Viisi ihanaa tapaa säilöä marjat talven varalle

Viisi ihanaa tapaa säilöä marjat talven varalle

Miten säilöä marjojen maut, aromit ja ravintoaineet niin, että niistä voi nauttia pidempäänkin? Ohessa muutama vinkki, jolla marjakautesi jatkuu pitkälle talveen.

Oletko marjaihmisiä? Silloin tiedätkin, millainen onni ja autuus on pian käsillä, kun kesän kypsentämät marjat ovat valmiita poimittavaksi ja herkuteltavaksi.

Pakastamalla paras?

Jos suomalaisia pyydettäisiin avaamaan pakastimensa, mitä sieltä löytyisi? Melko monen pakastin pursuaa mansikoita ja mustikoita vielä pitkälle seuraavaan kevääseen – joskus vieläkin pidempään. Pakastaminen on helppo tapa säilöä tuoreiden marjojen maut sellaisenaan ja herkutella niillä arkiaamujen jogurteissa ja smoothieissa tai juhlapäivien leivonnaisissa ja kakuissa.

Pakastamisessa kannattaa muistaa kuitenkin muutama niksi:

  • Pakasta vain ehjiä ja tuoreita marjoja mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen
  • Pakasta kiinteät marjat kokonaisina, pehmeämmät marjat (kuten mansikat) viipaleina, soseena tai survoksena
  • Ripottele marjoille 2–3 rkl Dansukker Taloussokeria tai Siro-sokeria per marjalitra: sokeri auttaa säilyttämään pakastettavien marjojen maun ja värin pidempään ja suojaa marjojen C-vitamiinia etenkin sulatusvaiheessa. Sokeri myös auttaa säilyttämään pehmeiden marjojen rakennetta sulatuksessa.
  • Tee pakkauksista litteitä ja ilmattomia pakastumisen nopeuttamiseksi
  • Kirjoita selvästi, mitä missäkin pussissa tai rasiassa on ja milloin ne on pakastettu

Lue lisää marjojen pakastamisesta.

Hulluna hilloon?

Hilloa voit tehdä helposti lähes mistä tahansa marjoista ja hedelmistä – tai yhdistellä niitä oman mielesi mukaan. Hillojen teko ei ole monimutkaista. Dansukker Hillosokereilla aloittelevakin hillon tekijä onnistuu. Hillosokeri-valikoimasta on helppo valita omaan makuun ja tarpeeseen sopivin sokeri, ja ei muuta kuin hillokattila porisemaan. Hillonkeitossa kannattaa lisäksi muistaa muutama perusniksi:

  • Hyvä keittiöhygienia on tärkeää säilyvyyden varmistamiseksi. Lue lisää purkkien valmistelemisesta säilöntää varten.
  • Käytä vain laadukkaita marjoja. Yksikin huono marja voi pilata koko hilloerän.
  • Kokeile ja leikittele marjojen yhdistämisellä, mutta älä hillosokerin määrällä: sillä on tärkeä tehtävä hillon maun, rakenteen ja säilyvyyden varmistamisessa.
  • Moni ei tule ajatelleeksi, että myös pakastetuista marjoista voi tehdä hilloa. Mikäs sen maistuvampaa kuin mansikkahillo keskellä talvea.

Maailma on täynnä mielenkiintoisia hilloreseptejä. Tutustu herkullisiin hillo-ohjeisiin tai luo ihan oma bravuurisi!

mansikka-minttuhillo vaaka low

Mehut – mummojen hommaa?

Monelle marjamehu tarkoittaa makumatkaa lapsuuteen – kenties mummolaan, jossa tarjoiltiin itse tehtyä mansikka- tai mustaviinimarjamehua. Marjoista tehdyt mehut ovat kuitenkin todella trendikkäitä tässä ajassa, jossa kaikkia kiinnostaa raaka-aineiden alkuperä, lisäaineettomuus ja omin käsin tekeminen.

Marjojen höyryttäminen mehustimessa tai keittäminen kattilassa on hieno tapa nauttia marjojen mauista pitkin vuotta. Kun näkee vielä pullottamisessa hieman vaivaa, saattaa samalla tulla ratkaisseeksi tuliais- tai lahjahaasteitakin. Pullo itse tehtyä sitruuna-mustaviinimarjamehua, omenamehua tai tyrnimehua on aina tervetullut tuominen.

Mehut ovat myös monikäyttöisiä. Toki mehua voi nauttia kuumana kesäpäivänä jäillä viilennettynä laiturinnokassa, mutta yhtä lailla se istuu mukiin lämmitettynä talvipakkasilla. Mehutiiviste on omiaan myös jälkiruokien valmistuksessa.

Marjoista, etenkin herukoista, syntyy myös herkullinen nektari: Soseuta marjat sosemyllyllä tai sauvasekoittimella. Lisää sokeria maun mukaan ja pakasta nektari pakastusrasioissa tai -pusseissa. Hauska idea on myös pakastaa nektaria jääpalapusseissa, jolloin saat värikkäitä ja maistuvia "jääpaloja" juomiin.

Klikkaa ja katso lisää ihania mehuohjeita.

Dansukker Marjamehu

Pakastaisinko leivonnaisia?

Miksipä et pakastaisi! Moni pelkää leivonnaisten pakastamista, vaikka tosiasiassa se on oiva keino paitsi torjua hävikkiä (joskus saattaa innostua leipomaan vähän liikaakin) ja samalla varmistaa, että yllätysvieraille tai omaan makeanhimoon löytyy hetkessä maukasta tarjottavaa.

Mitä sitten voi pakastaa, mitä ei? Karkeasti voidaan sanoa, että ainoastaan voi- ja lehtitaikinaan valmistetut leivonnaiset kärsivät pakastamisesta. Useimmat marjapiirakat, kakut ja tortut maistuvat sulatettuinakin aivan yhtä hyviltä kuin tuoreena, kun muistat muutaman seikan:

  • Pakasta marjaisat leivonnaiset tuoreina: anna jäähtyä rauhassa ja pistä sitten pakkaseen
  • Käytä tiiviitä pakkauksia, etteivät leivonnaiset ota makuja tai hajuja muista pakasteista ja ettei niiden rakenne kärsi
  • Laita pakastimesi pakastuksen ajaksi kovimmalle pakastusteholle, jotta leivonnaiset pakastuisivat mahdollisimman nopeasti

Kaikkea voi kuivata

Mitä tehdä, kun pakastin on jo täynnä? Kokeilepa marjojen kuivaamista. Kuivattuna marjat vievät vain noin viidenneksen tilasta verrattuna tuoreisiin marjoihin ja lähes kaikki marjat soveltuvat kuivattaviksi. Mansikka on monen suosikki, sillä se säilyttää makunsa poikkeuksellisen hyvin. Marjat maistuvat kuivattuna sellaisenaan, mutta ovat löytäneet tiensä myös itse myslinsä ja granolansa tekevien kaappeihin.

Kuivaaminen onnistuu varmimmin tarkoitukseen tehdyssä kasvikuivurissa, mutta onnistuu uunissakin seuraavien vinkkien avulla:

  • Pidä lämpötila ainakin alussa alle 50 asteen. Marjojen kuivuttua lämpöä voi hieman nostaa. Huomioi myös, että kiertoilmauunissa kuivausaika on lyhyempi kuin tavallisessa uunissa.
  • Jos tuntuu, että marjat ovat enemmän nahkeita kuin kuivia, voi uunin luukkua pitää hieman raollaan kosteuden poistamiseksi
  • Anna kuivuneiden marjojen jäähtyä rauhassa ennen purkitusta. Samalla varmistat, että ne ovat rapsahtavan kovia ja riittävän kuivia

Maistuvaa marja-aikaa! Nautitaan mehukkaista marjoistamme tuoreina ja säilöttyinä, kukin omalla tavallamme!

Kaikki tarvittava marjoista pakastamiseen saatavilla K-kaupoista!

Katso alta tai tästä ohje hillon tekemiseen sekä pakastamiseen tästä.