Benella-kirjolohen tuottaja: "Työtä suomalaisen kalan puolesta"

Benella-kirjolohen tuottaja: "Työtä suomalaisen kalan puolesta"

Julkaistu 27.3.2018

Suomalainen Benella kirjolohi tekee hyvää sydämelle ja ympäristölle. Ahvenanmaalaisen Brändö laxin kalanviljelijä, iktyonomi Pia Lindberg-Lumme kertoo eläntyöstään.

Mikä Benella-kirjolohi on?

Benella kirjolohille on kehitelty oma ympäristöystävällinen rehu ja ruokintamenetelmä. Kaloja ruokitaan ensin kasvipohjaisella rehulla ja kasvukauden lopussa kalaöljypitoisella rehulla, jolla saadaan tärkeät rasvahapot kohdilleen. Rehun kalaöljy ja -jauho tulevat Itämeren silakasta ja kilohailista, eli kierrätämme meren omia ravinteita.

Millainen on kalan matka?

Kirjolohen poikaset tulevat Keski-Suomesta, ja ne kasvavat meressä verkkokasseissa kaksi kesää. Kalat ruokitaan kahdesti päivässä, ja kalat talvehtivat jääkannen alla. Täysikokoisina perkaamme ne ja lähetämme jalostajille ja tukkumyyjille.

Miten päätit ryhtyä kalanviljelijäksi?

Minua kiehtoi jo lapsena vedenalaisen elämän salamyhkäisyys. Olin niin innokas, että pukeuduin jätesäkkiin ja lähdin kalaan kaatosateellakin. Yläasteen jälkeen opiskelin ensin kalastajaksi, sitten iktyonomiksi.

Mistä nautit työssäsi?

Teemme paljon hyvää työtä kotimaisen kasvatetun kalan eteen. Kalarehut ovat kehittyneet, ja Itämerta kuormittavan typen ja fosforin määrä on saatu minimiin. Kalankasvatuksella on myös tärkeä työllistävä vaikutus, jotta saariston ja mantereen pikkuruiset kunnat pysyvät hengissä.