Koti ja hyvä olo
Näin kierrätät yleisimmät elintarvikejätteet

Näin kierrätät yleisimmät elintarvikejätteet

Kierrätys on ollut kuuma puheenaihe jo pitkään. Tiedätkö sinä miten arjen yleisimmät jätteet kierrätetään?

Yleisin pakkauksissa käytettävä kierrätysmerkki on kierrätyskolmio, jonka sisällä on numero. Kierrätyskolmio ilmaisee, että pakkaus on uusiomateriaalia, kierrätettävä tai hyödynnettävissä energiana. Numerot kertovat pakkauksen materiaalin ominaisuuksista ja käyttökohteista. Mahdollinen kirjainlyhenne kolmion alla taas kertoo materiaalin nimestä. Lue alta tärkeimmät tärpit eri pakkauksien kierrättämisestä!

Muovi

Muovit kuuluu laittaa muovipakkausten keräysastiaan. Suomessa lähes kaikki muovi voidaan kierrättää lukuunottamatta PVC -muovia, joka merkataan numerolla 03 tai PVC. Mikäli ei ole varma onko pakkaus muovia vai ei, kannattaa se laittaa mieluummin sekajätteeseen kuin muovinkeräykseen.

kuva

Muista muovin kierrätyksessä:

 • Irrota muovipakkauksien korkit, kannet ja kalvot kokonaan pois, koska nämä ovat usein valmistettu eri muoveista. Etiketit voi jättää pakkauksiin
 • Älä laita muovipakkauksia sisäkkäin, sillä erotteluprosessin lukulaite ei tunnista sisällä olevien muovien koodia ja näin kierrätys epäonnistuu
 • Lukulaite ei lue mustaa muovia -heitäthän mustat muovit suoraan sekajätteeseen
 • Huuhtele ja kuivaa muovipakkaus ennen kierrätystä -ennaltaehkäiset käsittelijöiden terveysriskejä, mahdollisia tuhoeläimiä ja hajuhaittoja
 • Muovipakkauksen (esim. shampoopullo) ja muovituotteen ero (esim. muovinen keittokauha). Muovituotteet kuuluvat sekajätteeseen

HOX

Elmukelmu,pakasterasiat ja jätesäkit ovat muovituotteita, minkä vuoksi ne eivät kuulu muovipakkauskeräykseen!

Pahvi, kartonki ja paperi

Kierrätä pahvi, kartonki ja paperi ohjeiden mukaisesti ja lajittele se asuintalosi pihassa mahdollisuuksien mukaan. Useimmiten asuintalojen pihalta löytyy vain kartongin ja paperin keräysastiat, kun taas pahvinkeräys on tutumpi näky kauppojen pihassa.

Pahvissa, kartongissa ja paperissa näkee muovin tapaan eniten kierrätysmerkkinä yleistä kierrätyskolmiota, jota on myös sovellettu eri materiaaleille kuten aaltopahville ja nestekartongeille.

Pahvi,kartonki,paperi kierrätysmerkit

Muista pahvin, kartongin ja paperin kierrätyksessä:

Pahvia: pahvilaatikot, ruskea kartonki, voimapaperi, aaltopahvi ja ruskeat paperikassit.

Kartonkia: kartonkiset neste-, muro- ja keksipakkaukset, paperipussit ja -kassit (esim. jauhopussi!), munakennot,pizzalaatikot, paperirullien hylsyt ja aaltopahvi.

Paperia: pääasiassa kaikki mitä on tullut postiluukusta, pehmeäkantiset kirjat, valkoisesta paperista tehdyt paperikassit. (Huom! Niittejä ei tarvitse poistaa).

 • Aaltopahvia voi kierrättää niin kartonkina kuin pahvina
 • Nestekartongit tulee huuhtoa ja kuivata ennen litistämistä ja pois heittämistä
 • Korkin voi irrottaa ja heittää muovikeräykseen, mutta se ei ole pakollista
 • Värillinen piirustuspaperi ja –kartonki, julisteet, kirjat kansineen ja lahjapaperi eivät kuulu kartonkikeräykseen, sillä ne sisältävät paljon painovärejä
 • Lahjapaperi ja kertakäyttöastiat kuuluvat sekajätteeseen eikä paperikeräykseen
 • Paperinkeräykseen ei saa laittaa märkää paperia

HOX

Nestekartonkien litistäminen on pieni vaiva, mutta siitä on suuri hyöty: litistäessä nestekartongit sisäkkäin yhteen tölkkiin säästetään tilaa. Tällöin pakkauksia mahtuu enemmän jäteastiaan ja kuljetukset sekä päästöt vähenevät.

Lasi

Lasinkierrätysastiaan voi laittaa ainoastaan lasipakkaukset eli lasipullot ja -purkit.

Muista lasin kierrätyksessä:

 • Lasikeräykseen saa laittaa vain lasipullot ja lasipurkit, joista on poistettu korkit ja kannet
 • Lamput, tyhjät deodoranttipullot, lasiset hautalyhdyt, lasivuoat, kahvikupit, juomalasit, posliini, keramiikka ja ikkunanlasi kuuluvat sekajätteeseen, sillä niissä on joko haitallisia aineita tai ne eivät sula samoin kuin normaali lasi

HOX

Posliinisia tai keramiikkasia astioita ei voi laittaa lasinkeräykseen, sillä ne sulavat eri lämpötilassa kuin lasi, joka haittaa lasipakkauksien kierrätystä uusiksi lasipakkauksiksi.

kuva

Lasi- ja muovipullot sekä tölkit

Palauta K -ruokakauppaan kaikki pantilliset Palpa -merkillä merkityt pullot ja tölkit pullonpalautusautomaattiin. Suurin osa pullonpalautusautomaateista ottaa myös pantittomat pullot, mutta tarvittaessa pantittomat pullot voi palauttaa myös ekopisteelle omiin keräysastioihinsa.

kuva

Muista lasi- ja muovipullojen sekä tölkkien kierrätyksessä:

 • Palpa -merkityt pullot ja tölkit aina pullonpalautukseen
 • Muut pullot ja tölkit materiaalien mukaisesti ekopisteelle omiin keräysastioihinsa

HOX

Suomessa yli 90% Palpa -pakkauksista saadaan uusiokäyttöön tai kierrätettäväksi. Esimerkiksi lasipullot täytetään keskimäärin 33 kertaa. Go Suomi!

Metalli

Kierrätä kaikki pienmetalli. Pienmatallia ovat erilaiset juoma- ja säilyketölkit, alumiiniset vuoat, folio, lasipurkkien kannet, ulkotulien tinapeltipurkit, kynttilöiden kuoret, tyhjäksi käytetyt metallituubit yms.

Muista metallin kierrätyksessä:

 • Hiuslakka tai muun aerosolipullon voi laittaa metallinkeräykseen ilman muovikorkkia. Tarkista ennen lajittelua, että pullo on tyhjä eli sisältä ei kuulu hölskymistä eikä painattaessa tule ääntä tai aineita ulos. Jos hiuslakkapullossa on vielä tavaraa sisällä, on se palautetta vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan.
 • Kodin pienmetallia kuten aterimia, nauloja tai vaikka paistinpannuja voi laittaa metallinkeräykseen mikäli ne koonsa puolesta mahtuvat keräykseen.
 • Maalissa on haitallisia aineita, jonka vuoksi maalipurkki tulee viedä tyhjänä, pestynä ja kuivattuna keräykseen.
 • Uudenvuoden tinat menevät metallinkeräyksen sijaan vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan, koska se on suurimmalta osalta lyijyä eli raskasmetallia.
 • Isommat metalliromut tulee viedä suoraan kaatopaikalle.

Akut ja paristot

Akuissa ja paristoissa on paljon haitallisia aineita luonnolle, jonka vuoksi niiden kierrättämisessä tulee olla erittäin tarkka - ethän heitä niitä sekajätteeseen! Akut ja paristot saa kätevästi palautettua lähimmän K-ruokakaupan punamustaan patterilaatikkoon. Näin niiden raaka-aineista saadaan uusiokäytettyä jopa 90%.

paristot

Muista akkujen ja paristojen kierrätyksessä:

 • Akkujen ja paristojen navat tulee olla teipattuna
 • Pakkaa vuotavat akut ja paristot muovipussiin
 • Patterilaatikoon saa palauttaa kaikki pienet käsissä kannettavat akut ja paristot. Kaikki isot akut kuuluvat vaarallisen jätteen vastaanottoon.

Entä jos pakkauksessa ei ole merkkiä ollenkaan?

Kierrätysmerkkiä ei aina löydy pakkauksesta. Tällöin kierrätyspäätös ja vastuu on kuluttajalla. Maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle, mutta jos et ole aivan varma mihin roska kuuluu, heitä se sekajätteeseen. Voit myös hyödyntää asuinalueesi jätepalvelun verkkosivuja ja tarkistaa miten roska kierrätetään oikein. Esimerkiksi Helsingin alueen jäteoppaan löydät tästä.