Näin syntyy Pirkan ESSI kiertokassi

Näin syntyy Pirkan ESSI kiertokassi

Päivitetty 27.3.2020

Pirkan ESSI kiertokassi on konkreettinen esimerkki suomalaisesta kiertotaloudesta ja jotain, minkä voi hyvillä mielin ostaa ruokakaupasta ja kantaa siinä ostoksensa kaupasta kotiin. 

Kuinka kierrätysmuovi valmistetaan?

Ekokemin muovijalostamossa muovi erotellaan, murskataan pienemmiksi, pestään vedellä, kuivataan ja käsitellään edelleen granulaateiksi.  Muovit palaavat raaka-aineina takaisin muoviteollisuudelle korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita. Muovin kierrätykseen tarvitaan vain 15 % muovin valmistamiseen vaadittavasta energian määrästä. Kerätty muovijäte lajitellaan, pestään ja kuumennetaan korkeaan lämpötilaan Fortumin prosessissa.

Kierrätettyä muovia voidaan käyttää toissijaisena pakkausmateriaalina, joihin myös muovikassit luetaan. Kierrätysmuovituotteet ovat kestäviä. Pirkan ESSI kiertokassin on sen standardin mukaan kestettävä jopa 15 kg paino.

Kiertokassivalmistus

Mikä on kiertotalouskassi?

Fortumin Muovijalostamossa kierrätetään myös vähittäiskaupoilta, teollisuudesta ja maataloudesta peräisin olevaa muovia. Kiertotalouskassi on ostoskassi, joka sisältää yli 90 % kierrätysmateriaalia. Kierrätysmateriaali on RINKI-kierrätyspisteistä ja kiinteistökeräyksestä kerättyä kuluttajapakkausjätemuovia, Circo-kierrätysmuoviraaka-ainetta.

Kassista riippuen, se voi sisältää myös pigmenttejä, painovärejä sekä lisäaineita, joita käytetään kassin ominaisuuksien parantamiseen esimerkiksi sen aukaisemisen helpottamiseksi kaupan kassalla. Lisäksi kassien valmistaja Amerplast kierrättää kaiken oman tuotantonsa polyeteenihukan kierrätysmuovikassien raaka-aineeksi. Tämä tarkoittaa sitä, ettei mitään mene hukkaan. Loput materiaalista saadaan muualta teollisuudesta. Pirkan ESSI kiertokassit valmistetaan Amerplastin kassitehtaalla Tampereella.

Mitä Pirkan ESSI kiertokassissa olevat symbolit tarkoittavat?

  • Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkki kertoo tuotteen suomalaisesta alkuperästä. (Valmistettu Suomessa)
  • Kierrätysmerkki (4) LDPE (low-density polyethylene) kertoo, että kassi on valmistettu polyeteenistä.
  • Sähkösilmän merkki (suorakulmio, jossa Amerplastin logo) on merkki, jota tarvitaan kassien valmistusprosessissa.

Miksi valita Pirkka ESSI kiertokassi?

Pirkka ESSI kiertokassi edesauttaa muovin entistä parempaa keräämistä ja kierrättämistä. ESSI kiertokassi on konkreettinen esimerkki suomalaisesta kiertotaloudesta ja jotakin minkä voi hyvillä mielin ostaa ruokakaupasta ja kantaa siinä ostoksensa kaupasta kotiin.

Pirkan ESSI kiertokassia kannattaa käyttää mahdollisimman monta kertaa kotona erilaisiin tarkoituksiin. Kun sitä ei enää voida kotona hyödyntää, kannattaa se kierrättää uusien ESSI kassien raaka-aineeksi RINKI kierrätyspisteiden kautta. Näin ESSIn kierto jatkuu aina uudelleen uusiksi kiertokasseiksi.

Miksi Fortumin kiertotalouskassi on nimeltään ESSI?

ESSI nimi tulee kahdesta sanasta. E tulee sanasta Ensimmäinen ja SSI tulee sanasta kaSSI. ESSI on Ensimmäinen suomalainen kiertotalouskaSSI.

Miten eri muovimateriaalit jakautuvat Pirkka ESSI kiertokassien valmistuksessa?

  • Valkoinen Pirkka Essi kiertokassi: Yli 90 % kierrätysmuovia, joka on kerätty RINKI-ekopisteistä ja kiinteistökeräyksestä.
  • Harmaa Pirkka Essi kiertokassi: Yli 90 % kierrätysmuovia, josta noin 50 % RINKI-ekopisteistä ja kiinteistökeräyksestä kerättyä muovia, noin 25 % K-ruokakaupoissa myytävien tuotteiden kuljetussuojamuovia sekä noin 25 % teollisuudesta kerättyä kierrätysmuovia.

Lue lisää: www.kiertokassi.fi