Lepolan ja Partaharjun puutarhoilla viljellään suomalaisia Pirkka-kukkia
Päivitetty 7.4.2022Kevät ja erityisesti pääsiäisen aika ovat suomalaisten tulppaanien ja pikkunarsissien aikaa! Tiesitkö, että Pirkka-tulppaanit myydään paperikääreissä ja kuljetetaan muoviämpärien sijaan kierrätyskelpoisissa pahvilaatikoissa?
K-ruokakauppojen Pirkka-tulppaanit viljellään Lepolan puutarhalla sekä Partaharjun puutarhalla. Pirkka-tulppaaneja ostamalla tuetkin suomalaista työtä! Tulppaanien vastuullisuutta on edistetty myös muulla tavoin: Vuonna 2019 tulppaanikimppujen muoviset kääreet vaihdettiin paperisiin. Keväällä 2022 kuljetuspakkauksina toimineet muoviset ämpärit korvattiin kierrätyskelpoisilla pahvilaatikoilla, mikä säästää vuodessa noin 27 miljoonaa kiloa muovia. Toimenpiteet ovat osa K-ryhmän aktiivisia toimia muovin käytön vähentämiseksi.
Lepolan puutarha sijaitsee Turussa, noin kahdeksan kilometriä Turun keskustasta. Puutarha on perustettu vuonna 1928 ja se on ollut samalla suvussa samassa paikassa aina perustamisestaan lähtien. Tällä hetkellä tilalla on vetovastuussa jo neljäs sukupolvi.
Puutarha työllistää vakituisesti 25 henkeä, kausiluonteisesti määrä tuplaantuu. Vakituinen henkilökunta on pysyvää sorttia, meillä ei taida olla töissä ketään, joka olisi ollut alle 15 vuotta, Lepolan puutarhan toimitusjohtaja Tomi Suominen juttelee.
Tilalla viljellään talven aikana kaikkiaan 15 miljoonaa tulppaania. Myös osa Pirkka tulppaaneista tulee Lepolan tilalta. Ensimmäiset tulppaanit saadaan marraskuun puolenvälin jälkeen ja ennen joulua ehditään viljellä miljoona tulppaania. Tulppaanien pääsesonki ajoittuu kuitenkin tammi- maaliskuulle ja kestää aina pääsiäiseen saakka.
Uusien lajikkeiden kokeilu kannattaa
Lepolassa viljellään sekä perinteisiä että kokeillaan uusia lajikkeita. Noin 80 % viljeltävistä tulppaaneista on tuttuja suosikkeja ja 20 % uusia lajikkeita.
Kokeilu kannattaa. Uusien joukosta löytyy aina aika ajoin hyviä ja kestäviä lajikkeita, jotka vakiinnuttavat paikkansa tulevina vuosina, Suominen kertoo.
Viljeltävien lajikkeiden määrä on huikea, puhutaan noin 60–70 eri lajikkeesta. Niistä osaa voi viljellä alkukaudesta ja osaa myöhemmin. Tomi Suomisen omat suosikit ovat niitä kaikkein erikoisimpia.
*Kun katselee tulppaaneja päivät pitkät, kiinnittyy huomio helpommin erikoisempiin lajikkeisiin. Omia suosikkejani ovat esimerkiksi Pretty Woman , joka sopii hyvin Naistenpäivään sekä näyttävät papukaijatulppaanit, kuten Super Parrot.
Tulppaaninviljelijää ilahduttaa se, että arjen piristäminen kukkasilla on lisääntynyt.
Se on melko edullinen tapa tuoda väriä ja iloa kotiin. Myös se on hienoa, että erityisesti sesonkeina suomalaisten tuotteiden osuus kukkamyynnistä on merkittävä, Suominen sanoo.
Kukkien viljely on pitkälti käsityötä
Pirkka ruukkunarsissit ja Pirkka monivärinen tulppaanikimppu viljellään keskisessä Suomessa, Pieksämäen vieressä sijaitsevalla Partaharjun puutarhalla. Tilan historia yltää yli 30 vuoden taakse, jolloin samalla paikalla sijaitsi pieni vihannespuutarha. Viljely vaihtui pian kukkiin ja viime vuosina on keskitytty erityisesti sipulikukkiin.
Ruukkunarsissia viljellään vuosittain noin 1,5 miljoonaa erikokoista ruukkua ja kulhoa.
Määrä vaihtelee riippuen siitä, mihin aikaan pääsiäinen sattuu. Mitä pidemmälle kevääseen pääsiäinen ajoittuu, sitä pidempi on myyntikausi, kertoo Partaharjun puutarhan toimitusjohtaja Hanna Suhonen.
Helmikuun puolivälistä alkavat kukkatoimitukset kaupoille ja myyntihuippu on juuri ennen pääsiäistä, kun keltaista väriä laitetaan koteihin, pihoille ja parvekkeille.
Toimintamme on hyvin kausiluonteista. Vakituista henkilökuntaa meillä on 15, sesonkeina meillä voi olla töissä jopa 160 henkeä. Kukissa on edelleen paljon käsityötä esimerkiksi pakkaamisessa, niputuksessa ja pussittamisessa. Myös istutukset tehdään käsityönä, siirretään kellariin ja sieltä kasvihuoneeseen, Suhonen kuvailee.
Ruukkunarsissista on vain yksi viljeltävä lajike, tête-à-tête. Partaharjun puutarhalla mukana viljelyssä on myös isokukkaisempia narsisseja.
Kuinka Hanna Suhonen itse koristelee pihamaan pääsiäisenä?
Ruukkunarsissit ovat ilahduttaneet omalla pihamaalla jo maaliskuun puolivälistä alkaen. Aivan erityisesti pidän helmililjasta. Kun se saa rauhassa avautua viileässä, niin sen väri on hyvin tumma ja todella kaunis Suhonen sanoo.
Suosikkikukkien kotimaisuusaste K-kaupoissa
- Ruukkunarsissi – kotimaisuusaste 100 %
- Tulppaani – kotimaisuusaste 100 %
- Helmililja – kotimaisuusaste 100 %
- Amaryllis – kotimaisuusaste 100 %