Jokainen palautus on tärkeä

Jokainen palautus on tärkeä

Kierrätettävien juomapakkausten palauttaminen kauppaan on teko ympäristön hyväksi.

Suomalainen panttiin perustuva palautusjärjestelmä on maailmalla harvinaisuus, ja Suomi onkin maailman ykkösmaita juomapakkausten kierrätyksessä. Juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa erittäin korkeat, sillä yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy kiertoon.

Jokaisen pantillisen pullon ja tölkin palauttaminen palautuspisteeseen parantaa ympäristön hyvinvointia. Kierrätettävien pullojen ja tölkkien palauttaminen on helppoa, sillä palautuspaikka löytyy läheltä. Voit palauttaa kaikki pantilliset juomapullot ja -tölkit ostosreissun yhteydessä oman K-ruokakauppasi palautusautomaattiin.

Pantin saa ehjistä Palpan pantillisista tölkeistä ja pulloista, joiden etiketti on tallella ja vahingoittumaton. Pantillisuuden tunnistaa helposti pakkauksessa olevasta soikeasta panttimerkinnästä. Tölkin ja muovipullon on oltava alkuperäisen muotoinen, sitä ei saa rutata ja viivakoodin pitää olla ehjä.

Pantittomatkin pullot ja tölkit kannattaa hoitaa kierrätykseen, sillä se ehkäisee roskaantumista sekä säästää luonnonvaroja ja energiaa. Pantittomat tölkit voi palauttaa palautusautomaattiin ja metallin keräyspisteeseen. Kierrätä pantittomat lasi- ja muovipullot Rinki-ekopisteen tai kiinteistöjen keräyspisteisiin.

Raaka-aineet talteen

Pulloissa ja tölkeissä kiertävät arvokkaat raaka-aineet, joita voidaan hyödyntää monin tavoin.

Tölkkialumiini on erinomainen kierrätysmateriaali. Kerätystä materiaalista käytännössä 100 % voidaan käyttää suoraan uusien tölkkien valmistukseen ja kierrätystä voidaan toistaa lähes loputtomiin. Uusien tölkkien valmistus kierrätetystä alumiinista vaatii vain noin 5 % ensivalmistusprosessin energiasta.

Tölkkien lailla kierrätysmuovipulloissa kiertää raaka-aine, jota hyödynnetään yhä monipuolisemmin. Palautusautomaattien kautta kerätyt muovipullot ovat PET-muovia ja ne voidaan kierrättää tehokkaasti. Uusioraaka-aineesta valmistetaan muun muassa uusia pulloja, muita pakkaustarvikkeita ja tekstiilejä.

Kierrätyslasipullojen raaka-aine voidaan myös hyödyntää monipuolisesti eri tarkoituksiin. Kierrätyslasin uusiovalmistus on energiatehokasta: jokainen kierrätyslasista valmistettu tonni uusiolasia kuluttaa noin 30 % vähemmän energiaa kuin sen valmistus neitseellisistä raaka-aineista. Kierrätyslasista valmistetaan uusia lasipulloja, muita lasipakkauksia, purkkeja, lasivillaa ja vaahtolasia.

Lue lisää Suomen pullonpalautusjärjestelmästä www.pantilliset.fi-sivustolta.