Leikkokukkaämpäreistä kukkaruukuiksi

Leikkokukkaämpäreistä kukkaruukuiksi

Julkaistu 25.10.2019

K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex yhdistävät voimansa kiertotalouskokeilussa, jossa K-kauppojen leikkokukkaämpärit saavat uuden elämän kukkaruukkuina.

Uudenlaisilla muovinkierrätystalkoilla K-ryhmä, Lassila & Tikanoja sekä K-ryhmä haluavat kannustaa kotimaisia toimijoita yhä aktiivisempaan innovointiin muovin kierrätyksessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Energiajätteestä hyötykäyttöön

Vuodessa muovisia leikkokukkaämpäreitä kulkeutuu K-ruokakauppoihin liki 300 000 kappaletta. Kierrätysmuovista valmistetut ämpärit muodostivat selkeän hukkavirran, sillä tähän saakka ne ovat päätyneet käyttönsä jälkeen energiajätteeksi. Yhteisen innovoinnin tuloksena K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex kehittivät mallin, jossa aiemmin energiaksi hyödynnetyt heikkolaatuiset mustat leikkokukkaämpärit saadaan tehokkaasti kerättyä, käsiteltyä ja palautettua takaisin kiertoon kukkaruukkujen muodossa.

Ämpäreiden kerääminen hoituu olemassa olevia kuljetuksia hyödyntämällä. Ämpärit käsitellään uusiomuovirakeeksi L&T:n muovinkäsittelylaitoksella eli Muovinaattorissa Merikarvialla, jonka jälkeen ne saavat uuden elämän Orthexin Lohjan tehtaalla kukkaruukkuina ja päätyvät sieltä myyntiin K-kauppoihin.

leikkokukkaampareista kukkaruukuiksi kierratys 680

Yrityksillä kehitettävää muovin kierrättämisessä

Kiertotalouskokeilu toteutetaan kokonaisuudessaan Suomessa, kolmen kotimaisen toimijan voimin. Muovi on arvokas ja hyvä raaka-aine ja sen saaminen kiertoon on äärimmäisen tärkeää. Kierrätetty muovi toimii erinomaisesti raaka-aineena monissa tuotteissa ja kierrätetyn muovin hiilijalanjälki on jopa 85 % pienempi kuin neitseellisen muovin.

Kotitalouksien muovipakkausten kierrätys on yleistynyt Suomessa vauhdilla ja muovinkeräyspisteitä on yhä laajemmin tarjolla. K-ruokakauppojen yhteydessä olevia Rinki-muovinkeräyspisteitä on jo reilu 200. Yrityspuolella tilanne on sen sijaan toinen; suomalaisilla ja Suomessa toimivilla yrityksillä on vielä paljon mahdollisuuksia tehostaa kierrättämistään ja saada ympäristökuormaansa pienennettyä.

leikkokukkaampareista kukkaruukuiksi ruukut 680