Pakkaus sanoo ”bio”− mitä sille tehdään?

Pakkaus sanoo ”bio”− mitä sille tehdään?

Biopohjaisia pakkauksia on monenlaisia, osa on kompostoituvia, osa ei. Kuinka pakkaukset kierrätetään ja ovatko ne ekologisia?

Kotimaisten Pirkka-tulppaanien kääre on ollut jo pari vuotta paperinen. Nyt myös niiden säilytysastiat on vaihdettu muoviämpäreistä biopohjaisiin pahvilaatikoihin.

Mistä biopohjaiset pakkaukset on tehty?

Biopohjaisten pakkausten raaka-aineet ovat uusiutuvia, ja niillä korvataan fossiilisia raaka-aineita. Biopohjaisia pakkauksia ovat esimerkiksikuitupohjaiset paperi- tai kartonkipakkaukset. Biopohjainen pakkaus voi olla myös biopohjaista muovia, jota valmistetaan muun muassa viljoista, maissista tai rasvoista.

Onko biopohjainen pakkaus ekologinen?

Vaikka biopohjaiset pakkaukset tehdään uusiutuvista raaka-aineista, eivät ne automaattisesti ole muita pakkauksia ekologisempia. Ympäristökuormaan vaikuttaa kokonaisuus, esimerkiksi lajittelu. Oikeanlainen pakkaus myös suojaa ja säilöö tuotetta, mikä vähentää hävikkiä.

Missä biopohjaista muovia käytetään?

Biopohjaista muovia voidaan käyttää fossiilisista raaka-aineista valmistetun muovin tavoin. Niiden ominaisuudet eivät eroa, muovien raaka-aine vain on eri. Biopohjainen muovi on eri asia kuin kierrätysmuovi, jota saa käyttää elintarvikkeissa vain rajoitetusti. Kierrätysmuovia käytetään hedelmäpakkauksissa ja kotitaloustuotteissa.

Kuuluuko biopohjainen pakkaus biojätteeseen?

Biopohjaisesta materiaalista tehty pakkaus voi olla joko hajoava tai hajoamaton. Biohajoavuus ei silti ole sama asia kuin kompostoitavuus tai maatuvuus. Biopohjainen sekä biohajoava muovi kuuluvat muovinkeräykseen ja kuitupohjaiset pakkaukset pahvin- ja paperinkeräykseen. Mikään pakkaus, edes kompostoituva, ei kuulu luontoon.

Miten biopohjaiset pakkaukset kierrätetään?

Useimmissa pakkauksissa on lajitteluohjeet. Biopohjaisten jätteiden lajittelu voi vaihdella alueittain niiden jälkikäsittelystä riippuen. Ohjeita voi kysyä oman kunnan vastaavasta jätehuollosta. Oikea lajittelu on tärkeää, jotta biopohjaiset pakkaukset saadaan kierrätettyä uudeksi raaka-aineeksi.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Pirkka-lehdessä 3/2022