Huoltokatko OmaPlussa-eduissa 28.5. klo 00.00–02.00. Katkon aikana edut eivät ole toiminnassa. Pahoittelemme häiriötä.
Mehustus on pop!

Mehustus on pop!

Päivitetty 3.5.2022

Tuoreet marjat, hedelmät ja vihannekset voi valmistaa raikkaiksi mehuiksi. Ilman kuumentamista valmistettu mehu säilyttää hyvin raaka-aineiden vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet, ja on siten tehokas vitamiinipommi!

Melkein kaikista kasviksista, hedelmistä ja jopa juureksista voi puristaa mehulingolla juotavaa. Poimi vinkit maistuvien mehujen tekemiseen. Makuyhdistelmiä on käytännössä rajattomasti, joskin makean, raikkaan ja happaman sekoitus antaa yleensä maistuvimman lopputuloksen. Kokeile ja muokkaa kasvisten määrät omaan makuusi sopiviksi.

Tuorepuristetut mehut

Tuorepuristettu mehu on virkistävä aamupala tai raikas, vitamiinipitoinen välipala. Melkein kaikista kasviksista, hedelmistä ja juureksista voi puristaa juotavaa.

Tuoremehun valmistamiseen voi käyttää esimerkiksi mehulinkoa tai mehupuristinta. Mehulinko raastaa ainekset hienoksi ja ”linkoaa” raasteesta mehun. Mehulinko sopii hyvin siis koville hedelmille ja kasviksille sekä juureksille.

Mehupuristin taas hienontaa hedelmät ja vihannekset alhaisella pyörimisnopeudella, joten se soveltuu pehmeiden raaka-aineiden, kuten salaattien ja marjojen mehustamiseen.

Tuoremehut kannattaa joko säilöä pakastamalla tai juoda parin päivän sisään, sillä ravintoainepitoisuus heikkenee nopeasti.

Makuyhdistelmiä tuoremehuissa on käytännössä rajattomasti. Makean, raikkaan ja happaman sekoitus antaa yleensä maistuvimman lopputuloksen. Kokeile ja muokkaa kasvisten määrät omaan makuusi sopiviksi!

1. Porkkanakakkumehu

Porkkana_selleri
1 sellerin varsi + 2 omenaa + 2 porkkanaa + ripaus kardemummaa

Aloittelijalle sopiva juotava porkkanakakku syntyy paloitellusta sellerinvarresta ja porkkanasta, lohkotusta omenasta sekä ripauksesta kardemummaa. Nam!

2. Iltapäivän energiamehu

Porkkanaa
4 porkkanaa + 1 omena + 1 sitruunan mehu + noin 1 cm inkivääriä

Iltapäivän voimabuustiin tarvitset muutaman pilkotun porkkanan, lohkotun omenan,
sitruunamehua sekä pienen palan inkivääriä.

3. Salaatti lasissa

Salaatti
2 sellerinvartta + 1 pieni kurkku + 2 lehtikaalin lehteä + kourallinen tuoretta persiljaa + 1 limen mehu + 1 omena

Lasin mittaisen detox-kuurin loihdit pilkotusta sellerinvarresta, pienestä kuutioidusta kurkusta, muutamasta lehtikaalin lehdestä, kourallisesta tuoretta persiljaa, lohkotusta omenasta sekä yhden limetin mehusta.

4. Raikas vihermehu

Vihermehu
2 vihreää omenaa + 1 pieni kurkku + 1 pieni punajuuri + puolikkaan sitruunan mehu + noin 1 cm inkivääriä

Raikkaan vihreä mehu syntyy paloitelluista omenista, pienestä kuutioidusta kurkusta,
puolikkaan sitruunan mehusta sekä pienestä palasta inkivääriä.

5. Lapsiystävällinen juurimehu

Lapsille
5 keskikokoista porkkanaa + 1 päärynä + 1 iso punajuuri

Kauniin punaiseen juurimehuun tarvitaan keitetty ja paloiteltu punajuuri, viipaloitu
porkkana sekä pilkottu päärynä. Tämä mehu maistuu myös lapsille!

Viinihapolla säilötyt mehut

Happamat marjat (puolukka, karpalo, punaherukka) sisältävät luonnostaan runsaasti bentsoehappoa, joten ne säilyvät hyvin ilman kuumentamistakin.
Mehua valmistettaessa säilymistä voi edistää lisäämällä mehuun viinihappoa ja sokeria.

Raikas marjamehu

• 3 l marjoja
• 1 l kiehautettua, jäähdytettyä vettä
• 1 ½ tl viini- tai sitruunahappoa
• n. 1 ½ dl sokeria per valmis mehulitra

Laita soseeksi survotut marjat isoon kattilaan tai ämpäriin. Lisää kiehautettu, jäähtynyt vesi marjojen joukkoon yhdessä viinihapon kanssa ja sekoita. Suojaa kevyesti kannella tai kelmulla ja anna seistä viileässä 1–2 vuorokautta.

Valuta tiheän siivilän tai sideharson läpi ja mittaa mehumäärä, sekoita sen mukaan joukkoon sokeri. Laita puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin. Säilytä viileässä.

Nektarit

Nektari on paksumpaa ja kuitupitoisempaa mehua, sillä siihen soseutetaan mukaan marjan tai hedelmän liha ja kuoret. Sosetta ohennetaan vedellä ja siihen sekoitetaan maun mukaan sokeria. Nektari säilyy muutaman päivän jääkaapissa, mutta muuten kannattaa säilöä pakastamalla. Pakastaminen säilyttää parhaiten vitamiinit tallessa. Kokeile myös höyrymehun valmistusta.

Teksti: Kirsi Maijala