Sokeriton leivonta onnistuu näin!
Päivitetty 5.10.2023Muun muassa diabeetikon on hyvä välttää liiallista hiilihydraattien kuten sokerin käyttöä, vaikka tavallisella sokerilla makeutettujen tuotteiden käyttäminen onkin diabeetikolle mahdollista. Lue tästä sokerin korvikkeista ja niiden käytöstä leivonnassa!
Sokeri on yksi hiilihydraatin laatu, kuten tärkkelys ja ravintokuitukin. Monet vähentävät sokeria ja valitsevat vähäsokerisen tai makeutusaineilla makeutetun vaihtoehdon. Vähän energiaa sisältävien sokerien, kuten stevian ja karppisokerin, käyttö on lisääntynyt huimasti.
Sokerilla on tärkeä rooli leivonnassa, sillä se vaikuttaa moneen asiaan. Esimerkiksi ruskistuminen eli Maillard-ilmiö tarvitsee tärkkelystä tai sokeria, kuten myös hiivan kohoaminen. Tässä leipojan vinkit tavallisen kidesokerin korvaajien käyttöön!
Hunaja
• Hunaja aistitaan sokeria makeammaksi, ja sitä tarvitsee käyttää suhteessa sokeria vähemmän. Hunajassa on noin 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa.
• 1 dl sokeria voi korvata ¾ dl hunajaa.
• Hunajan ollessa kosteaa, vähennä hieman nesteen määrää reseptissä. Laske myös paistolämpötilaa 5–10 astetta ja pidennä kypsymisaikaa.
Hedelmäsokeri
• Hedelmäsokeri imeytyy elimistöön hitaammin kuin tavallinen sokeri.
• Hedelmäsokeri on tavallista sokeria makeampaa ja vähäkalorisempaa.
• 1 dl sokeria voi korvata 2/3 dl hedelmäsokeria.
• Alenna uunin lämpötilaa 25 astetta, sillä hedelmäsokerilla makeutetut leivonnaiset ruskistuvat herkästi.
• Hedelmäsokerilla ei ole samanlaista vaahtoutumisominaisuutta kananmunataikinassa kuin tavallisella sokerilla.
Stevia
• Stevia on vähäkalorinen vaihtoehto sokerille.
• Stevialla voi korvata osan tavallisesta sokerista. Suhde löytyy pakkauksesta. Kaupasta löytyy myös valmiita stevia-sokerisekoituksia.
• Stevia on koostumukseltaan erilainen kuin sokeri, se vatkataan keltuaisen kanssa. Valkuainen vaahdotetaan erikseen ja lisätään taikinaan.
Vinkki! Mikäli kokeilet uutta sokeria tai makeutusainetta, kokeile sen käyttöä ensin tutulla leivonnaisella. Näin saat parhaiten selville, miten se käyttäytyy leivottaessa.
PSST! Leivonnaisiin saa makeutta luonnollisesti myös tuoreista ja kuivatuista aprikoosista, banaanista, taateleista, viikunoista ja muista marjoista ja hedelmistä!