Juhlien maljaetiketti

Juhlien maljaetiketti

Päivitetty 4.4.2023

Osaatko maljan nostamisen etiketin? Kevään ja kesän juhlissa kilistellään usein kuohuvalla - kohtelias vieras noudattaa skoolausetikettiä!

1. Noudata etikettiä

Vanhan vitsin mukaan juomat tulisi juoda suoraan pullosta, sillä silloin on helpointa pitää kiinni etiketistä. Vitsin neuvo kannattaa kuitenkin – ainakin juhlissa – jättää omaan arvoonsa. Varsinkin arvokkaissa juhlissa, kuten häissä ja syntymäpäivillä, kannattaa pyrkiä noudattamaan maljaetikettiä.

2. Älä kulauta kaikkea kerralla

Monesti juhlamalja tarjotaan vieraille heti juhlapaikalle saavuttaessa. Älä kuitenkaan kulauta kaikkea kuplivaa kerralla, vaan huolehdi, että juomaa on jäljellä vielä maljaa kohottaessa. Perinteisesti juhlan emäntä tai isäntä kohottaa ensimmäisen maljan ja toivottaa muutamalla sanalla vieraat tervetulleiksi. Häissä ensimmäisen onnittelumaljan nostovastuu on yleensä morsiamen isällä.

3. Muista katsekontakti skoolatessa

Emännän ja isännän hyvään tapaa kuuluu myös nostaa malja vuorotellen pöydässä istuvien kanssa. Isäntäväelle ei nosteta maljoja muuten kuin kiitospuheessa, joka pidetään yleensä siinä vaiheessa kun mahdollinen jälkiruokaviini on kaadettu laseihin. Maljaa nostettaessa tulee aina katsoa silmiin sitä henkilöä, jonka kanssa skoolaa.

4. Mieti puheet etukäteen

Vieraat voivat pitää puheita pitkin juhlailtaa. Älä pidä puhetta hetken mielijohteesta, ellet ole synnynnäinen sanaseppo. Mieti sanottavasi etukäteen ja pidä puhe lyhyenä ja napakkana. Häissä pidempien puheiden aika on ruokailun jälkeen.

5. Skoolaaminen pöydässä

Aterialla voidaan nostaa ruokaryyppyjä tai skoolata viinilasilla. Ruokaryyppy nostetaan isännän tai jonkun vieraan kehotuksesta. Pöydässä skoolataan ensin vierustovereiden ja sen jälkeen vastapäätä istuvan kanssa. Miehet skoolaavat ensin oikealle ja naiset vasemmalle.