Usein kysytyt kysymykset: kodinhoito, kattaus ja lemmikit

Usein kysytyt kysymykset: kodinhoito, kattaus ja lemmikit

Julkaistu 20.4.2018

Pirkka pakastusrasioiden pohjassa on merkki, jossa on juomalasin ja haarukan kuva. Tarkoittaako tämä, että rasiat voi pestä astianpesukoneessa?

Kyseinen merkki ei kerro pesuohjeesta vaan siitä, että rasiat on valmistettu elintarvikekelpoisesta materiaalista. Tämä tarkoittaa, että rasiat soveltuvat suoraan elintarvikekosketukseen. Pirkka pakastusrasiat voi pestä astianpesukoneessa, mutta tällöin tulisi käyttää melko alhaisen lämpötilan pesuohjelmaa.

Sopiiko Pirkka kukkaravinne yrttien lannoittamiseen?

Pirkka kukkaravinnetta voi hyvin käyttää yrttien lannoittamiseen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että yrtit viihtyvät hieman vähäravinteisemmassa kasvualustassa. Samoin niistä pääsääntöisesti kerätään syötäväksi lehdistö, eli niitä ei haluta kukittaa. Mikäli yrttejä kasvattaa Pirkka kukkamullassa, niitä kannattaa lannoittaa noin puolet laimeammalla ravinneliuoksella ja hiukan harvemmin kuin huonekasveja. Miedommin lannoitettua Pirkka kaktus- ja kylvömultaa käytettäessä liuos voi olla vahvempaa, mutta silti yrttejä kannattaa lannoittaa huonekasveja maltillisemmin.

Sopiiko Pirkka kosteussuojasuihke käytettäväksi gore tex -kengille?

Pirkka kosteussuojasuihke sopii myös gore tex -kengille. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että tuote on sopiva myös kenkien pintamateriaalille. Sen vuoksi on suositeltavaa kokeilla tuotetta ensin johonkin näkymättömämpään kohtaan.

Poltin Pirkka lämpökynttilöitä ulkona lyhdyssä, mutta ne jäivät palamatta reunoilta. Miksi?

Pirkka lämpökynttilät on tarkoitettu sisäkäyttöön. Kynttilöissä olevan parafiinin sulamispiste on 58 astetta, ja ulkona poltettaessa liekki ei pysty sulattamaan parafiinia reunoilta, kun ulkolämpötila jäähdyttää sitä. Siksi myös kynttilän paloaika lyhenee. Ulkona poltettaviksi sopivat esimerkiksi Pirkka lyhtykynttilät.

Miten Pirkka Wool & Silk pyykinpesuneste eroaa tavallisesta Pirkka pyykinpesunesteestä?

Tavallinen Pirkka pyykinpesuneste sisältää entsyymejä, jotka auttavat puhdistamaan tekstiileistä proteiinipitoista likaa. Villa ja silkki eroavat muista tekstiileistä siten, että eläinperäisinä kuituina ne ovat ovat luontaisesti rakentuneet proteiineista. Siksi entsyymit voivat vahingoittaa villan ja silkin kuiturakennetta. Pirkka Wool & Silk ei sisällä entsyymeitä, joten se puhdistaa hellävaraisesti silkin, villan ja muut hienopesua vaativat tekstiilit.

Mitä Pirkka energiansäästölampun merkintä 2700K tarkoittaa?

K-kirjain on lyhennys lämpötilayksikkö kelvinistä. lampussa kelvin-asteita käytetään valon värin määrittelyyn. Pirkka energiansäästölamppujen värilämpötila on 2700 kelviniä, joka on lähellä hehkulamppujen tuottamaa väriä. Esimerkiksi päivänvalon värilämpötila on noin 5500 kelviniä.

Soveltuvatko Pirkka lyhtykynttilät myös sisällä poltettavaksi?

Muovisuojukselliset lyhtykynttilät ovat tarkoitettu vain ulkokäyttöön. Sisällä poltettaessa on vaarana, että lyhtymateriaali, joka on polypropeenimuovia, sulaa tai syttyy palamaan. Emme myöskään suosittele lyhtykynttilöitä käytettäväksi parveketiloissa. Lyhtykynttilät suositellaan poltettavan vain palamattomalla, tasaisella ja suoralla alustalla palamattomassa lyhdyssä, jossa on hyvä ilmanvaihto. Lisäksi lyhty tulee sijoittaa vähintään metrin etäisyydelle syttyvistä rakenteista tai muista materiaaleista.

Voiko Pirkka jätekasseja käyttää elintarvikkeiden säilyttämiseen?

Pirkka jätekasseissa käytettävä raaka-aine on elintarvikekelpoista ja samaa mitä käytetään esim. pakastuspusseissa. Värit ja lisä-aineet, jolla saadaan pusseista helpommin avattavia, saattavat kuitenkin ylittää elintarvikkeille sallitut raja-arvot. Mitään terveydelle haitallisia aineita ei näissä kasseissa kuitenkaan ole. Jätekasseja käsitellään ja varastoidaan myös eri tavalla kuin elintarvikekäyttöön tarkoitettuja pusseja, joten on mahdollista, että pussit altistuvat pölylle ja muille pienhiukkasille. Elintarvikekäyttöön tulisi käyttää siihen tarkoitettuja tuotteita, kuten Pirkka pakastuspusseja.

Pirkka Reilun kaupan ruusuissa on mukana kukkavirkistepussi. Mitä virkiste on, ja miksi sitä pitää käyttää?

Kukkavirkiste sisältää sokeria 78,7 % ja loput on geelin ja veden sekoitusta. Sokeri antaa kukille energiaa ja muut aineosat estävät bakteerien kasvua pitäen maljakkoveden puhtaana ja kukat saavat riittävästi vettä. Bakteerit tukkivat kukan varren johtosolukot, jolloin kukka ei saa riittävästi vettä ja lakastuu nopeasti. Paras tapa varmistaa siis ruusun kestävyys on käyttää leikkokukkavirkistettä.

Leikkokukkien kestävyyteen vaikuttaa luonnollisesti monet muutkin seikat.  Pirkka Reilun kaupan ruusu valikoimaan valitaan sellaiset lajikkeet, jotka kestävät pitkän ketjun puutarhalta kuluttajalle. Ruusujen toimittaja tekee jatkuvasti kestävyyskokeita ja lajikkeet, joiden maljakkokestävyys ei ole hyvä, otetaan pois valikoimista. Valvottu, lämpötilahallittu kuljetus Suomeen, nopea kierto varastostamme kauppaan ja kuluttajan oikea leikkokukkien käsittely ovat tekijöitä, jotka takaavat hyvän keston leikkoruusuille.

Kotona ruusun varteen kannattaa leikata terävällä veitsellä vinoviilto, kukat laitetaan puhtaaseen maljakkoon ja veteen, johon lisätään kukkavirkiste. On syytä tarkistaa myös, että veden pinnan alle ei jää ruusun lehtiä. Ne lisäävät veden bakteerikasvua, jotka tukkivat varren johtosolukon. Ruusut viihtyvät parhaiten vedottomassa ja puolivarjoisessa paikassa.

Voiko Pirkka energiansäästölampun laittaa saunassa olevaan valaisimeen?

Pirkka energiansäästölampun korkein käyttölämpötilasuositus on + 40 astetta. Saunassa oleva korkea lämpötila voi lyhentää merkittävästi lampun käyttöikää tai rikkoa sen elektroniikan. Energiansäästölampun tilalla saunassa voi käyttää esimerkiksi halogeenilamppua.