Reiluja hyvän mielen hedelmiä

Reiluja hyvän mielen hedelmiä

Kuinka varmistetaan, että K-ruokakaupan monipuolinen hedelmäosasto tarjoaa asiakkaalle parastaan? 

Hektistä ja vastuullista hommaa

Hedelmien ostaminen on hektistä, nopeatempoista ja tietenkin kansainvälistä hommaa. Kaikkia ostoja ohjaavat Keskon ostotoiminnan periaatteet, joihin myös tavarantoimittajat sitoutuvat. Hedelmiä ei siis voida ostaa ihan mistä vain, vaan tavarantoimittajalla pitää olla ostoperiaatteissa hyväksyttävä sertifikaatti, kuten vaikka Reilun kaupan, BSCI tai SA8000 -sertifikaatti.

– Ostoyksikkö on vastuussa hedelmistä kaikissa vaiheissa siitä asti, kun hedelmät kerätään, pakataan, kuljetetaan, varastoidaan ja toimitetaan K-kauppaan, siihen saakka kun asiakas poimii hedelmän kaupan hyllyltä. Osto varmistaa, että asiat ovat kunnossa koko toimitusketjussa, kertoo hedelmien ostopäällikkö Nanette Karttunen.

Laiva on lastattu ananaksillaAnanas

Pirkka Luomu Reilun kaupan ananakset tulevat Costa Ricasta Reilun kaupan osuuskunnasta Agronortesta.

Costa Ricasta tulevien ananasten saatavuus on ympärivuotista. Hollantiin saapuu joka viikko laivalastillinen costaricalaisia ananaksia, ja sieltä hedelmät jatkavat matkaansa rekalla Suomeen. Suomalaiset ostavat Pirkka-ananaksia vuosittain noin 55 000 kiloa.

Kaupan päälle hyvä mieli

Reilun kaupan hedelmiä kannattaa ostaa, sillä kaupan päälle saa hyvän mielen.

Esimerkiksi Agronorten osuuskunta koostuu pienviljelijöistä, joilla kaikilla on sekä Reilun kaupan että luomuviljelyn sertifiointi. Agronorten ananasviljelijät käyttävät saamansa Reilun kaupan lisän esimerkiksi lasten kouluttamiseen ja viljelykäytäntöjen kehittämiseen. Tiloilla on tarkat säännöt siitä, mitä kemikaaleja saa käyttää ja mitä ei.

Tarkista seuraavalla ostosreissulla ananaslaatikon kyljestä, onko siinä FLO ID -koodi. Silloin tiedät, että kyseiset ananakset tulevat Reilun kaupan osuuskunnasta Agronortesta Costa Ricasta.

Laatutiimin valvonnassa

Oston vastuullisuuden lisäksi Pirkka-tuotteiden laatu on K-ruokakaupoille kunnia-asia. Ruokakeskon tuotetutkimuksessa varmistetaan, että tuotteet ovat turvallisia ja vastaavat sovittuja kriteerejä, esimerkiksi kun valikoimaan tulee uutuuksia.

Ruokakeskon keskusvarastolla Vantaan Hakkilassa työskentelee hedelmien laatutiimi seitsemänä päivänä viikossa. Tiimin tehtävänä on tarkistaa varastoon tulevia, myyntiin lähteviä hedelmiä pistokokein. Tarkistukseen kuuluvat myös aistinvaraiset arvioinnit. Näin varmistetaan, että kuluttaja saa vain parasta.

Suosituin reilu hedelmä?

Banaani on suosituin Reilun kaupan hedelmä. K-ruokakaupoissa myydään vuosittain noin 2 miljoonaa kiloa Pirkka Luomu Reilun kaupan banaaneja. Tutustu banaanin reittiin!