Pirkka-sesonkikukkien hoito-ohjeet

Pirkka-sesonkikukkien hoito-ohjeet

Päivitetty 21.2.2019

Juhlasesonkeihin liittyy monia ihania kukkia, jotka koristavat kotia ja ovat iloksi silmälle. Oikein hoidettuna Pirkan kausikukat ilahduttavat koko sesongin ajan.

Kevään kukat

Pirkka tulppaani 7 kpl Tulppaanit

Pirkka-tulppaanit ovat kestäviä ja laadukkaita leikkokukkia. Tulppaaneille leikataan uusi imupinta ja ne laitetaan maljakkoon, jossa on vähän viileää vettä.

Hoito-ohje: Uuden imupinnan saamiseksi katkaise tulppaanin varresta 1 cm pois leikkaamalla koko nipun varret samalla kertaa poikki. Aseta tulppaanit maljakkoon haaleaan, vähäiseen veteen. Vaihda vesi päivittäin.

Tulppaani viihtyy paremmin viileässä kuin suorassa auringonpaisteessa. Säilytä tulppaanit hieman kauempana etyleeniä tuottavista hedelmistä. Pirkka-tulppaanit ovat saatavilla tammi-huhtikuussa.

Pirkka monivärinen tulppaanikimppuTulppaanikimppu

Pirkka monivärisen tulppaanikimpun kukat kasvatetaan Partaharjun puutarhalla. 15 tulppaanin kimppu tuo väriloistoa arkeen ja juhlaan.  

Hoito-ohje: Uuden imupinnan saamiseksi katkaise tulppaanin varresta 1 cm pois leikkaamalla koko nipun varret samalla kertaa poikki. Aseta tulppaanit maljakkoon haaleaan, vähäiseen veteen. Vaihda vesi päivittäin.

Tulppaani viihtyy paremmin viileässä kuin suorassa auringonpaisteessa. Säilytä tulppaanit hieman kauempana etyleeniä tuottavista hedelmistä. Pirkka-tulppaanit ovat saatavilla tammi-huhtikuussa.

Pirkka ruukkunarsissi Suomi

narsissi

Pirkka-ruukkunarsissi on keväinen sesonkikukka. Se sopii sekä sisä- että
ulkokoristeluun.

Hoito-ohje: Ruukkunarsissi viihtyy parhaiten viileässä, alle 10 °C lämpötilassa, parvekelaatikkoon istutettuna tai ruukussaan lasitetulla parvekkeella ja terassilla. Ruukkunarsissia kastellaan niukasti. Ruukkunarsissi kukkii pitempään ja säilyy kukassaan sitä paremmin mitä alhaisemmassa lämpötilassa se säilytetään. Vähitellen kylmään ilmaan totutettu ruukkunarsissi kestää myös pakkasta, jopa -10 °C pakkaseen saakka. Huoneenlämmössä kukinta jää lyhytaikaiseksi.

Kukinnan jälkeen ruukkunarsissista leikataan kuihtuneet varret pois ja sipuli istutetaan puutarhan aurinkoisimpaan paikkaan ja jäädään odottamaan ruukkunarsissin seuraavan kevään kukintaa. Saatavuus helmi-huhtikuu.

Syksyn kukat

Pirkka ulkokrysanteemi

Ulkokrysanteemi

Elokuusta alkaen saatavissa oleva Pirkka ulkokrysanteemi on kaunis alkusyksyn kasvi, joka sopii hyvin pihojen ja parvekkeiden koristeluun.

Hoito-ohje: Ulkokrysanteemi viihtyy parhaiten aurinkoisessa ja valoisassa paikassa ulkona. Ulkokrysanteemi voidaan istuttaa puutarhan aurinkoiseen tai valoisaan paikkaan suoraan maahan, parvekelaatikkoon tai pitää parvekkeella tai terassilla omassa ruukussaan. Jos istutat ulkokrysanteemin uudelleen, istuta kukka samaan syvyyteen missä se on kasvatusruukussaan.

Ulkokrysanteemi pidetään tasakosteana, joten sitä voi kastella runsaalla vedellä. Mikäli ulkokrysanteemi pääsee kuivahtamaan, kasvi toipuu kastelulla, mutta kuivahtaminen lyhentää kukinnan kestoa. Lannoitus kerran viikossa kastelun yhteydessä.

Ulkokrysanteemi jatkaa kukkimista, vaikka kuihtuneita kukkia ei poistaisikaan. Ulkokrysanteemin saa kukkimaan pitkään, syyskesästä pakkasiin asti säännöllisellä kastelulla ja lannoituksella. Ulkokrysanteemi on yksivuotinen, se ei talvehdi. 

Pirkka Parhaat ulkokrysanteemi   

Ulkokrysanteemi

Pirkka Parhaat ulkokrysanteemi on kaunis alkusyksyn kasvi, joka koristaa pihat ja parvekkeet.

**Hoito-ohje: **Pirkka Parhaat ulkokrysanteemia hoidetaan kuten Pirkka ulkokrysanteemiakin. Kukka pidetään tasakosteana ja mikäli se pääsee kuivahtamaan, kasvi toipuu kastelulla. Lannoitus kerran viikossa kastelun yhteydessä.

Ulkokrysanteemin saa kukkimaan pitkään, syyskesästä pakkasiin asti säännöllisellä kastelulla ja lannoituksella. Ulkokrysanteemi on yksivuotinen, se ei talvehdi. Saatavuus elokuu. 

Talven kukat 

Pirkka amaryllis Suomi

amaryllikset

Pirkka-amaryllis on kaunis ja perinteinen joulukukka.

Hoito-ohje: Amaryllis viihtyy parhaiten huoneenlämmössä lämpimässä ja valoisassa paikassa. Kastele ruukkuun vähäisellä ja haalealla vedellä kohtuullisesti. Amaryllis saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Liikakastelu on pahasta amarylliksen hoidossa.

Kukka avautuu hitaammin, mikäli amaryllistä pidetään huoneenlämpöä viileämmässä paikassa. Älä säilytä hedelmiä amarylliksen lähettyvillä. Saatavuus marras-joulukuu.

Pirkka joulutähti SuomiPirkka joulutähti

Pirkka-joulutähti on kaunis ja perinteinen joulukukka.

Hoito-ohje: Joulutähti viihtyy parhaiten huoneenlämmössä lämpimässä, vedottomassa ja valoisassa paikassa. Altakastelu on suositeltavin, haalealla vedellä kohtuullisesti. Joulutähti saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Joulutähti karistaa lehdet helposti, mikäli se on liian kostea.

Joulutähti on arka kylmälle ja vedolle. Älä säilytä hedelmiä joulutähden lähettyvillä.

Pirkka CallunaCalluna

Calluna on yksivuotinen ulkokukka, joka viihtyy valoisassa paikassa. Se voidaan istuttaa puutarhaan, parvekelaatikkoon tai pitää ruukussaan parvekkeella tai terassilla.

Hoito-ohje: Calluna pidetään tasakosteana, säännöllinen kastelu viikottain ja kastelua jatketaan ensimmäisiin pakkasiin asti. Näin hoidettuina callunat säilyvät kauniina pitkälle kevääseen asti. Kevätaurinko kuivattaa ja ruskettaa callunan kukinnot.

Pirkka hyasintti

Hyasintti viihtyy valoisassa paikassa huoneenlämmössä tai viileässä. Lämpö edistäähyasintit värittyneiden nuppujen nopeaa aukeamista.

Hoito-ohje: Hyasintin kukinta-aikaa saa pidennettyä, kun sen siirtää yöksi viileään paikkaan. Hyasintti on sipulikukka ja sen vuoksi sitä tulee kastella niukasti, mutta säännöllisesti. Hyasintin kukkavarret kasvavat nopeasti pituutta, mikäli kastelu on ollut liian runsasta. Tällöin hyasintin kukkavarret voi tukea tukikepeillä tai leikata leikkokukaksi maljakkoon.