Reilun kaupan kukat tekevät hyvää

Reilun kaupan kukat tekevät hyvää

Päivitetty 28.3.2023

Suomessa myytävät Reilun kaupan ruusut tulevat Keniasta ja Ecuadorista, sekakimput ja neilikat Keniasta. Reilun kaupan sertifioimilla kukkatiloilla on yli 34 000 työntekijää, joista puolet on naisia. Tiukoilla ympäristökriteereillä estetään ympäristön saastuminen ja varmistetaan myös työntekijöiden työturvallisuus, Reilu kauppa ry kertoo.

Reilun kaupan kukat ovat suosittuja

K-ruokakauppojen valikoimissa myytäviä kukkia kasvatetaan kotimaan kukkatarhojen lisäksi kukkatiloilla Afrikassa. Toimitusketjun läpinäkyvyys on Keskolle tärkeää, ja siksi kaikki riskimaista tulevat kukat ovat Reilun kaupan kukkia.

Kukat ovat nykyisin Pirkka-sarjan suosituin Reilun kaupan tuoteryhmä. Pirkka Reilun kaupan kukkavalikoimassa on ruusuja, terttuneilikoita ja tertturuusuja.

Pirkka Reilun kaupan ruusu on yksi Suomen suosituimmista Reilun kaupan tuotteista. Kenian otollinen ilmasto ja muut viljelyolosuhteet, ruusujen oikea korjuuajankohta ja tilalla toimivat pakkaamot sekä hyvin suunniteltu logistiikka takaavat leikkoruusujen hyvän laadun. Lue lisää Pirkka reilun kaupan ruusujen matkasta K-ruokakauppoihin Tuotteiden jäljillä -sivustolta.

Reilun kaupan kukkien myynti on toipunut hienosti ensimmäisen koronavuoden 2020 notkahduksesta ja on korkeampi kuin koskaan. Vuonna 2021 myynti ylitti ensimmäisen kerran 57 miljoonaa kukkavartta ja Suomi on per capita -myynnillä laskettuna Reilun kaupan kukkien kärkimyyntimaita, kertoo Reilun kaupan kaupallisen työn päällikkö Tuija Kopra.

Reilun kaupan lisä tukee työntekijöitä ja paikallisyhteisöjä

K-ruokakauppojen myymistä tuotteista kertyi sosiaalisiin kehityshankkeisiin tarkoitettua Reilun kaupan lisää yli 796 000 euroa vuonna 2022. Yksin kukista maksettiin Reilun kaupan lisää yli 347 000 euroa.

Reilun kaupan tuotteista maksetaan viljelijöille aina vähintään takuuhinta ja sen päälle Reilun kaupan lisää. Reilun kaupan lisällä on rakennettu yhteisöihin päiväkoteja, kouluja, terveysasemia ja työntekijöiden asuntoja.

Pirkka Reilun kaupan ruusut, terttuneilikat ja tertturuusut tulevat monelta eri kukkatilalta Keniasta, esimerkiksi Bohemian Flowersin, Ninin tai Ravinen tiloilta. Bohemian Flowersin kukkatilalla Keniassa Reilun kaupan lisillä rahoitetaan muun muassa peruskoulun luokkahuoneiden rakentamista. Koulussa tarjotaan maksutonta aamupalaa ja lounasta 1 500 oppilaalle. Koulunkäynti on tilan työntekijöiden lapsille maksutonta. Reilun kaupan lisästä myönnetään Bohemian Flowersin stipendejä oppilaille lukiota ja korkeakouluja varten.

Katso leikkokukkien hoito-ohjeet täältä. Lisäksi vinkkejä kukkien kauniina säilymiseen löydät täältä.