Höyrymehun valmistaminen – mehua kotikonstein

Höyrymehun valmistaminen – mehua kotikonstein

Julkaistu 20.4.2018

Mehun valmistaminen höyrymehustimella – eli niin kutsutulla mehumaijalla – on yllättävän helppoa! Keitä ohjeen avulla mustaviinimarjamehut flunssan ehkäisyyn sekä muut maistuvat mehut talven varalle.

Perinteinen höyrymehustin koostuu kolmesta osasta sekä kannesta. Pohjakattila täytetään puhtaalla vedellä, keskimmäiseen mehukattilaan höyrystyy mehu, ja ylimpään siiviläosaan asetetaan marjat. Pohjakattilassa oleva vesi höyrystyy, vesihöyry pehmittää marjat ja irrottaa niistä mehun. Varmista ennen mehunkeiton aloittamista, että mehukattilan letku on napakasti kiinni ja suljettu sulkijanipistimellä.

Mehu sokerilla vai ilman

Voit asettaa marjat ja sokerin kerroksittain mehustimen siiviläosaan tai halutessasi voit höyryttää mehun ilman sokeria. Laske tällöin valmis mehu kattilaan, lisää sokeri ja kuumenna mehu nopeasti ennen pullotusta. Lisää sokeria 200–300 grammaa mehulitraa kohden. Sokeri takaa mehun säilymisen. Mikäli haluat valmistaa mehun kokonaan ilman sokeria, tulee se säilöä pakastamalla.

Näin valmistat höyrymehua

• Täytä höyrymehustimen pohjakattila vedellä. Nosta päälle mehustimen keskimmäinen osa, mehukattila. Tarkista, että letku on ehjä ja suljettu sulkijanipistimellä.
• Nosta mehukattilan päälle mehustimen siiviläosa ja täytä siivilä marjoilla joko kerroksittain sokerin kanssa tai ilman sokeria. Alimmaisena ja päällimmäisenä tulee olla kerros marjoja. Peitä mehustin kannella.
• Kuumenna mehustimen vesi kiehuvaksi. Valuta mehukattilasta mehua noin 20 minuutin kuluttua ja kaada mehu takaisin mehustimeen marjojen päälle.
• Jatka keittämistä 30–60 minuuttia. Lisää pohjakattilaan vettä tarvittaessa.
• Mikäli laitoit sokerin valmiiksi mehustimeen, valuta valmis mehu suoraan kuumennettuihin puhtaisiin pulloihin. Täytä pullot piripintaan ja sulje ne heti huolellisesti.
• Mikäli et lisännyt sokeria suoraan mehustimeen, valuta mehu kattilaan. Lisää sokeri mehun sekaan, anna sen liuota nesteeseen ja kuumenna mehu nopeasti ennen pullottamista.
• Jäähdytä mehupullot ja säilytä ne viileässä.

Lisävinkit mehunkeittoon

• Yhteen mehustimelliseen mahtuu noin neljä kiloa marjoja. Tähän määrään tarvitset kilon taloussokeria.
• Puhtaus on mehujen säilyvyyden kannalta tärkeää: pese ja kuumenna pullot ja korkit huolellisesti ennen mehunkeittoa.
• Tarkista, ettei marjojen tai hedelmien seassa ole pilaantuneita yksilöitä. Käytä mehun tekemiseen vain täysin kypsiä marjoja. Marjoja ei tarvitse riipiä, eivätkä pienet lehdet marjojen seassa haittaa.
• Höyrymehu on erittäin kuumaa: varustaudu kunnollisilla pannulapuilla ja patakintailla. Pidä lapset etäällä.
• Voit valmistaa myös sokeritonta höyrymehua. Valuta tällöin mehu kattilaan, jäähdytä, pullota muovipulloihin ja pakasta. Pakastettaessa jätä pullot hieman vajaiksi.