K-Ruoka kuvituskuva, jossa on valkoisen liinan päällä eri värisiä syötäviä kukkia sekä lautasellinen salaattia koristeltuna kukilla.

Syötävät kukat valloittavat kotikeittiöt

Päivitetty 21.5.2024

Ole oman elämäsi huippukokki – loihdi kotikeittiössäsi huikean kauniita ja herkullisia aterioita. Syötävät kukat herättävät ihastusta suolaisissa ja makeissa ruoissa sekä juomissa.

Osa kukista sopii myös muualle kuin perennapenkkiin, nimittäin lautaselle. Syötävät kukat tuovat arkeen luksusta, jota on usein totuttu näkemään ainoastaan hienoissa ravintoloissa. Kokeile näitä ihastuttavia tapoja käyttää syötäviä kukkia omassa keittiössäsi

Näin käytät kukkia ruoanlaitossa

1. Kristallikukkaset sulostuttavat jälkiruoissa

56_1_syotavat_kukat_sokeroidut_620px

Sokerin ja syötävien kukkien liitosta syntyy sellaisia kaunottaria, että nonparellitkin kalpenevat. Kasta kukkaset varoen, mutta huolellisesti munan valkuaiseen. Pyyhi ylimääräinen valkuainen siveltimellä pois ja varmista, että valkuaista on kaikkialla. Sirottele kukkien päälle hienoa sokeria ja aseta leivinpaperille kuivumaan. Anna kukkien kuivua seuraavaan päivään huoneenlämmössä.

2. Kesärulla – ihan kirjaimellisesti

56_2_syotavat_kukat_rullat_620px

Vietnamilaisten kesärullien täytteet näkyvät läpikuultavan riisipaperin lävitse. Siinäpä oiva tilaisuus loihtia värikkäitä kesätarjottavia kätkemällä rullien sisään syötäviä kukkia.

3. Kun letut puhkesivat kukkaan

56_3_syotavat_kukat_letut_620px

Kesäiset kestit suorastaan vaativat tarjolle kukkasin koristeltuja lettuja. Valmista ensin lettutaikina. Kaada pannulle lettutaikinaa, paista noin minuutin verran ja tiputtele pinnalle syötäviä kukkia. Käännä lettu ja paista vielä noin 30 sekuntia.

4. Iltateehetken nostattaja – kamomillahunaja

56_4_syotavat_kukat_hunaja_620px

Kamomillahunaja hellii hipiää ja hiuksia, ja on herkullinen lisä myös iltateehen tai ruoanlaittoon. Irrota kamomillan kukintoja varsistaan noin 2 dl verran astiaan. Painele kukintoja hiukan survimella, jotta ne vapauttavat öljyjä. Laita kukinnot desinfioituun lasipurkkiin. Lämmitä noin 3 dl hunajaa vesihauteessa, jotta se notkistuu, mutta varo lämmittämästä liikaa. Kaada hunaja kukintojen päälle lasipurkkiin.

5. Kesäniitty lautasella

56_5_syotavat_kukat_pasta_620px

Raakaruoka maistuu kesän lähestyessä ja kukat sopivat myös suolaisiin pääruokiin ja salaatteihin – kokeile vaikka mehevää kesäkurpitsapastaa. Lisää annokseen väriä saat kukkien lisäksi myös porkkanasuikaleilla.

+ 1 vinkki: Kukat kaunistavat juomat

Päällekkäin olevia jääpaloja, joissa on sisällä marjoja, syötäviä kukkia ja yrttejä.

Juomista voi tehdä näyttäviä myös jääpaloilla! Kruunaa ihana juoma jääpaloilla, joita koristavat syötävät kukat ja marjat tai kurkun palat. Upeiden jääpalojen teko on helppoa: Valitse mieleisesi koristeet ja lisää ne muotteihin ennen jäädytystä.

Mitä kukkia voi syödä?

Kun hankkii kukkia kokkailutarkoituksiin on hyvä muistaa, että kukkakaupoissa myytävät kukat eivät sovellu syötäviksi. Luonnonvaraisista kukista rauhoitetut ja teiden varsilla kasvavat tulisi jättää poimimatta.

Erilaiset ötökät viihtyvät monissa kukissa, joten puhdistus on paikallaan. Huuhtele kukkaset varoen puhtaassa vedessä ja anna kuivua – tee vielä lopputarkistus ylimääräisen yllätysten varalta.

Jokaisen lajin kohdalla suositellaan tarkistamaan erikseen, onko kukka syötäväksi soveltuva ja miltä osin. Joskus esimerkiksi kukan lehdet saattavat olla myrkyllisiä.

Syötäviä kukkia

Sarviorvokki on maultaan hiukan kirpsakka. Orvokit soveltuvat upeasti jälkiruokien koristeluun. Kokeile orvokkien sokerointia.

Ruiskaunokki on maultaan mieto. Soveltuu salaatteihin, kakkuihin ja jälkiruokiin. Ruiskaunokki on upea kakunkoriste myös kuivattuna.

Kääpiösamettikukka maistuu makealta ja sitruunaiselta. Sopii oivallisesti jälkiruokien, kakkujen ja juomien koristeeksi.

Krassin kukassa on hiukan pippurinen maku. Kukinnot ja lehdet sopivat salaatteihin, koristeluun sekä esimerkiksi lammas- ja kanaruokiin.

Ruusut, jotka kasvavat luonnossa tai puutarhassa ovat syötäviä. Terälehdet soveltuvat jälkiruokien ja kakkujen koristeluun. Ruusun terälehdistä voi myös valmistaa keittämällä ruusuvettä, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa.

Kehäkukan terälehdet soveltuvat esimerkiksi salaatteihin, risottoon, jogurttiin ja marmeladeihin. Maku saattaa olla vaihdellen kaikkea pippurisesta, pähkinäiseen ja sitruunaiseen.

Kamomilla on vuosituhansien ajan käytetty rohdoskasvi. Kukintoja voi käyttää kuivatettuina ja tuoreeltaan. Tunnetuin tapa on valmistaa kuivatuista kamomillan kukinnoista teetä. Kamomilla soveltuu myös jälkiruokien ja juomien koristeluun.

Kurkkuyrtissä on syötävää kukat ja lehdet. Käytä niitä salaateissa, juomien koristeina ja sokeroituina jälkiruoissa. Maku on mieto ja kurkkumainen.

Voikukassa syötävää ovat kukinnot, lehdet ja juuret – varret ovat hieman liian kitkeriä syötäväksi. Voikukan kukinnoista voi valmistaa esimerkiksi siirappia ja simaa. Lehdet sopivat salaatteihin.

Hyödynnä eri raaka-aineita ruoanlaitossa näillä vinkeillä