660 miljoonaa palautettua pulloa ja tölkkiä

660 miljoonaa palautettua pulloa ja tölkkiä

Päivitetty 5.5.2022

Pullonpalautus on helppo ekoteko. Tiesitkö, että K-ruokakauppojen asiakkaat palauttivat 660 miljoonaa tölkkiä ja pulloa pullonpalautuspisteisiin viime vuonna?

K-ruokakauppojen asiakkaat palauttivat vuonna 2021 ennätysmäärän tölkkejä ja pulloja kiertoon, yhteensä noin 660 miljoonaa kappaletta. Suomalainen panttiin perustuva palautusjärjestelmä on maailmalla harvinaisuus, ja Suomi onkin maailman ykkösmaita juomapakkausten kierrätyksessä. "Juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa erittäin korkeat, sillä yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy kiertoon", kertoo Palpan johtaja Tommi Vihavainen.

Yhä useampi pullo pantillinen

Kiertotalouden edistäminen on yksi K-ryhmän vastuullisuustyön kulmakivistä ja kierrätys tärkeä osa sitä. Pantilliset pullot ja tölkit ovat oiva kannustin kierrätykseen, ja viime vuosien aikana yhä useampia K-ryhmän omien merkkien tuotteita onkin pakattu pantillisiin pulloihin. "Kierrätys on avainasemassa, jotta materiaalit saadaan kiertoon ja hyödynnettyä uusiin tarkoituksiin. Esimerkiksi muuttamalla Pirkka juomatiivistepullot pantillisiksi saamme noin 40 tonnia muovijätettä palautumaan kiertoon", sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Pullonpalautus on helppo ekoteko

Palautetut tölkit ja pullot saavat uuden elämän ja säästävät luonnonvaroja, kun arvokkaat raaka-aineet hyödynnetään muualla. Lähes loputtomiin uudelleen käytettäviä alumiinitölkkejä voidaan esimerkiksi hyödyntää suoraan uusien tölkkien valmistuksessa, kun taas värittömät muovipullot muuntuvat vaikkapa sadetakkien materiaaliksi. Suomessa kulutetuista pantillisista muovipulloista 93 prosenttia kelpaa uusien pullojen valmistamiseen.

Juomapakkausten palauttaminen on helppo ympäristöteko, joka käy vaivattomasti ostosreissun yhteydessä omassa K-ruokakaupassa. Lue alta vinkit, jotka on hyvä muistaa pullonpalautuksen yhteydessä.

PULLONPALAUTTAJAN MUISTILISTA

  • Palauta pullot korkillisina, jotta myös korkit saadaan kiertoon.
  • Huomioi myös, että Pirkka juomatiivistepullot, tuorepuristettujen mehujen muovipullot sekä Pirkka Parhaat smoothie-pullot ovat nykyisin pantillisia.
  • Hyödynnä lukuisissa K-Citymarketeissa käyttöönotettuja Tomran R1-pullonpalautuslaitteita. Voit kaataa laitteeseen yli sata tölkkiä ja muovipulloa kerrallaan.