Kuohuvaa Saimaalta

Kuohuvaa Saimaalta

Julkaistu 15.5.2018

Suomalaiset arvostavat yhä enemmän pienpanimoiden tuotteita. Saimaan Juomatehdas panostaa vahvasti kotimaisuuteen, puhtaisiin raaka-aineisiin ja luonnonmukaiseen tuotantoon.

Ei liene sattumaa, että Kekkonen-oluesta on tullut yksi Saimaan Juomatehtaan menestyneimmistä tuotteista. Kekkosen nimi vetoaa edelleen suomalaisiin. Se sopii hyvin vuonna 1995 perustetulle pienpanimolle, joka haluaa satsata vahvasti kotimaisuuteen.

"Kekkosen suosio löi meidätkin ällikällä. Ehkä tuotteen maku ja design vetoavat suomalaisiin", Saimaan Juomatehtaan varatoimitusjohtaja Jussi Laukkanen toteaa.

Perheyritys suosii suomalaista

Saimaan Juomatehdas on ensimmäinen suomalainen pienpanimo, jolle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnus. Mikkelissä sijaitsevan juomatehtaan tuotteiden kotimaisuusaste on keskimäärin 75 prosenttia.

"Laitteista suurin osa on ulkomailta, mutta paikallisuus on otettu huomioon siinäkin, ja asennukset on tehty kotimaisin voimin", Laukkanen sanoo.

Saimaan Juomatehdas tuottaa vuodessa noin 1 300 000 litraa olutta, siideriä ja lonkeroita. Yritys haluaa kertoa avoimesti, mistä raaka-aineet ovat peräisin. Viime vuonna raaka-aineista yli 90 prosenttia oli luonnonmukaisista raaka-aineista valmistettuja ja EU:n luomumerkkiin oikeuttavia luomutuotteita.

Panimo pyrkii säästämään luonnonvaroja muun muassa käyttämällä mahdollisimman vähän vettä. Jätteen kierrätys on järjestetty tehokkaasti. Mäskijäte kuljetetaan paikalliselle Kaartilan tilalle mallaspossun ravinnoksi.

Saimaan Juomatehdas on osa perheomisteista Oxa-konsernia, joka on jo 25 vuotta vanha yritys. Perheyrityksissä työntekijöitä on 50 ja juomatehtaan puolella 11.

"Työntekijöidemme vaihtuvuus on erittäin vähäistä. Haluamme sitoutua työntekijöihin, ja he haluavat sitoutua meihin. Tavoitteenamme on, että työntekijät ovat ylpeitä työstään ja jokainen työntekijä pystyy näkemään oman tehtävänsä tärkeyden osana yrityksemme toimintaa", Laukkanen kertoo.

Erikoisoluet kiinnostavat suomalaisia

Jussi Laukkanen on ilahtunut siitä, että suomalaisten olutmaku on muuttunut monipuolisemmaksi viimeisten viiden vuoden aikana.

"Erikoisoluista haetaan nautintoa. Ihmiset satsaavat yhä enemmän laatuun kuin määrään", Laukkanen sanoo.

Joensuulainen K-citymarket Pilkko myy Saimaan Juomatehtaan tuotteita. Kauppa on saanut Suomen Olutseuran Hyvä olutkauppias -kunniakirjan hyvästä olutvalikoiman ylläpidosta.

Kauppias Juha Kupiainen ennustaa, että Kekkonen-oluesta tulee iso hitti. Hänkin on havainnut pienpanimoiden oluiden suosion kasvun.

"Usein ihmiset ostavat erikoisoluita nautiskeluun ja sitten siihen saunaoluita six-packin kaveriksi", Kupiainen sanoo.

Jussi_Laukkanen

Teksti: Marko Leppänen

Kuvat: Paula Myöhänen ja Miska Korpelainen