aikaan ja herätä samaan aikaan. Kun oman unirytmin saa paikoilleen, elämästä tulee helpompaa ja mukavampaa. Hyvä uni vaikuttaa mielialaan tasaavasti ja elämä alkaa tuntua mielekkäältä. Unen aikana keho ja aivot palautuvat, joka taas edistää elimistön eri toimintoja, kuten ruoansulatusta.

Älylaitteiden sijaan ota käteen hyvä kirja, jota voit lukea iltaisin aina muutaman sivun ennen nukahtamista. Kirja auttaa rauhoittumista. Ennen nukahtamista, rauhoittumista tulisi olla noin 60 min. Sänkyyn esim. klo 21 - 22 ja nukahtaminen noin klo 22 - 23. Nukahtaminen tapahtuu noin 15 - 30 minuutissa. Tällöin voit herätä klo 6-7.

Unirytmi kannattaa pitää yllä myös viikonloppuisin sekä lomilla. Hyvä uni on oman hyvinvointisi tärkein ylläpitäjä.