Kuohuvat juomat kodin juhliin

Kuohuvat juomat kodin juhliin

Kippis! Kuohujuoma kruunaa juhlan kuin juhlan. Tarjoa lasillinen kuohuviiniä onnittelu- tai tervetuliaismaljana.

Kuohuviiniä vai samppanjaa?

Kuohuviini on yleisnimitys erilaisille alkoholipitoisille kuohujuomille, kuten samppanjalle sekä espanjalaiselle cavalle. Samppanjaksi sen sijaan saa kutsua vain kuohuviinejä, jotka on tuotettu Ranskassa, Champagnen viinialueella. Tuotantoalueen lisäksi samppanjan rypälelajikkeet sekä valmistusmenetelmät ovat tarkoin säädeltyjä. Kaikki samppanja on siis kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviini ei ole samppanjaa.

Tarjoa kuohuva kylmänä

Kuohuviini tarjoillaan jäähdytettynä, 5–8-asteisena. Viini ei saa kuitenkaan olla liian kylmää, sillä silloin maut eivät pääse esille. Ruoan kanssa tarjottaessa kuohuviini saa olla muutaman asteen lämpimämpää. Kuohuviini jäähtyy sopivaan lämpötilaan jääkaapissa 3–4 tunnissa.

Kuohuviinin makeusasteet

Kaikki kuohuviini ei ole yhtä makeaa tai kuivaa. Kuohuviinipullon kyljessä ilmoitetaan kuohuviinin makeusaste. Makeudeltaan kaikista kuivimpien kuohupullojen kyljessä lukee Extra Brut, mikä tarkoittaa täysin kuivaa. Brut tarkoittaa erittäin kuivaa, Sec kuivahkoa, Demi Sec puolikuivaa ja Doux makeaa. Vieraiden makumieltymykset toki vaihtelevat, mutta tervetuliais- tai onnittelumaljaksi on turvallisinta valita kuiva tai puolikuiva kuohuviini.

Paljonko varata juomia juhliin?

Alkumaljaa varten kuohuviiniä kannattaa varata 1,5 dl henkilöä kohden. Tavallisesta, 0,75 litran kuohuviinipullosta saat 6–8 lasillista. Ennen juhlia kannattaa kuitenkin mitata omien kuohuviinilasien tilavuus.

Huomioi myös alkoholittomat

Muista varata myös alkoholiton vaihtoehto, joka mielellään muistuttaa ulkonäöltään tarjottavaa alkoholia. Valitse alkoholittomaksi juomaksi myös jotakin kuplivaa, esimerkiksi Pirkka Parhaat kuohujuomaa. Alkoholitonta kuplivaa voi halutessaan laimenna esimerkiksi omenamehulla, limonadilla tai soodavedellä.