Hillosokeri, tomusokeri, muscovado... - makeutta leivontaan ja ruoanlaittoon

Hillosokeri, tomusokeri, muscovado... - makeutta leivontaan ja ruoanlaittoon

Päivitetty 19.7.2018

Hillosokeri, ruokosokeri, tomusokeri vai muscovado? Sokeri on tärkeä ainesosa, mutta mikä sokeri sopii mihinkin ruoanlaitossa? Tässä vinkkimme ja helpot reseptit eri sokereille!

Ruoanlaittajan sokeriopas

Sokerit voidaan jakaa kidesokereihin, erikoissokereihin, siirappeihin ja palasokereihin. Sokerilla on ruoanvalmistuksessa monta tehtävää. Se kuohkeuttaa leivonnaisten rakennetta, antaa paistopinnalle kauniin värin ja karamellisoituneen maun. Sokeri pitkittää leivonnaisten tuoreutta ja säilyvyyttä.

Sokerit ja siirapit makeuttavat kylmät ja kuumat juomat, maustavat pata- ja laatikkoruoat sekä korostavat grillilihan omia aromeita. Hiivataikinoissa sokeri ravitsee hiivaa ja jauhojen kanssa yhdessä toimiessaan tuloksena on pehmeä pulla tai leipä. Valkuaisista ja sokerista vatkattu marenki on täydellinen pari kirpeille marjoille ja happamille sitruksille. Rae- ja tomusokeri koristavat leivonnaiset ja hyytelösokerit hyydyttävät kakun pinnan ja jälkiruoat.

Säilöntäkään ei onnistu ilman sokeria. Sokeri makeuttaa mehut, kiinteyttää hillot, soseet ja hyytelöt. Etikkasäilykkeetkin vaativat makeutta. Hillo- ja hillo-marmeladisokeri sisältävät säilyvyyttä ja kiinteytymistä tehostavia aineksia.

Kidesokerit sopivat leivontaan

1. Taloussokeri

Tavallinen sokeri eli taloussokeri sopii yleiskäyttöön säilönnässä, leivonnassa ja jälkiruokien valmistuksessa. Sokeri säilyttää kesän marjojen, hedelmien ja kasvisten maun, värin sekä aromin. Se parantaa myös C-vitamiinin säilyvyyttä. 1 dl taloussokeria painaa noin 90 grammaa. 100 grammaa sokeria on 1,2 desilitraa.

kuva

2. Siro erikoishieno sokeri

Taloussokeria pienikiteisempi erikoishieno sokeri on leipojan sokeri. Se vaahtoutuu nopeammin ja kuohkeammaksi esimerkiksi kääretorttutaikinoissa ja marengeissa. Myös pikkuleipien ja munkkien koristelu sujuu tällä sokerilla mainiosti, sillä pienet kiteet tarttuvat hyvin leivonnaisten pintaan. Taloussokerin voit korvata resepteissä suoraan erikoishienolla sokerilla.

3. Ruokokidesokeri

Aromikas, kuiva, tumma kidesokeri sisältää pieniä määriä sokeriruo’on kivennäis-, hiven- ja aromiaineita. Se on maultaan miedompaa kuin fariinisokeri.

Ruokokidesokeri sopii ruoanlaittoon, jälkiruokiin, leivontaan, juomiin ja säilöntään.

Erikoissokerit: tunnetko kaikki?

1. Fariinisokeri

Tumma ja kostea fariinisokeri valmistetaan kidesokerista ja ruokosokerisiirapista. Fariinisokeri on siman tärkeä valmistusaine, mutta sitä voi käyttää monipuolisesti muutenkin. Kokeile sitä esimerkiksi maustekakkuihin ja muihin leivonnaisiin, jälkiruokiin, viilin, jogurtin, murojen ja puuron maustamiseen ja koristeluun.

Fariinisokeri makeuttaa kylmät ja kuumat juomat, sopii mausteeksi pata- ja laatikkoruokiin sekä korostaa grillilihan omia aromeita.

Fariinisokeri kovettuu herkästi, joten muista sulkea pussi huolellisesti. Kovettuneen sokerin pehmennät parissa vuorokaudessa, kun lisäät pussiin noin 1 tl vettä ½ kg fariinisokeria kohti.

kuva

2. Tomusokeri

Jauhamalla kidesokeria saadaan tomusokeria. Se sopii leivontaan, kuorrutuksiin, marenkien ja makeisten valmistukseen, jälkiruokiin, kermavaahtoon sekä sellaisenaan leivonnaisten ja jälkiruokien koristeluun. Tomusokerissa käytetään paakkuuntumisenestoaineena perunatärkkelystä. Tomusokeria on saatavana myös punaisena, mansikanmakuisena sekä ruskeana kaakaotomusokerina. 1 desi tomusokeria painaa 60 grammaa.

3. Muscovadosokeri

Voimakasarominen tumma muscovadosokeri on kosteaa, hienokiteistä ruokosokeria, jota ei ole puhdistettu yhtä paljon kuin esimerkiksi ruokokidesokeria. Muscovadon tumma väri ja aromikas lakritsainen maku tulee ruokosokerin melassista. Sokeri sopii erinomaisesti suklaakakkuihin ja muihin leivonnaisiin, kaakaojuomiin, jälkiruokiin, chutneyhin, marinadeihin, kastikkeisiin ja ruoanlaittoon.

Muscovado sisältää ruokosokerin luonnollisia kivennäis- ja hivenaineita. Sulje pussi käytön jälkeen huolellisesti, sillä avonaisessa pussissa sokeri kovettuu. Kovettumista voi estää säilyttämällä sokeria jääkaapissa tiiviissä kannellisessa purkissa. Kovettunut muscovado pehmenee parissa päivässä, kun laitat sen tiiviiseen kannelliseen purkkiin ja mukaan esimerkiksi palan vedellä kostutettua voipaperia tai omenaviipaleen.

4. Kandisokeri

Suurikiteinen, aromikas kandisokeri sopii mainiosti kahvin, teen ja muiden kuumien juomien makeuttamiseen. Monen mielestä kandisokeri onkin ainoa oikea teen makeuttaja. Kandisokeri on valmistettu kiteyttämällä ruokoraakasokeria hitaasti korkeassa lämmössä. Tällöin sokeri karamellisoituu, jolloin siihen saadaan ruskea väri ja karamellimainen maku. Isoäidit muistavat kandisokerin rintasokeri-nimellä.

5. Raesokeri

Palasokerista murskaamalla valmistettavaa raesokeria käytetään perinteisesti pullien koristeena.  Perinteisen, valkoisen raesokerin lisäksi on värirae, joka on punaisen, keltaisen ja valkoisen raesokerin seos. Sillä voit koristella myös seimerkiksi pitkoja, pikkupullia, korvapuusteja, marjapiirakoita ja pikkuleipiä.

kuva

6. Hillosokeri

Säilöntään kehitetty hillosokeri sisältää kidesokerin lisäksi marjojen ja hedelmien omaa hyytelöivää ainetta pektiiniä, joka antaa hillolle sopivan kiinteän rakenteen. Hillosokerin sisältämä kaliumsorbaatti parantaa hillon säilyvyyttä. Hillosokerilla teet myös hyytelöt, appelsiini- ja muut marmeladit sekä chutneyt ja etikkasäilykkeet. Hillosokeria voit käyttää myös marjapiirakan täytteeseen sekoittamalla 5 desiä survottuja marjoja ja 1 desin hillosokeria.

7. Hillo-marmeladisokeri

Sokerin lisäksi kasviperäistä hedelmäpektiiniä sisältävä hillo-marmeladisokeri antaa hillolle ja marmeladille kiinteyttä. Tuotteen kaliumsorbaatti parantaa hillon säilyvyyttä ja on tarpeen erityisesti vähemmän sokeria sisältävissä hilloissa ja marmeladeissa. Hillo-marmeladisokeri on helppo ja nopea käyttää. Yksi paketti (330 g) on sopiva määrä yhdelle kasviskilolle ja keittoaika on vain joitakin minuutteja. Raaka-aineiksi sopivat monipuolisesti tuoreet ja pakastemarjat, kauden hedelmät ja vihannekset.

kuva

8. Hyytelösokeri

Täysin kasvipohjainen sokeria, hedelmistä erotettua pektiiniä ja hedelmähappoa sisältävä hyytelösokeri korostaa kotimaisten marjojen raikkautta ja loihtii leivonnaisille kiiltoa ja näyttävyyttä. Hyytelösokerin käyttö on helppo tapa tehdä koristehyytelöitä ja jälkiruokia, jotka on tarkoitettu heti nautittaviksi. Se sopii sekä tuoreiden että pakastemarjojen kanssa käytettäväksi, mutta ei sovi säilöntään.

9. Hyytelösokeri Multi

Täysin kasvipohjaisessa hyytelösokeri Multissa on hyytelöimisaineina karrageenia ja johanneksenleipäpuujauhetta. Sen avulla voit valmistaa helposti hyytelöitäviä, kermapohjaisia jälkiruokia, kuten kermavanukkaita, mousseja ja pehmeitä torttutäytteitä. Myös trendikäs pannacotta syntyy vaivattomasti hyytelösokeri Multilla. Syntyvä hyytelö on pehmeää ja lusikoitavaa. Tuote ei sovellu kiinteämpää rakennetta vaativien, leikattavien hyytelökakkujen valmistamiseen.

Siirappeja joka lähtöön

1. Tumma siirappi

Siirappi on tummaa sokeriliuosta, joka sisältää sokerijuurikkaan ja -ruo'on aromi-, väri- ja kivennäisaineita. Voimakasaromisena se sopii mm. laatikko- ja pataruokiin, leivontaan, jälkiruokiin sekä juomiin antamaan väriä ja makua.

2. Vaalea siirappi

Miedonmakuinen vaalea siirappi sopii sellaisenaan kastikkeeksi jäätelön, marjojen ja jälkiruokien kanssa. Sitä voi käyttää myös sämpylä- ja leipätaikinoihin, pipareihin, marjakastikkeisiin ja itämaisiin ruokiin. Leivonnassa saat vaaleamman lopputuloksen kuin perinteistä siirappia käyttämällä. 

3. Leipäsiirappi

Ruokaleipien ja sämpylöiden leivontaan tarkoitettu mallasuutetta sisältävä leipäsiirappi parantaa leipien makua. Leipäsiirappi saa nestemäisenä hiivan toimimaan nopeasti ja leivistä tulee kuohkeita. Leipäsiirapin sisältämän mallasuutteen gluteenipitoisuus on niin pieni (< 20 mg / kg), että tuote soveltuu myös keliaakikoille.

kuva

4. Ruokosokerisiirappi

Aromikas, lakritsiin vivahtava ruokosokerisiirappi eli Cane Syrup sopii leivontaan ja ruoanlaittoon. Kokeile sitä liharuokien kastikkeista aina pikkuleipiin ja vokeista perinteisiin suomalaisiin laatikkoruokiin. Itämaiset ruoat saavat siirapista tarvitsemaansa makeaa vivahdetta ja marinadit täyteläistä vaihtelevuutta. Siirappi sopii täydellisesti myös jälkiruokiin: se tuo vivahteensa marja- ja hedelmäsalaatteihin, muurinpohjalettujen seuraksi sekä jäätelön päälle.

5. Glukoosisiirappi

Vehnätärkkelyksestä valmistettu glukoosisiirappi sisältää glukoosia, maltoosia sekä pitkäketjuisia sokereita. Maultaan se on vähemmän makeaa kuin tavallinen siirappi.

Sen avulla voit tehdä samettisen pehmeää kotijäätelöä ja sorbettia myös ilman jäätelökonetta. Glukoosisiirappi sopii myös makeisten, kuten toffeen, fudgen, vaahtokarkkien ja kovien karamellien valmistamiseen, sekä leivontaan ja ruoanlaittoon. Kastikkeisiin ja marinadeihin glukoosisiirappi antaa ryhtiä ja rakennetta.

kuva

6. Vaahterasiirappi

Vaahteran mahlasta valmistettavassa vaahterasiirapissa on vähintään 66 % sokeria. Useimpia vaahteroita voi käyttää siirapinlähteenä, mutta sokerivaahtera ja mustavaahtera ovat suosituimpia. Kanadassa valmistetaan 80 % maailman vaahterasiirapista ja siellä valmistus on keskittynyt erityisesti Québecin alueelle.

Vaahterasiirappi sopii ohukaisten, pannukakkujen, vohveleiden, jogurtin, jäätelön, marjojen ja hedelmien kastikkeeksi.

Lähde: Dansukker
_Teksti: Annika Elomaa _