Tuotteiden alkuperä kiinnostaa

Tuotteiden alkuperä kiinnostaa

Julkaistu 15.5.2018

K-supermarket Arabian kauppias Sasu Hamina uskoo, että seuraavaksi kotimaisten valmistajat voisivat kehittää toimintatavan, jossa asiakkaalle selviää tuotepakkauksesta tuotteen viljelyn ja jalostuksen tarkat ajankohdat ja paikat.

Kauppias Hamina näkee, että tulevaisuudessa tuotteen kulkua voitaisiin seurata verkosta kuten postipaketin kulkua. Tämän kaltainen järjestelmä toisi läpinäkyvyyttä kotimaisen ruoan tuotantoon, joka ennestään nostaisi suomalaisen ruoan arvostusta.

"Visioni on, että asiakas näkisi esimerkiksi hernepussista kuka on sen tuottanut ja kuljettanut. Lisäksi pakkauksesta selviäisi milloin se on tullut kauppaan. Kesällä tuoreiden herneiden ja marjojen kaupassa asiakkaat kysyvät meiltä aina, että koska herneet ja marjat ovat saapuneet ja mistä tuote on peräisin. Alkuperätieto on selvästi asiakkaille tärkeää ja selvä ostoperuste tuotteille", sanoo Hamina.

Tämän lisäksi Hamina näkee, että tuotepakkauksissa voitaisiin enemmän kertoa tuotteen viljelijästä, sillä asiakkaita kiinnostaa kuka heidän ruokansa alkulähteillä on toiminut. Aidot tarinat tekevät tuotteista myös houkuttelevampia ja mahdollistavat myös sen, että tuottajat pääsevät kommunikoimaan suoraan asiakkaan kanssa.

"Teknisesti tämä on jo mahdollista. Nyt odotan innolla sitä kotimaista toimijaa, joka ensimmäisenä lähtee tätä hyödyntämään laajemmin toiminnassaan", Hamina kertoo.

Tulevaisuus on vege-tuotteissa

"Tulevaisuudessa odotan entistä suurempaa tarjontaa erilaisista vege-tuotteista, koska esimerkiksi Helsingin Arabiassa asiakaskuntamme on todella vege-orientunut. Toivottavasti näemme jatkossakin paljon kotimaisia kasvisinnovaatioita", Hamina pohtii.

K-supermarket Arabia otti esimerkiksi Puhtikauran ensimmäisen kauppana pääkaupunkiseudulla valikoimiinsa ja toisena kauppana Suomessa ja Oumph! -tuotteet. Hamina uskoo kasvistuotteille tulevan entistä enemmän kysyntää lähivuosina, kun kulutus siirtyy lihatuotteista kohti kasvipohjaisia ratkaisuja. Valmispilkotut ja käyttövalmiit vihannessekoitukset todennäköisesti lisäävät myös suosiotaan tulevaisuudessa ihmisten halutessa helpottaa ruoanlaittoaan. Vege-tuotteiden monipuolisimman valikoiman osalta Hamina uskoo kauppansa olevan Suomessa kärkitasoa.

"K-supermarket Arabiassa haluamme pysyä ajan hermoilla niin uusien ruokainnovaatioiden kuin vastuullisten ratkaisujenkin osalta. Odotan kotimaisilta tuottajilta lisää vastuullisia tuoteinnovaatioita, joita on ilo tarjota myös asiakkaille", summaa Hamina.