K-kaupassa
Jokainen palautus on tärkeä

Jokainen palautus on tärkeä

Kierrätettävän pullon ja tölkin palauttaminen kauppaan on helppo ekoteko. 

Jokaisen pullon ja tölkin palauttaminen palautuspisteeseen parantaa ympäristön hyvinvointia. Kierrätettävien pullojen ja tölkkien palauttaminen on helppoa, sillä palautuspaikka löytyy läheltä. Voit palauttaa kaikki pantilliset juomapullot ja -tölkit ostosreissun yhteydessä oman K-ruokakauppasi palautusautomaattiin.

Pantin saa ehjistä Palpan pantillista tölkeistä ja pulloista, joiden etiketti on tallella ja vahingoittumaton. Pantittomatkin pullot ja tölkit kannattaa palauttaa, sillä se ehkäisee roskaantumista, säästää luonnonvaroja ja energiaa. Monien K-ruokakauppojen yhteydessä on ekopiste, jonne pantittomat juomapaukkaukset voi palauttaa.

Raaka-aineet talteen

Pulloissa ja tölkeissä kiertävät arvokkaat raaka-aineet, joita voidaan hyödyntää monin tavoin.

Kierrätyslasipullojen lasista valmistetaan uusia pulloja, ja kierrätyslasia käytetään myös rakennusteollisuuden tarpeisiin, esimerkiksi lasivillan ja harkkojen valmistamiseen. Kierrätyslasin uusiovalmistus on energiatehokasta. Jokainen kierrätyslasista valmistettu tonni uusiolasia kuluttaa noin 30 prosenttia vähemmän energiaa kuin sen valmistus neitseellisistä raaka-aineista. Kierrätyslasipullot kannattaa palauttaa korkillisina, jotta myös korkit saadaan kierrätykseen.

Myös tölkkien alumiinista voidaan valmistaa uusia tölkkejä energiatehokkaasti. Kierrätetystä alumiinista valmistetun tölkin tuotantoon kuluu energiaa 95 prosenttia vähemmän kuin uudesta raaka-aineesta valmistetun tölkin. Alumiini on materiaali, jota voidaan käyttää uudelleen lähes loputtomiin.

Värittömistä muovipulloista tehdään uusien pullojen lisäksi muun muassa sadetakkeja. Värillisiä pulloja käytetään esimerkiksi fleecevaatteiden ja laukkujen valmistamiseen.

Lue lisää Suomen pullonpalautusjärjestelmästä www.pantilliset.fi-sivustolta.