Oivan hymy kertoo kaupan elintarviketurvallisuudesta

Oivan hymy kertoo kaupan elintarviketurvallisuudesta

Julkaistu 15.5.2018

Elintarvikeyritysten valvonta tuli julkiseksi, kun Oiva-merkintä alkoi keväällä 2013. Kun Oiva hymyilee, asiat ovat kaupassa hyvin.

Oiva on elintarvikevalvonnan tarkastustietojen julkistamisjärjestelmä, jota koordinoi Evira. Oivan myötä elintarviketurvallisuuden valvonnan tulokset muuttuivat asiakkaiden kannalta entistä läpinäkyvämmäksi.

Keravan K-market Ahjontorin K-kauppias Jesse Lintumäki hämmästyi aluksi Oiva-arvioinnin vaativuutta.
"Arvostelu on todella tiukka. Heikoimman osa-alueen tulos määrittelee koko kaupan arvosanan", Lintumäki kertoo.

Yrityksen elintarviketurvallisuudesta kertovat tulokset ilmaistaan hymynaama-symbolien avulla. Oiva-hymynaamoja on neljä: oivallinen, hyvä, korjattavaa ja huono. Mitä leveämpi Oiva-hymy on, sen paremmin elintarviketurvallisuusasiat esimerkiksi ravintolassa tai ruokakaupassa on hoidettu.

K-market Ahjontorin raportissa komeilee tulokseksi saatu Oivan levein hymy eli merkki oivallisesta elintarviketurvallisuudesta. Erityistä huomiota Ahjontorin kaupassa on kiinnitetty palvelupisteen työntekijöiden käsihygieniaan ja hanskojen käyttöön.

Valitse todistetusti turvallinen

Oiva-tulosten mittaamisesta vastaavat kuntien elintarvikevalvojat eri puolilla Suomea. He tarkastavat muun muassa yleistä hygieniatasoa, elintarvikkeiden lämpötiloja ja pakkausmerkintöjä.

Hyvä tulos kertoo asiakkaille, että kauppa huolehtii hygieniasta ja tuoteturvallisuudesta. Aina, kun Oiva hymyilee, elintarviketurvallisuus on yrityksessä todistetusti hyvää. Tarkastusten tulokset julkaistaan aluksi Eviran sivustolla ja myöhemmin myös kauppojen sisäänkäynnin yhteydessä.

K-kauppias Jesse Lintumäki muistuttaa, ettei Oiva-raportissa ole kyse mistään tavanomaisesta poikkeavista vaatimuksista, vaan perusasioista kaupan elintarviketurvallisuudessa. "Oiva mittaa asioita, jotka koko henkilökunnan on tiedettävä", Lintumäki sanoo.

Oivassa ovat mukana kaikenkokoiset ruokakaupat ja kioskit sekä ravintolat, kahvilat, grillit, pikaruokapaikat, pubit, ruokalat ja suurkeittiöt. Oiva laajenee vaiheittain koskemaan kaikkia elintarvikealan yrityksiä vuoteen 2015 mennessä.