Vaihtoehdot sokerille – erilaiset makeutusaineet esittelyssä

Vaihtoehdot sokerille – erilaiset makeutusaineet esittelyssä

Päivitetty 19.7.2018

Yhä useampi etsii makeuden lähdettä muusta kuin tavallisesta kidesokerista. Mitä ovatkaan muscovado-, kookossokeri ja stevia?

Tummat sokerit makeuttavat ja maustavat

muscova

Tummat sokerit, kuten raakaruoko- ja muscovadosokeri, tuovat makeuden lisäksi makua ja väriä ruokiin.

Raakaruokosokerista valmistettu muscovadosokeri on hieman kosteaa ja hyvin aromikasta. Sen lakritsimainen aromi tuo mukavan säväyksen niin ruokiin, juomiin kuin leivonnaisiinkin. Muscovado- ja raakaruokosokerit viimeistelevät myös lihojen marinadit.

Intiaanisokerilla makua juomiin

intiaaniIntiaanisokeri on lähes käsittelemätöntä täysruokosokeria, sen ainoa käsittelytapa on kuivaaminen. Intiaanisokeria käytetään tavallisen kidesokerin tapaan leivonnassa, ruoanlaitossa ja juomien makeuttajana. Siinä on enemmän aromiaineita kuin tavallisessa sokerissa.

Eksoottiset palmusokerit kidesokerin korvaajina

kookosKookossokeri eli kookospalmusokeri on kidemäistä sokeria, joka valmistetaan kookospalmun kukinnoista. Myös palmusokeri on palmun kukinnoista valmistettavaa sokeria. Kokeile palmusokereita niin ruokien kuin juomienkin makeuttamiseen.

Uusi tulokas stevia makeuttaa ilman kaloreita

steviaParaguaysta lähtöisin oleva stevia on suhteellisen tuore makeutusaine Suomen markkinoilla, sillä sen käyttö Euroopan Unionin alueella hyväksyttiin vasta vuonna 2011. Stevia-kasvin lehtiuutteesta valmistettu makeutusaine on 300 kertaa sokeria makeampaa, joten pikkuinen määrä riittää. Kaloriton stevia soveltuu kevyeen ruokavalioon. Steviaa käytetään yleisimmin elintarvikkeissa, mutta sen käyttö on mahdollista myös leivonnassa tai juomien makeuttajana.

Siirapit soveltuvat jälkiruokien kastikkeiksi

agaveKanadalaisille hyvin tuttu vaahterasiirappi valmistetaan vaahterapuun mahlasta haihduttamalla. Se soveltuu jälkiruokien ja juomien makeuttamiseen ja maustamiseen, sillä sen persoonallinen aromi tuo oman säväyksensä ruokiin. Vaahterasiirappi soveltuu sellaisenaan myös lettujen, vohveleiden, jäätelön ja marjojen kastikkeeksi.

Agavesiirappi on peräisin Meksikosta, agavekasvista. Agavesiirappi muistuttaa maultaan hunajaa, ja voitkin käyttää sitä hunajan tavoin. Se on sokeria hieman makeampaa, joten pieni määrä riittää. Käytä agavesiirappia esimerkiksi jälkiruokien kastikkeina ja smoothieissa.