Usein kysytyt kysymykset: tuotepakkaukset ja kierrätys

Usein kysytyt kysymykset: tuotepakkaukset ja kierrätys

Julkaistu 23.4.2018

Avatessani pakkauksen Pirkka marjaisia täysjyvämuroja huomasin, että sisäpussissa oli varsin paljon tyhjää tilaa. Miksi pussi pakataan vajaaksi?

Murojen sisäpussi suljetaan kuumasaumaamalla. Toimiakseen saumauslaite tarvitsee tilaa sauman molemmilta puolilta, joten pakkausta ei voida pakata aivan täytteen. Tuotetta ei saa jäädä sauman väliin, ettei itse tuote vahingoitu ja että saumauksesta tulee täysin tiivis. Säilytyksen aikana murot myös painuvat kasaan, jolloin pussin vajaus näkyy selvemmin.

Olemme koko perheen voimin yrittäneet saada Pirkka salsa mexicana -pakkauksen kantta auki, mutta turhaan. Miten kannen saisi auki?

Tuotepakkauksen ensisijainen tarkoitus on suojata tuotetta, ja taata avaamattoman tuotteen säilyvyys ilmoitettuun päiväykseen asti. Toki tuotteen käytön tulee silti olla kuluttajalle helppoa. On mahdollista, että tölkit on täytetty liian täyteen, jolloin kastiketta on päätynyt myös kannen kierteisiin. Tällaisissa tilanteissa on parasta liottaa purkkia lämpimässä vedessä. Mikäli kansi tuntuu olevan erityisen tiukalla, kannattaa kantta hieman nostaa sen reunasta esimerkiksi kuorimaveitsen kärjellä, jonka jälkeen kannen avaaminen on huomattavasti helpompaa. Lasitölkkien kansien aukaisuun on myös olemassa erityinen kannenavaaja, jolla tölkin kierteiden ja kannen väliin saadaan ilmaa (kansi napsahtaa) ja kansi aukeaa helposti. Avaaja on metallinen ja kooltaan hieman pullonavaajaa isompi.

Pirkka mangojääteepakkausta avattaessa huomasin, että sisätulppa oli valmiiksi auki. Onko tuotteessa vika?

Kyseisen jääteen sisäkorkki- tai tulppa aukeaa samalla, kun päällimmäisen korkin kiertää ensimmäistä kertaa auki. Ostamanne pakkauksen korkki on siis toiminut juuri niin kuin sen tuleekin toimia.

Voiko Pirkka vanulaput Reilun kaupan puuvillasta hävittää biojätteen mukana?

Pirkka vanulaput voi hävittää energia- tai sekajätteen joukossa. Biojätteeseen ei puuvillavanua saa laittaa eikä myöskään wc-istuimeen.

Ostin Pirkka kevyt ruohosipuli tuorejuuston 180 g, ja jäin miettimään pitäisikö kannen alla olla vielä tiivis metallikansi?

Pakkaus on suunniteltu niin, että vain yksi kansi suojaa tuotetta. Muovisen kannen alla ei siis ole oblaattia erikseen.

Miksi Pirkka risottoriisipakkaus on kivikova?

Pirkka risottoriisi pakataan pahvipakkauksen lisäksi vakuumipussiin. Tällä taataan paremmin riisin ominaisuuksien säilyminen sekä estetään riisin sisältämän rasvan mahdollinen imeytyminen pahvikoteloon.

Miksi joissain pakastevihannes ja -marjapusseissa on valmiiksi reikiä?

Pakastetuotteiden pakkaamisen yhteydessä tuotepussiin menee ilmaa. Ilman pussissa olevia reikiä pussit veisivät huomattavasti enemmän tilaa kuljetuspakkauksissa sekä pakastekalusteissa, ja pussit olisivat pullistuneita. Tästä syystä tuotepusseissa kuuluukin olla reikiä. Pusseissa olevat reiät eivät heikennä pakasteiden hygieenistä laatua.

Pirkka-riisimurojen pussi näyttää vajaalta, vaikka ilmoitettu paino muroissa täyttyy. Miksi Pirkka-riisimuropakkauksen sisäpussia ei ole pakattu täyteen?

Pirkka riisimurojen sisäpussia ei täytetä piripintaan, ja syynä pakkauksen vajauteen on pakkauslinjasto, jolla murot pakataan. Kone, joka pussit saumaa, vaatii tilaa sauman molemmilta puolilta, joten tästä syystä pakkausta on mahdotonta pakata täyteen. Myös säilytyksen ja kuljetuksen aikana murot painuvat kasaan, jolloin tämä vajaus voin näkyä vielä selvemmin.

Taloudessamme kierrätetään erikseen energiajätteet. Voiko Pirkka jätekasseja käyttää energiajakeen keräykseen?

Kyllä voi. Pirkka-jätekassit ovat polyeteeniä, joten ne soveltuvat hävitettäväksi energiajakeen joukossa.

Olen säästänyt talven aikana polttamiani lämpökynttilöiden kuoria. Miten voin kierrättää ne?

Pirkka lämpökynttilöiden alumiinikupit voi laittaa metallinkeräysastiaan. Tätä ennen kannattaa alumiinikupista poistaa kuppiin mahdollisesti jäänyt palamaton parafiini. Parafiinin voit kierrättää energiajätteenä.

Miten Pirkka hiuslakkapullo hävitetään?

Pirkka hiuslakkapullo on aerosolipakkaus, joka on ongelmajätettä, jos ainetta tai painetta on pakkauksessa vielä jäljellä. Tällöin pakkaus tulee toimittaa ongelmajätteiden kierrätyspisteeseen. Jos pakkaus taas on täysin tyhjä, niin pakkauksen ilman korkkia voi laittaa metallikierrätykseen. Kannattaa kuitenkin noudattaa aina alueellisia ja keräyspistekohtaisia ohjeita.

Pirkka liivinsuojuspakkauksessa on kierrätysmerkki. Koskeeko kierrätysmerkki pakkausta vai liivinsuojuksia?

Pakkaukseen on merkitty pakkauksen kierrätyksestä merkki eli pakkaus soveltuu kierrätettäväksi kartonkikeräyksessä. Itse liivinsuojukset voi hävittää energiajakeen tai sekajätteen joukossa.

Pirkka-tomaattimehutölkissä on muovinen korkki. Miten tölkki tulisi hävittää?

Pirkka-tomaattimehutölkin voi kierrättää huuhdeltuna nestekartonkikeräyksessä. Pakkauksesta ei erikseen tarvitse poistaa muovista korkkia. Jos nestekartonkipakkauksia ei kerätä erikseen, voi huuhdellut ja litistetyt tölkit laittaa kartonkikeräykseen.

Miksi Pirkka-maitotölkit ovat sisäpinnalta ruskeita?

Pirkka-maidon toimittaja on muuttanut maitotölkkien pakkausmateriaalia.  Uusien aihioiden valmistusprosessissa on jätetty yksi kartonkipinnan kloorivalkaisuvaihe pois ja tästä syystä pakkauksen sisäpinta on ruskea. Käytännössä tämän nestekartonkipakkauksen ominaisuudet ovat täysin samat kuin valkaistunkin tölkkimateriaalin.

Pirkka laktoositon maitotölkki on muuttunut ja nykyisin siinä on muovinen avauskorkki. Miten maitotölkit voi jatkossa kierrättää?

Pirkka-maitotölkin voi kierrättää huuhdeltuna nestekartonkikeräyksessä, kuten korkittomatkin maitotölkit kierrätetään. Pakkauksesta ei tarvitse erikseen poistaa muovista korkkia. Jos nestekartonkipakkauksia ei kerätä erikseen, voi huuhdellut ja litistetyt tölkit laittaa korkkeineen kartonkikeräykseen.

Miksi Pirkka Luomu Reilun kaupan banaanit teipataan kannoistaan yhteen?

Luomu banaanien kannat teipataan, jotta banaanitertun katkaisukohdasta ei pääse bakteereita tai kasvitautia sisälle banaaniin, ja jotta haluttu laatu ja maku näin säilyvät.

Pirkka tomaattimurskapakkauksessa on alumiinikerros. Miten pakkaus tulee kierrättää?

Pirkka tomaattimurskapakkaus laitetaan huuhdeltuna ja kuivaksi valutettuna kartonkikeräykseen. Jos nestekartonkipakkaustölkkien kierrätys löytyy läheltä, tölkit kannattaa viedä mieluummin sinne.

Miten lajitellaan Pirkka sokerin (1 kg) pussi, kun pakkauksessa ei ole merkintää materiaalista?

Pirkka sokeripussi on paperia ja sen voi kierrättää kartonkikeräyksessä. Kartoginkeräykseen kelpaa kaikki puhdas kartonki ja pahvi kuten: aaltopahvi, kartonkitölkit, kuivat ja puhtaat kartonkipakkaukset, paperipussit ja -kassit, pizzalaatikot ja munakennot, kartonkiset kertakäyttöastiat, askartelukartongit ja piirustukset.

Pirkka pintamaustettujen broilerituotteiden pakkaus ei ole enää metallinen. Mistä muutos johtuu ja voiko uutta pakkausta lämmittää uunissa?

Pintamaustetut broilerit pakataan pahvirasioihin, joissa on ohut muovipinnoite. Alumiinisista rasioista luovuttiin, koska ne ovat hankalia kierrättää, ja alumiini on materiaalina kalliimpaa. Se todettiin myös käytännössä helposti murtuvaksi, jolloin syntyi kaupoille turhaa hävikkiä. Tuotteen voi edelleen kuumentaa pakkauksessa, kunhan muovikannen poistaa ennen valmistusta.

Ostin Pirkka salaattijuustokuutioita öljyssä. Kuinka jäljelle jäävä öljy tulisi hävittää?

Salaattijuustopakkauksen öljymarinadia voi käyttää vaikkapa salaatinkastikkeena. Jäljelle jäänyt öljy voidaan imeyttää biojätteen joukossa tai hävittää sekajätteenä. Öljyä ei saa kaataa viemäriin.

Huomasin pakastealtaassa valmisaterian Pirkka chicken thai peanut broileria ja nuudelia 350 g. Voiko pahvipakkauksen laittaa sellaisenaan mikroon?

Pirkka-sarjaan on tullut kolme uutta pakasteateriaa: löytämänne aterian lisäksi Pirkka chicken panang curry broileria ja  jasmiiniriisiä sekä  Pirkka shrimp red curry katkarapuja ja jasmiimisiriisiä, jotka on pakattu pahvisiin rasioihin. Ohjeistuksen mukaan muovikelmu poistetaan pakkauksen päältä ennen mikrolämmitystä. Chicken thai peanut broileri- ja shrimp red curry katkarapupakkauksissa on sisällä lisäksi irralliset maustepussit, jotka voi myös poistaa ennen lämmitystä. Tämän jälkeen ateriat voi lämmittää ohjeen mukaan mikrossa. Mikäli kastike jää jostain syystä vielä kylmäksi, sen lämmitystä voi jatkaa omassa rasiassaan.

Voiko Pirkka tuorepuristetun appelsiinitäysmehun korkin laittaa tölkin kanssa nestekartonkikierrätykseen?

Kyllä voi. Korkkia ei tarvitse erikseen irrottaa tölkistä. Korkin materaali on muovi, PE-HD (Polyeteeni high-density), jonka voi halutessaan kierrättää myös energiajakeen joukossa.

Miksi Pirkka espresso pakkauksessa on muoviosa?

Kahvi luovuttaa paahdon jälkeen hiilidioksidia. Ilmatiivistä pakkauksesta hiilidioksidi ei pääse ulos, vaan pakkaus alkaa vähitellen pullistua. Tämän vuoksi pakkauksessa on venttiili.

Onko Pirkka-makaronipussiin sattunut jokin pakkausvirhe, kun pussissa on rivi pieniä reikiä?

Pirkka makaronipusseihin tehdään tarkoituksella ilmareiät pakkauskoneella, jotta sulkemisvaiheessa pussiin jäävä ilma saadaan pois. Reiät tehdään pakkauksiin yhteen "riviin" muutaman senttimetrin välein. Näin pussit mahtuvat tiiviisti kuljetuslaatikkoon, eivätkä pussit pääse rikkoutumaan helposti. Tuote säilyy hyvänä näistä rei'istä huolimatta.

Olen huomannut, että monet elintarvikkeet on pakattu suojakaasuun. Mitä tämä kaasu on?

Suojakaasupakkaamisessa käytetään ilmakehässä esiintyviä kaasuja: happea, typpeä, ja hiilidioksidia. Kaasujen määräsuhteita muuttamalla saadaan seos, joka estää ja hidastaa elintarvikkeen pilaantumista. Kullakin kaasulla on oma tehtävänsä. Käytettävät kaasut ja niiden määräsuhteet valitaan pakattavan elintarvikkeen mukaan. Hiilidioksidi estää ja hidastaa muun muassa pilaajabakteerien kasvua. Typpi toimii hapen syrjäyttäjänä sekä täytekaasuna hiilidioksidin yhteydessä. Happea käytetään muun muassa raa’an naudanlihan pakkaamisessa, jotta lihan väri pysyy punaisena.

Miksi Pirkka-hedelmissä on tarroja, kun ne ovat ihan turhaa jätettä?

Hedelmät tarroitetaan, jotta ne erottuvat muista kaupassa olevista irtohedelmistä. Pirkka hedelmille on sovittu tavarantoimittajan kanssa normaalia korkeammat laatuvaatimukset. Tarrat aiheuttavat toki valitettavasti jonkin verran jätettä, mutta tarroituksen edut on kuitenkin katsottu suuremmaksi kuin haitat. Tarran liima on ns. elintarvikekelpoista ja myrkytöntä, ja tarran materiaali on poltettavaa.