Silmusalaatti on energiatehokkaasti viljeltyä pääkaupunkiseudun lähiruokaa

Silmusalaatti on energiatehokkaasti viljeltyä pääkaupunkiseudun lähiruokaa

Vuoden lähituottaja -tittelistä kilpaileva vuoden 2017 K-Ruoka Awards -finalisti Snafu Oy tuottaa terveellisiä ja ekologisia silmusalaatteja vain 15 kilometrin päässä Helsingin rautatieasemasta.

Vantaalaisella salaattitehtaalla on kevät ympäri vuoden. Täällä kasvatetaan hentoja, mutta ravitsevia versoja lähiseudun asukkaiden salaatteihin. Kaikki alkoi Savonlinnan maaseudulla, jossa Silmusalaatin perustaja Samuli Laurikainen vietti lapsuutensa.

”Jo 7-vuotiaana ilmoitin paikallislehden haastattelussa, että minusta tulee isona maanviljelijä”, Laurikainen kertoo.

25 vuotta myöhemmin hän muutti rakkauden perässä Helsinkiin ja ryhtyi yrittäjäksi. Yhden miehen yritys on viidessä vuodessa kasvanut kuuden hengen firmaksi, jonka tavoitteena on myydä ravintorikasta ja energiatehokkaasti viljeltyä silmusalaattia.

”Istutamme luomusiemenet, jotka idätetään ja kasvatetaan versoiksi. Kasvihuoneemme pyörii tuulisähköllä. Valmiit versot pakataan, viilennetään ja toimitetaan lähialueen K-ruokakauppoihin, ” Laurikainen selittää.

Silmusalaatin käyttö ruoanlaitossa on hyvin yksinkertaista ja helppoa. Runsaasti kasviproteiinia sisältävät silmusalaatit säilyvät jääkaapissa nahistumatta ja ovat valmiita syötäviksi sellaisenaan, leivän päällä sekä lämpimien ruokien kanssa.

“Rouskuvan rapeaa silmusalaattia voi laittaa vaikka keiton päälle, krutongin tavoin”, Laurikainen suosittelee.

Tutustu finalisteihin