Ihana ja itse tehty lahja: Kotitekoiset mausteöljyt

Ihana ja itse tehty lahja: Kotitekoiset mausteöljyt

Päivitetty 9.9.2022

Mausteöljyt kauniissa pulloissa ovat mitä persoonallisin lahjaidea tupaantuliaisiin tai ystävälle. Ruoanlaitossa käytettäviä öljyjä voi maustaa itse vaikkapa yrteillä tai chilillä.

Valkosipuli-pippuriöljy

Valkosipuli-pippuriöljyä varten tarvitset pari desilitraa rapsi- tai oliiviöljyä, kokonaisia mustapippureita sekä valkosipulinkynsiä oman maun mukaan. Mikäli haluat vahvan valkosipulin maun, käytä yksi valkosipuli. Miedompaan versioon riittää 8-12 valkosipulinkynttä.

Kuori valkosipulin kynnet ja hienonna ne. Sekoita hienonnettu valkosipuli ja kokonaiset mustapippurit öljyn joukkoon ja kaada seos pulloon. Valkosipuli-pippuriöljy säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Yrttiöljy

Yrttiöljyyn tarvitset laadukkaan oliiviöljyn lisäksi 2-3 oksaa haluamaasi tuoretta yrttiä, kuten rosmariinia tai timjamia. Myös tuoreet basilikan lehdet sopivat erinomaisesti mausteeksi.

Pane valitsemasi yrtin oksat pulloon, ja täytä se oliiviöljyllä – mausteiden tulee olla huolellisesti öljyn peittämiä. Näin yrttiöljysi säilyy pitkään. Anna yrttiöljyn maustua viileässä paikassa. Vaikka yrttiöljy onkin kaunis koriste pöytätasolla, se säilyy parhaiten jääkaapissa.

Sitruunaöljy

Sitruunaöljy tuo ruoanlaittoon raikkaan vivahteen. Tarvitset 2-3 desilitraa oliiviöljyä sekä yhden kokonaisen luomusitruunan. Halutessasi voit korvata sitruunan limetillä.

Kaada oliiviöljy pulloon. Leikkaa luomusitruuna pieniksi lohkoiksi ja sujauta ne pullonsuusta öljyn joukkoon. 

Toinen vaihtoehto on raastaa sitruunan kuori tai kuoria se kuorimaveitsellä ja puristaa mehu öljyn joukkoon. Jos päätät käyttää kuorta, muista pestä sitruuna huolellisesti ennen käyttöä!

Chiliöljy

Chiliöljyä varten tarvitset oliiviöljyn lisäksi pari kokonaista chiliä. Lajikkeen voit valita itse mieltymystesi mukaan. Myös pieni pala inkivääriä sopii mainiosti chilin rinnalle.

Voit lisätä chilit öljyyn joko kokonaisina tai viipaloituina. Pilko inkivääri pieneksi silpuksi ja lisää chilien kanssa öljyn joukkoon.