On herkullisten juhlien aika!
Julkaistu 14.11.2023Talvisesongin ihanimmat juhlat syntyvät helposti maukkaista juustoista, rapeista kekseistä ja tietenkin makuihin täydellisesti sointuvista viineistä.
Poimi alta kolme maistuvaa resepti-ideaa juomasuosituksineen. Nämä makuparit sopivat niin pikkujoulupöytään, itsenäisyyspäivän juhlintaan kuin uudenvuoden kekkereille. Mikä on oma suosikkisi?
Päärynää, rosmariinia ja Viinitarhurin juustoa
- 1-2 päärynää
- 1 rkl voita
- 1 tl hunajaa
- 1 rkl rosmariinia hienonnettuna
- ripaus suolaa ja mustapippuria
- 1 pkt Juustoportin Viinitarhurin juustoa
- Kantolan Valitut 5 parasta keksejä
Kuutioi päärynät. Kuumenna voi pannulla. Lisää hunaja, rosmariini ja päärynät. Paista 2-3 minuuttia, niin että päärynät pehmenevät. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jäähdytä. Paloittele juusto. Kokoa kekseille päärynää ja juustoa. Koristele rosmariinilla.
Perinteisesti punaviinin kanssa
Maineikkaan tuottajan Tommasin Valpolicella 12% punaviini (saatavilla Alkosta) on kevyt ja sopivan rustiikkinen. Se sulautuu hienosti monikerroksisen ja voimakkaan Juustoportin Viinitarhurin juuston makuihin. Tälle makuparille sopivat kaikki Kantolan Valitut 5 parasta -kekseistä.
Aprikoosia, timjamia ja Vuohen Grand Reserve juustoa
- 200 g pehmeitä kuivattuja aprikooseja
- 0,5 dl vettä
- 1 dl sokeria
- ripaus suolaa
- 2 rkl timjamia hienonnettuna
- 1 pkt Juustoportin Vuohen Grand Reserve juustoa
- Kantolan Valitut Pikkukeksejä
Suikaloi aprikoosit ja laita kattilaan. Lisää vesi, sokeri, suola ja timjami. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia keskilämmöllä. Jäähdytä. Paloittele juusto. Kokoa kekseille juustoa ja aprikoosihilloketta. Koristele timjamilla.
Kokeile valkoviinin kanssa
Puolimakea ja lempeän raikas valkoviini Black Tower Rivaner 9,5% (saatavilla Alkosta) sopii nautittavaksi maukkaiden pitkään kypsytettyjen juustojen, kuten Juustoportin Vuohen Grand Reserven kanssa. Kantolan Valitut Pikkukeksien suolaisuus täydentää makupaletin.
Pekaanipähkinää, hunajaa ja Brandy-pähkinä juustoa
- 100 g pekaanipähkinöitä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl hunajaa
- ripaus suolaa
- 1 pkt Juustoportin Brandy-pähkinä juustoa
- Kantolan Valitut 5 parasta keksejä
- Kantolan Maitosuklaa Pallopipareita
Paahda pähkinöitä kuumalla pannulla 1-2 minuuttia. Lisää öljy, hunaja ja suola. Sekoita ja kaada leivinpaperille jäähtymään. Rouhi pähkinät. Paloittele juusto. Kokoa kekseille juustoa ja pähkinöitä. Viimeistele rouhitulla maitosuklaa Pallopiparilla.
Pirskahteleva yllättäjä
Aromikas ja hennosti pirskahteleva Gancia Moscato d’Asti 5,5% (saatavilla Alkosta ja K-kaupoista) on täydellinen pari Juustoportin Brandy-pähkinä juustolle. Makean suolaisen herkun viimeistelee murennettu maitosuklainen Kantolan Pallopipari.