Joulutähti Reilulla kaupalla ja suomalaisella työllä

Joulutähti Reilulla kaupalla ja suomalaisella työllä

Päivitetty 21.2.2019

K-ruokakaupat myyvät joulutähtiä, jotka ovat sekä Reilun kaupan että suomalaisen työn tulosta. Ostamalla Pirkka Reilun kaupan joulutähden teet hyvää!

Joulutähtien matka alkaa ugandalaiselta Reilun kaupan kukkatilalta, josta ne lentävät pistokkaina Suomeen ja kasvavat täyteen kukoistukseensa Ylitalon ja Ansari-Yhtymän puutarhoilla.

Reiluja joulukukkia Ugandasta

Kukkatila

Pistokastuotantoon tarvitaan valtavasti työvoimaa. Suuri osa viherkasvien pistokkaista tulee Itä-Afrikasta, jossa työvoima on halpaa, sillä työntekijöille maksetaan äärimmäisen alhaista palkkaa.

Reilu kauppa haluaa olla mukana parantamassa kukkatilojen työntekijöiden olosuhteita. Reilulle kaupalle pistokastuotannossa mukana oleminen on aivan uutta, mutta toivottavasti kasvavan kysynnän myötä päästään parantamaan kukkatilojen tuhansien työntekijöiden ja heidän perheidensä elämää.

Wagagain tila on ugandalainen Reilun kaupan kukkatila, josta joulutähtien matka alkaa. Siellä emokasveista on otettu 4 cm mittaisia 3-lehtisiä pistokkaita, jotka on pakattu pieniin muovipusseihin ja laitettu kylmään. Pistokkaat on lennätetty Suomeen ja kasvatettu täyteen kokoonsa Ylitalon puutarhalla Varsinais-Suomessa. Reilun kaupan osuus joulutähtien tuotannossa on siis kasvin ensimmäiset 36 viikkoa. 

Nyakiwu Mercy on työskennellyt Wagagain tilalla jo seitsemän vuotta. Hän ja monet muut työntekijät hyötyvät Reilusta kaupasta parantuneiden toimeentulo- ja työskentelyolosuhteiden kautta. Wagagain kukkatilan työntekijöille on tarjolla ilmaista terveydenhuoltoa ja ilmaiset ateriat. Kukkatilan työntekijöiden lapsille on lisäksi järjestetty päivähoito.

Tilan työntekijät saavat itse päättää, miten käyttävät tilalle maksetut Reilun kaupan lisät. Päätösvalta on jo itsessään tärkeä osoitus työntekijöihin kohdistuvasta luottamuksesta, mutta vielä tärkeämpää on, että työntekijät näkevät, että varat todella käytetään heidän toivomallaan tavalla työympäristön ja heidän perheidensä elinolojen kohentamiseen.

Reilu valikoima kukkia

Reilun kaupan kukkatiloilla lapsityövoiman käyttö on kiellettyä. Tilojen työntekijöillä on säännölliset työajat ja yhdessä sovitut edut. Kemikaalien käytöstä viljelmillä on tiukkoja rajoituksia ja tarkkoja ohjeita, joilla suojellaan sekä työntekijöitä että ympäristöä. Ympäristöä huomioidaan myös mm. veden käyttöä koskevin rajoituksin. 

K-ruokakauppojen valikoimissa myytäviä kukkia kasvatetaan kotimaan kukkatarhojen lisäksi kukkatiloilla lämpimässä Afrikassa. Reilun kaupan tuotteiden suosio on kasvanut koko ajan, ja kukat ovat nykyisin esimerkiksi Pirkka-sarjan suosituin Reilun kaupan tuoteryhmä. Pirkka Reilun kaupan kukkavalikoimassa on muun muassa ruusuja ja terttuneilikoita

Joulukukat