Kotimaisissa tuotteissa innovaatioita ja vastuullisuutta

Kotimaisissa tuotteissa innovaatioita ja vastuullisuutta

Päivitetty 15.5.2018

K-Supermarket Arabian kauppias Sasu Hamina haluaa hyödyntää kaupassaan ympäristöystävällisiä ja vastuullisia ratkaisuja. Kaupan tarjonnassa korostuvat lähituottajien ja kotimaisten valmistajien tuotteet. Hamina odottaa kotimaisilta valmistajilta lisää uusia ja vastuullisia tuoteinnovaatioita.

K-Supermarket Arabian kauppias Sasu Hamina kiinnittää omassa kaupassaan paljon huomiota erilaisten vastuullisten toimintatapojen hyödyntämiseen, jotka edesauttavat kestävää kehitystä. Uudessa kauppapaikassaan Helsingin Arabiassa Hamina on toiminut nyt puoli vuotta ja kartoittaa aktiivisesti kaupan erilaisia teknisiä ratkaisuja vastuullisemmiksi. Entisessä kauppapaikassaan Helsingin Roihuvuoressa Hamina esimerkiksi kehitti kaupan kierrätystä monipuolisemmaksi, vaihtoi kaupan valaistustaan LED-pohjaisiin ratkaisuihin sekä otti käyttöön kylmälaitteissa ympäristöystävälliset kannelliset ja hiilidioksidipohjaiset kylmäkalusteet.

"Teknisten vastuullisuusratkaisujen ohella K-kauppiaana voin tehdä vastuullisia valintoja myös kaupan tarjonnan suhteen. K-supermarket Arabiassa suosin valikoiman rakentamisessa lähituottajien tuotteita ja ostan monia tuotteita suoraan tuottajalta ilman välikäsiä", kertoo Hamina.

Lähituottajien tuotteiden ohella ylipäätään kotimainen ruoka ja sen arvostuksen kasvattaminen on Haminalle tärkeää. Haminan ohella myös K-supermarket Arabian asiakkaat arvostavat suuresti lähialueen tuottajien tuotteita. Toiveita ja ehdotuksia uusista tuotteista kantautuu aktiivisesti kauppiaan korviin.

Suomalainen usein paras

"Suomessa tuotetta ja jalostettu tuote on kotimaiselle kuluttajalle usein ympäristön kannalta kestävin ratkaisu. Tällainen tilanne on varsinkin kesällä, kun Suomessa on satokausi meneillään. Jos ruoka tuodaan lentokoneella tai laivalla toiselta puolelta maailma, niin kotimaiset tuotteet ovat ympäristönäkökulmasta usein vastuullisempi valinta", sanoo Hamina.

-Ympäristönäkökulman lisäksi suomalainen ruoantuotanto tarjoaa myös työtä suomalaisille jalostajille ja alkutuottajille.

Vaikka suomalaiset jalostajat käyttävät aktiivisesti suomalaisia raaka-aineita tuotannossaan, voisivat yritykset kehittää toimintaansa vieläkin vastuullisemmaksi ja innovatiivisemmaksi.

"Esimerkiksi pakasteiden valmistuksessa on tärkeää, että pakasteet tuotetaan siten että esimerkiksi vihannesten vitamiinit säilyvät prosessissa mukana. Hyvänä esimerkkinä juuri Apetit on viestinyt aktiivisesti tätä näkökulmaa kuluttajille. Varsinkin isoissa kaupungeissa asuvilla ei ole useinkaan mahdollisuutta pakastaa ja säilöä itse, jolloin kaupalla on hyvä olla myös kattavat pakastetuotteiden valikoimat, joissa on vitamiinit säilöttyinä", sanoo Hamina.

Kaupoissa pakastealtaat ja kaapit vievät vuosi vuodelta vähemmän energiaa kylmälaiteteknologioiden kehittyessä. Myös esineiden internet on mahdollistanut, että kylmälaitteita voidaan etävalvonnalla säätää tilannekohtaisesti ja energiankulutusta optimoida.