Tuunaa krysanteemikimpusta persoonallinen – katso vinkit

Tuunaa krysanteemikimpusta persoonallinen – katso vinkit

Päivitetty 28.5.2021

Krysanteemi on kestävä ja kaunis kukka arkeen ja juhlaan. Katso vinkit krysanteemikimpun sommitteluun.

Krysanteemi on yksi suosituimmista kukista kestävyytensä ja lukuisien eriväristen lajikkeidensa vuoksi. Se kuuluu monivuotisten asterikasvien sukuun ja sitä voidaan kasvattaa sekä sisällä että ulkona.

Krysanteemeja on viljelty Kiinassa ja Japanissa tuhansia vuosia. Euroopassa sitä alettiin suosia leikkokukkana jo 1700-luvulla. Krysanteemien viljely yleistyi kuitenkin Euroopassa vasta 1950-luvulla. Japanissa krysanteemin sanotaan symboloivan kuolemattomuutta, kauneutta, onnea ja henkistä voimaa.

Krysanteemia on saatavana sekä leikkokukkana että ruukkukasvina. Katso tästä vinkit kolmeen erilaiseen kimppuun.

Näin teet kauniin krysanteemikimpun

Krysanteemi kukkii monessa eri värissä: keltaisena, oranssina ja violetin eri sävyissä sekä valkoisena ja vihreänä. Haarautuvaoksaisesta ja monikukkaisesta krysanteemista saa nopeasti näyttäviä kimppuja.

Vinkki: Kukat kestävät pidempään ja maljakon vesi säilyy kirkkaana, kun poistat varsista veden alle jäävät lehdet.

krysanteemikimput valk 680

  1. Näyttävän kimpun saat rakentamalla kimpun värimaailman vain yhdestä tai kahdesta väristä. Minimalistinen ja seesteinen tunnelma syntyy, kun valitset vain valkoisia ja vihreitä krysanteemeja ja sidot ne tiukasti korkeaksi pallomaiseksi kimpuksi.

krysanteemikimput kavyt 680

  1. Syksyisen krysanteemikimpun saat yhdistämällä keltaisiin krysanteemeihin esimerkiksi katajan tai männynoksia. Sido oksat krysanteemien ympärille pyöreään muotoon. Kimppuun voi liittää koristeeksi myös käpyjä kiinnittämällä ne oksien väliin kuumaliimalla.

krysanteemikimput renesanssi 680

  1. Juhlapöydän kruunu ja trendikäs renessanssihenkinen, rönsyävä kukkakimppu syntyy suuresta monivärisestä krysanteemikimpusta ja oksista. Krysanteemien lisäksi kimppuun sopivat esim. hopeanharmaa eukalyptus, punertava purppurahappomarja tai erilaiset heinät.

Näin hoidat krysanteemeja

Leikkokrysanteemi kukoistaa maljakossa oikein hoidettuna jopa muutamia viikkoja. Tee uusi imupinta katkaisemalla vinoviillolla krysanteemin varresta terävällä veitsellä 2–4 cm pois. Aseta krysanteemit kylmään veteen.

Lisää kukkavirkistettä ja vaihda maljakon vesi tarpeeksi usein, niin kukat säilyttävät loistonsa pitkään. Valitse kukille valoisa, mutta ei liian paahteinen paikka. Pidä kukat erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä.

Ruukkukrysanteemien multa on syytä pitää tasaisen kosteana, sillä sekä kuivumista että ylikastelua tulee välttää. Jos huoneilma on kovin kuiva, krysanteemia voi kastella kevyesti sumutinpullolla. Kuivuneet kukat kannattaa poistaa käsin mahdollisimman läheltä vartta, jotta krysanteemi voi muodostaa nopeasti uuden kukan.

Krysanteemeja on saatavana K-ruokakaupoista leikkokukkakimppuina sesonkiväreissä sekä ruukussa. Kukat tulevat Alankomaista.

Maljakot: K-Citymarket

Ohjeet ja kimput: Sisustustoimittaja Jenni Juurinen