Koristele jääpalat syötävillä kukilla

Koristele jääpalat syötävillä kukilla

Valmista juhlavat jääpalat boolimaljaan jäädyttämällä jääpalojen sisään pieniä syötäviä kukkia. Kirkkaammat jääpalat saat, kun keität veden ennen jäädytystä. 

Kun hankkii kukkia kokkailutarkoituksiin on hyvä muistaa, että kukkakaupoissa myytävät kukat eivät sovellu syötäviksi. Luonnonvaraisista kukista rauhoitetut ja teiden varsilla kasvavat tulisi jättää poimimatta. Jokaisen lajin kohdalla suositellaan tarkistamaan erikseen, onko kukka syötäväksi soveltuva ja miltä osin. Joskus esimerkiksi kukan lehdet saattavat olla myrkyllisiä.

Huuhtele kukkaset varoen puhtaassa vedessä ja anna kuivua – tee vielä lopputarkistus ylimääräisen proteiinin varalta.

Syötäviä kukkia

• Sarviorvokki on maultaan hiukan kirpsakka. Orvokit soveltuvat upeasti jälkiruokien koristeluun. Kokeile orvokkien sokerointia.

• Ruiskaunokki on maultaan mieto. Soveltuu salaatteihin, kakkuihin ja jälkiruokiin. Ruiskaunokki on upea kakunkoriste myös kuivattuna.

• Kääpiösamettikukka maistuu makealta ja sitruunaiselta. Sopii oivallisesti jälkiruokien, kakkujen ja juomien koristeeksi.

• Krassin kukassa on hiukan pippurinen maku. Kukinnot ja lehdet sopivat salaatteihin, koristeluun sekä esimerkiksi lammas- ja kanaruokiin.

• Ruusut, jotka kasvavat luonnossa tai puutarhassa ovat syötäviä. Terälehdet soveltuvat jälkiruokien ja kakkujen koristeluun. Ruusun terälehdistä voi myös valmistaa keittämällä ruusuvettä, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa.

• Kehäkukan terälehdet soveltuvat esimerkiksi salaatteihin, risottoon, jogurttiin ja marmeladeihin. Maku saattaa olla vaihdellen kaikkea pippurisesta, pähkinäiseen ja sitruunaiseen.

• Kamomilla on vuosituhansien ajan käytetty rohdoskasvi. Kukintoja voi käyttää kuivatettuina ja tuoreeltaan. Tunnetuin tapa on valmistaa kuivatuista kamomillan kukinnoista teetä. Kamomilla soveltuu myös jälkiruokien ja juomien koristeluun.

• Kurkkuyrtissä on syötävää kukat ja lehdet. Käytä niitä salaateissa, juomien koristeina ja sokeroituina jälkiruoissa. Maku on mieto ja kurkkumainen.

• Voikukassa syötävää ovat kukinnot, lehdet ja juuret – varret ovat hieman liian kitkeriä syötäväksi. Voikukan kukinnoista voi valmistaa esimerkiksi siirappia ja simaa. Lehdet sopivat salaatteihin.

Kokeile myös näitä viileitä vinkkejä

Jäädytä hedelmäpaloja 

Pakasta hedelmäpaloja (esim. vesimeloni) tai viinirypäleitä ja käytä niitä jääpaloina. Näin booli ei laimene jäiden sulaessa. Voit käyttää myös booliin käytetystä mehusta tehtyjä jääpaloja.

XXL-jääpalat

Tee isoja, booliin sopivia jääpaloja esimerkiksi muffini pellillä. Kun palat ovat jäätyneet, voit siirtää ne pellistä muovipussiin, jolloin ne vievät vähemmän tilaa pakastimessa.

Kauniit kuutiot yrteillä ja marjoilla

Koristele tavalliset jääpalat juhlakuosiin jäädyttämällä niiden sisälle marjoja tai yrtinlehtiä. Saat kirkkaampia jääkuutioita, kun kiehautat ja jäähdytät veden ennen jäädyttämistä.

Juhlat tulossa?