Teipattuna vaaraton - ennaltaehkäise tulipalon vaara

Teipattuna vaaraton - ennaltaehkäise tulipalon vaara

Julkaistu 16.5.2018

Käytöstä poistetuissakin paristoissa ja akuissa on yleensä aina jäljellä pieni määrä sähkövarausta, mikä saattaa aiheuttaa niin paljon lämpöä ja kipinöintiä, että seurauksena voi olla tulipalo. Tulipaloriski on helppo estää teippaamalla paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti, kun ne poistetaan laitteesta. 

Paristojen ja kannettavien akkujen tuottajayhteisö Recser Oy, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes sekä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttavat uudessa Teipattuna vaaraton! -kampanjassaan palautettavien paristojen ja akkujen teippaamisen tärkeydestä.

Teipattuna vaaraton -kampanja lisää tietoisuutta

Käytöstä poistetuissakin paristoissa ja akuissa on yleensä aina jäljellä pieni määrä sähkövarausta. Ne saattavat aiheuttaa huolimattomasti säilytettyinä oikosulkuun joutuessaan niin paljon lämpöä ja kipinöintiä, että seurauksena voi olla tulipalo. Tulipaloriski on helppo estää teippaamalla paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti, kun ne poistetaan laitteesta.

Teippaaminen ei kuitenkaan ole monelle tuttua, ja vahinkojakin on sattunut. Sen vuoksi Recser, Tukes ja SPEK haluavat muistuttaa teippaamisen tärkeydestä uudessa Teipattuna vaaraton -kampanjassa. Teippaamalla navat piiloon paristoista ja akuista tulee vaarattomia erittäin pienellä vaivalla.

– Etenkin Li-alkuisesta merkinnästä tunnistettavat litiumparistot ja -akut ovat herkkiä reagoimaan muiden paristojen tai metalliesineiden kanssa. Turvallisinta on kuitenkin teipata kaikki paristot ja kannettavat akut heti käytöstä poistamisen jälkeen, Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski kertoo.

Recser pitää yllä koko Suomen kattavaa tuottajavastuulainsäädännön mukaista keräysjärjestelmää kannettaville paristoille ja akuille.

Älä säilytä käytettyjä paristoja tai akkuja helposti syttyvän materiaalin vieressä

Pariston tai akun lämpeneminen ei sinänsä ole ongelmallista, mutta jos lähellä on helposti syttyvää materiaalia, kuten paperiroskia, on tulipalon riski suuri. Parhaassa tapauksessa joku ehtii puuttua asiaan siinä vaiheessa, kun paristojen säilytyspaikasta alkaa nousta savua, mutta huonoimmassa tapauksessa tilanne voi johtaa tulipaloon.

– Tiedossa on tapaus, jossa pelastuslaitos sai tiedon, että paristoja keräävässä myymälässä kärysi sulkemisajan jälkeen. Palomiehet menivät liikehuoneistoon, havaitsivat käryn nousevan paristojen keräyslaatikosta, ottivat kaupan hyllyltä kivennäisvesipullon ja sammuttivat palon alun sillä. Pidemmälle kehittyessään palo olisi aiheuttanut suuret vahingot, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo.

Lepistö muistaa myös vaaratilanteen, jossa paristoja oli kerätty kasaan kierrätyslaatikkoon toimitettavaksi. Kasa kuumeni, ja lähellä olleet ikkunaverhot syttyivät tuleen. Teippaaminen on siis ensiarvoisen tärkeää paloturvallisuuden kannalta sekä kotona että paristoja vastaanottavissa myymälöissä.

– Paristoihin pätee sama keino kuin paloturvallisuuteen yleensä. Varovaisuus ja perussiisteys ovat valttia. Epämääräinen läjä paristoja roskiskaapin perällä on riski. Huolellisesti teipatut ja kierrätykseen vietävät paristot ovat turvallisia, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino sanoo.

– Jos paristo sytyttää tulipalon, alkusammutukseen voi käyttää sammutuspeitettä tai jauhesammutinta, Leino vinkkaa.

Näin kierrätät paristot oikein

  • Tulipaloriskin välttämiseksi teippaa paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti kun poistat ne käytöstä.
  • Pakkaa vuotavat tai ruosteiset paristot tai akut erilliseen muovipussiin, näin estät ärsyttävien aineiden joutumisen iholle tai muille pinnoille.
  • Kerää käytetyt ja oikein suojatut paristot ja akut sellaiseen paikkaan, josta lapsi ei saa niitä käsiinsä, ja vie säännöllisesti kierrätykseen.
  • Älä laita paristoja ja akkuja sekajätteeseen, vaan palauta ne paristonkeräyspisteisiin, joita löytyy kaikista kannettavia paristoja ja akkuja myyvistä kaupoista ja kioskeista. Kierrätystä varten kerätyt paristot ja akut on hyvä säilyttää virtanavat suojattuina esimerkiksi pantillisten pullojen lähellä, jolloin ne muistaa helposti ottaa mukaan kauppareissulle.