Näin katat noutopöydän

Näin katat noutopöydän

Noutopöytä on toimiva ratkaisu, kun vieraita on paljon, eivätkä kaikki mahdu pöydän ääreen istumaan. Askarruttaako, miten noutopöytä katetaan oikeaoppisesti? Poimi helpot ohjeet ja anna juhlan tulla!

Noutopöytää kierretään myötäpäivään

Rakenna noutopöytä niin, että sitä kierretään myötäpäivään. Mikäli vieraita on paljon ja noutopöydän ympäri pääsee vaivatta kulkemaan, järjestä pöytään kaksi aloituspistettä. Kata pöydän molemmat puolet peilikuviksi toisilleen. 

Ruoat nauttimisjärjestykseen

Sijoita lautaset aloituspisteisiin. Ruokailuvälineet voivat olla joko pöydällä tai kauniissa astioissa, mieluiten viimeisenä, jotta niitä ei tarvitse kantaa samalla kuin ottaa ruokia. Taittele lautasliinat pöydälle tai sopivaan astiaan. 

Kata ruoat pöytään nauttimisjärjestykseen: alkuruoat tulevat ennen pääruokia ja kylmät ruokalajit ennen lämpimiä. Poikkeuksena ovat keitetyt perunat, jotka perinteisesti aloittavat noutopöydän ruokalajit.

Kalaruoat katetaan tyypillisesti ennen liharuokia. Pöydän päähän viimeiseksi katetaan leipä, voi ja mahdolliset leipälautaset.

Näin katat noutopöydän

  1. Lautaset ja ruokailuvälineet            
  2. Keitetyt perunat  
  3. Kalat
  4. Kastikkeet kaloille
  5. Salaatit
  6. Lihaleikkeleet ja juustot  
  7. Lisäkkeet lihaleikkeleille  
  8. Lämpimät ruoat  
  9. Leipälautaset
  10. Leipä ja voi

Kata juomat ja jälkiruoat omalle pöydälle

Ruokajuomat laseineen kannattaa kattaa omalle pöydälle, josta vieraiden on helppo hakea juotavaa. Myös jälkiruoat on hyvä kattaa omalle pöydälleen kahvi- ja teetarjoilun kanssa.

Koosta ruokalista ja merkitse erityisruokavaliot

Noutopöydän tarjottavat kiinnostavat ruokailijoita yleensä etukäteen. Noutopöytään kannattaakin koostaa ruokalista tarjottavista ruoista. Vaihtoehtoisesti tarjottavien vatien ja kulhojen viereen voi askarrella pienet nimikyltit ruokalajeille. Muista merkitä myös mahdolliset erityisruokavaliot!

Opasta ensimmäisiä ottajia

Ensimmäisiä ottajia on hyvä olla opastamassa, jotta liikenne pöydän ympärillä saadaan oikean suuntaiseksi. Huolehdi tarjoilun kuluessa, että pöytää täydennetään sitä mukaan kuin vadit ja kulhot tyhjenevät.

Huom! Häissä ensimmäisenä ruokaa ottaa hääpari, sitten hääparin vanhemmat, suvun vanhimmat ja mahdollinen pappi. Muuten suku- ja perhejuhlissa suvun vanhimmat ovat etuajo-oikeutettuja ja ottavat ruokaa tyypillisesti ensimmäisinä.