Näin lajittelet yleisimmät pakkausjätteet
Päivitetty 6.9.2024Oikein lajiteltuna elintarvikkeiden pakkausmateriaalit päätyvät uusiokäyttöön. Tiedätkö sinä miten arjen yleisimmät jätteet lajitellaan? Pakkaukset usein sisältävät kierrätysmerkin, joka kertoo pakkauksen materiaalin ja miten materiaali tulisi kierrättää. Lue tärkeimmät tärpit eri pakkauksien lajittelemisesta!
Usein pakkauksissa käytettävä lajittelusta kertova merkki on kolmio, jonka sisällä on numero ja alla kirjainlyhenne. Numero ja kirjainlyhenne kertovat pakkauksen materiaalin. Yhä useammasta pakkauksesta löytyy myös selkokielinen lajitteluohje.
Muovi
Muovit kuuluu laittaa muovipakkausten keräysastiaan. Suomessa lähes kaikki muovi voidaan kierrättää lukuunottamatta PVC-muovia, joka merkataan numerolla 03 ja kirjainlyhenteellä PVC.
Muovinkierrätykseen voi laittaa muun muassa jogurttipurkit, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset, yrttien ruukut, muovipullot ja -purkit sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet. Keräysastioihin saa laittaa vain tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia. Riittävän puhdas kierrätettävä muovi ei haise eikä ole homeessa.
Muista muovin lajittelussa
- Juomapakkaukset, joissa on pakkauksessa avaamisen jälkeen kiinni pysyvä korkki, lajitellaan korkkia irrottamatta samaan astiaan. Esimerkiksi maitotölkki ja siinä kiinni pysyvä muovikorkki laitetaan kartonkipakkausten keräykseen. Jos muovipakkauksen korkki irtoaa, irrota se. Kannet ja kalvot kannattaa myös irrottaa, koska nämä on usein valmistettu eri muoveista. Etiketit voi jättää pakkauksiin.
- Älä laita muovipakkauksia sisäkkäin, sillä erotteluprosessin lukulaite ei tunnista sisällä olevien muovien koodia ja näin kierrätys epäonnistuu.
- Huuhtele ja kuivaa muovipakkaus ennen lajittelua niin ennaltaehkäiset käsittelijöiden terveysriskejä, mahdollisia tuhoeläimiä ja hajuhaittoja.
- Muovipakkauksen (esim. shampoopullo) ja muovituotteen ero (esim. muovinen keittokauha). Muovituotteet kuuluvat sekajätteeseen.
Huom! Tuorekelmu, pakasterasiat ja jätesäkit ovat muovituotteita, minkä vuoksi ne eivät kuulu muovipakkauskeräykseen!
Pahvi, kartonki ja paperi
Lajittele pahvi, kartonki ja paperi ohjeiden mukaisesti oikeisiin jäteastioihin. Useimmiten asuintalojen pihalta löytyy vain kartongin ja paperin keräysastiat, kun taas pahvinkeräys on tutumpi näky kauppojen pihassa. Pahvissa, kartongissa ja paperissa näkee muovin tapaan usein lajittelusta kertovana merkkinä kolmion, jossa on numero ja kirjainlyhenne.
Muista pahvin, kartongin ja paperin lajittelussa
Pahvia: pahvilaatikot, ruskea kartonki, voimapaperi, aaltopahvi ja ruskeat paperikassit.
Kartonkia: kartonkiset neste-, muro- ja keksipakkaukset, paperipussit ja -kassit (esim. jauhopussi), munakennot, pizzalaatikot, paperirullien hylsyt ja aaltopahvi.
Paperia: pääasiassa kaikki mitä on tullut postiluukusta, pehmeäkantiset kirjat, valkoisesta paperista tehdyt paperikassit. (Huom! Niittejä ei tarvitse poistaa)
- Aaltopahvia voi lajitella sekä kartonki- että pahvinkeräykseen.
- Nestekartongit tulee huuhtoa ja kuivata ennen litistämistä ja lajittelua.
- Korkki tulee irrottaa ja lajitella muovikeräykseen.
- Värillinen piirustuspaperi ja -kartonki, julisteet, kirjat kansineen sekä lahjapaperi eivät kuulu kartonkikeräykseen, sillä ne sisältävät paljon painovärejä.
- Lahjapaperi ja kertakäyttöastiat kuuluvat sekajätteeseen eikä paperikeräykseen.
- Paperinkeräykseen ei saa laittaa märkää paperia.
Huom! Nestekartonkien litistäminen on pieni vaiva, mutta siitä on suuri hyöty: litistäessä nestekartongit sisäkkäin yhteen tölkkiin säästetään tilaa. Tällöin pakkauksia mahtuu enemmän jäteastiaan ja kuljetukset sekä päästöt vähenevät.
Lasi
Lasinkeräysastiaan voi laittaa ainoastaan lasipakkaukset, eli lasipullot ja -purkit. Oikein lajiteltu lasipakkaus elää ikuisen elämän. Lasin laatu ja puhtaus eivät heikkene kierrätettäessä.
Muista lasin lajittelussa
- Lasikeräykseen saa laittaa vain lasipullot ja lasipurkit, joista on poistettu korkit ja kannet.
- Lamput, tyhjät deodoranttipullot, lasiset hautalyhdyt, lasivuoat, kahvikupit, juomalasit, posliini, keramiikka ja ikkunanlasi kuuluvat sekajätteeseen, sillä niissä on joko haitallisia aineita tai ne eivät sula samoin kuin normaali lasi.
Huom! Posliini- tai keramiikka-astioita ei voi laittaa lasinkeräykseen, sillä ne sulavat eri lämpötilassa kuin lasi, mikä haittaa lasipakkausten kierrätystä uusiksi lasipakkauksiksi.
Lasi- ja muovipullot sekä tölkit
Palauta kaikki pantilliset Palpa-merkillä merkityt pullot ja tölkit pullonpalautusautomaattiin K-ruokakaupassa. Suurin osa pullonpalautusautomaateista ottaa vastaan myös pantittomat pullot, mutta tarvittaessa ne voi palauttaa myös esimerkiksi K-kauppojen yhteydestä löytyviin Rinki-ekopisteisiin.
Muista lasi- ja muovipullojen sekä tölkkien lajittelussa:
- Palpa-merkityt pullot ja tölkit aina pullonpalautukseen.
- Muut pullot ja tölkit materiaalien mukaisesti Rinki-ekopisteelle omiin keräysastioihinsa.
Huom! Suomessa yli 90 % Palpa-pakkauksista saadaan uusiokäyttöön tai kierrätettäväksi. Esimerkiksi lasipullot täytetään keskimäärin 33 kertaa. Hyvä Suomi!
Metalli
Lajittele kaikki pienmetalli. Pienmetallia ovat esimerkiksi erilaiset juoma- ja säilyketölkit, alumiiniset vuoat, folio, lasipurkkien kannet, ulkotulien tinapeltipurkit, kynttilöiden kuoret sekä tyhjäksi käytetyt metallituubit.
Muista metallin lajittelussa:
- Hiuslakka- tai muun aerosolipullon voi laittaa metallinkeräykseen ilman muovikorkkia. Tarkista ennen lajittelua, että pullo on tyhjä eli sisältä ei kuulu hölskymistä eikä painettaessa tule ääntä tai aineita ulos. Jos hiuslakkapullossa on vielä tavaraa sisällä, on se palautettava vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan.
- Kodin pienmetallia kuten aterimia, nauloja tai vaikka paistinpannuja voi laittaa metallinkeräykseen mikäli ne kokonsa puolesta mahtuvat keräykseen.
- Maalissa on haitallisia aineita, jonka vuoksi maalipurkki tulee viedä tyhjänä, pestynä ja kuivattuna keräykseen.
- Uudenvuoden tinat menevät metallinkeräyksen sijaan vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan, koska ne ovat suurimmalta osalta lyijyä eli raskasmetallia.
- Isommat metalliromut tulee viedä suoraan kaatopaikalle.
Akut ja paristot
Akuissa ja paristoissa on paljon ympäristölle haitallisia aineita, minkä vuoksi niiden lajittelemisessa tulee olla erittäin tarkka - ethän heitä niitä sekajätteeseen! Akut ja paristot saa kätevästi palautettua lähimmän K-ruokakaupan punamustaan patterilaatikkoon. Näin niiden raaka-aineista saadaan uusiokäytettyä jopa 90 %.
Muista akkujen ja paristojen lajittelussa
- Akkujen ja paristojen navat tulee olla teipattuna.
- Pakkaa vuotavat akut ja paristot muovipussiin.
- Patterilaatikkoon saa palauttaa kaikki pienet käsissä kannettavat akut ja paristot. Kaikki isot akut kuuluvat vaarallisen jätteen vastaanottoon.
Yhä useammasta pakkauksesta löytyy selkokielinen lajitteluohje
Jo nyt suurimmassa osassa Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu pakkauksista on selkokielinen lajitteluohje, joka on korvannut kuvalliset materiaalimerkit. Aikaisemmin Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotepakkausten lajitteluohjeissa yhdistettiin kuvallisia materiaalimerkkejä ja sanallisia lajitteluohjeita, mutta nyt kuvallisista merkeistä luovutaan kokonaan.
Selkokielinen lajitteluohje tulee suomeksi ja ruotsiksi, ja sen tunnistaa pakkauksessa olevasta vihreä- tai mustareunaisesta laatikosta, jossa kerrotaan miten pakkaus ja sen osat lajitellaan. Jos pakkaus koostuu useasta eri materiaalista, esimerkiksi kartonkitetrasta ja muovikorkista, joka lähtee pakkauksesta irti, ohjeistetaan molempien materiaalien lajittelu erikseen.