Vie mennessäsi, tuo tullessasi

Vie mennessäsi, tuo tullessasi

Julkaistu 16.5.2018

Ekotehokasta logistiikkaa. Kun tavarat tuodaan kauppaan, palaavat kierrätettävät materiaalit kohti uutta käyttöä saman auton kyydillä.

Ekotehokas kuljettaa samalla kyydillä

K-ruokakauppojen monipuoliset kierrätyspalvelut helpottavat asiakkaiden arkea ja ekotehokas logistiikka säästää ympäristöä.

Pakkausjätteen ja pullojen kierrättäminen ostosreissun yhteydessä on helppoa, ja myös ympäristön kannalta viisasta. Tarvitaan vähemmän automatkoja, ja kierrätettävät materiaalit menevät varmasti oikeaan paikkaan.

Me K-ruokakaupoissa haluamme auttaa asiakkaitamme kierrättämään materiaaleja ja säästämään luontoa. Kaikissa K-ruokakaupoissamme on pantillisten juomapakkausten kierrätyspiste, joista pantilliset lasit ja PET-pullot sekä alumiiniset juomatölkit saadaan nopeasti uusiokäyttöön. Kaikki K-ruokakaupat ottavat myös vastaan käytetyt paristot.

Monien K-ruokakauppojen yhteydessä olevissa ekopisteissä voi puolestaan kierrättää muun muassa pakkausmateriaaleja, lasipurkkeja ja metallia. Ekopisteitä on K-ruokakauppojen yhteydessä jo noin 220. K-ruokakaupoissa otetaan vastaan myös sähkö- ja elektroniikkaromua (SER).

Materiaalit talteen eikä hukkaan

Olemme kaikki riippuvaisia luonnonvaroista, kuten polttoaineista, metalleista ja vedestä. Luonnossa niitä on rajallisesti, ja kun varat hupenevat, vähemmästä on saatava enemmän hyötyä. Siksi jätteeksi päätyvät materiaalit, kuten metallit ja muovit, pitääkin kaatopaikan sijasta saada talteen ja kierrätykseen.

Tulevaisuudessa yhä suurempi osa yhdyskuntajätteestä olisi kierrätettävä. Tavoitteen saavuttamiseksi myös kuluttajapakkausten kierrätystä pitää tehostaa. Jotta materiaaleja voitaisiin käyttää tehokkaammin, leikkeleiden muovipakkaukset tai jugurttipurkkien ja ketsuppipullojen sisältämä muovi pitäisi kaatopaikan sijasta saada hyötykäyttöön. Tässäkin K-ruokakaupat haluavat olla avuksi.

Kohti uutta käyttöä

Vanha viisaus ”vie mennessäs, tuo tullessas” toimii myös Keskon logistiikan periaatteena. Logistiikkamme perustuu ekotehokkuuteen. Kun Keskon kuljetusliike Keslog toimittaa K-ruokakauppoihin tuotteita, paluukuormassa se kuljettaa kaupoista kierrätykseen esimerkiksi tyhjiä pulloja ja muuta kierrätyskelpoista materiaalia.

Keslogin kuljettajia myös koulutetaan ajamaan taloudellisesti, mikä säästää polttoainetta ja turhia päästöjä.

Paluukuljetuksissa kierrätettävää riittää, sillä vuonna 2012 K-ruokakauppoihin palautettiin 330 miljoonaa tölkkiä ja 131 miljoonaa kierrätyspulloa, jotka toimitimme teollisuudelle jatkojalostettavaksi. Katso myös Pirkka-sivuston 17 vinkkiä oman hiilijalanjälkesi pienentämiseen.