Vanha kiertoon K-ruokakauppaan
Leivänpaahdin, kiharrin, sauvasekoitin ja modeemi, mitä niille tehdään, kun ne eivät enää toimi? Parempi tuoda ne kauppaan takaisin.
Sinne meni! Järvenpääläinen Kati Väyrynen pudottaa silitysraudan SER-kierrätyslaatikkoon. Rauta on tullut elinkaarensa päähän, ja Kati lähettää sen kierrätykseen. Matka alkaa kauppias Karri Himbergin Pajalan K-supermarketin SER-kierrätyspisteestä.
– Tietenkin kierrätän kaiken mahdollisen. Kierrättäminen on osa työtäni, mutta tekisin sen joka tapauksessa, Kati nauraa.
Kati on työssään Järvenpään kaupungilla huomannut, kuinka kierrätyksen vaatimustaso on noussut. Ihmiset haluavat kierrättää, se on oikeasti tärkeää monille.
SER-jätteet K-ruokakauppaan
Toukokuusta 2013 asti yli tuhannen neliön päivittäistavarakauppoihin on saanut tuoda SER-tavaraa eli käytöstä poistettuja pieniä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Siksi Karri-kauppiaan romuvarastossa on jo muun muassa radio-ohjattava auto, keittolevy, lankapuhelimia, pieniä kodinkoneita, loisteputkia ja energiansäästölamppuja. Sellaista sähköroinaa, jota kaikilla on keittiön alakaapeissa ja autotallissa.
Kaupassa on kyltti, joka kertoo että kauppa kuuluu SER-kierrätykseen. Jos kierrätyssäiliöt eivät ole näkyvissä, kierrätettävät tavarat voi antaa henkilökunnalle, joka toimittaa ne eteenpäin, ja lopuksi kauppias lähettää ne käsittelylaitokseen.
Käsittelylaitoksella piensähkölaitteista ja lampuista poistetaan vaaralliset aineet ja ongelmajätteet sekä erotellaan uudelleenkäytettävät materiaalit, jotka ohjataan teollisuuden käyttöön. Toimivat laitteet palautetaan käyttöön.
Karrilla on mukavan rento ote kierrätykseen. Kierrätyksen ongelma hänestä on ollut se, että ihmisten on vaikeaa tietää, mitä saa palauttaa ja minne. Hänestä on parempi, että romut tuodaan kaupalle kuin heitetään luontoon. Eikä ole niin nuukaa sen 25 sentin halkaisijankaan kanssa.
– Otan tietokoneenkin vastaan, jos joku sellaisen tänne tuo. Kunhan eivät tuo mitään teollisuusmoottoreita.
Paristot tietenkin kauppaan
Punamusta patterilaatikko on tuttu näky kaupoissa, on ollut jo viisi vuotta. Keräyspisteitä on yli 13 000. Kaikkia tarvitaan, sillä paristoja ja akkuja ei saa laittaa sekajätteeseen. Pattereiden elohopea ja muut luonnolle haitalliset aineet erotellaan kierrätyslaitoksessa.
Patterilaatikko on Pajalassa palautuspulloautomaatin vieressä. Laatikko on jo melkein täynnä, se täyttyy muutamassa viikossa. Paristojen kierrätyksen hoitava Recser hakee täyden laatikon pois, kun kauppias soittaa.
Patterit kannattaa tuoda keräykseen vaikka pienissäkin erissä. Litium-akkujen ja -paristojen (Li-merkintä) navat pitäisi piilottaa teippaamalla. Se ehkäisee oikosulun ja siitä aiheutuvan tulipalovaaran.
Mikä on SER?
Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu SER tarkoittaa käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kuten kodinkoneita, tietokoneita, kännyköitä, lamppuja ja sähkötyökaluja.
Mihin sähkö- ja elektroniikkaromua voi palauttaa?
Kun käytöstä poistetun sähkö- ja elektroniikkalaitteen mikään ulkomitta ei ylitä 25 senttimetriä, sen voi palauttaa isoihin kauppoihin. Tätä isommat laitteet voi palauttaa mihin tahansa kauppaan ostaessaan sieltä uuden vastaavan laitteen. Kaiken SERin voi palauttaa valtakunnallisiin SER-keräyspisteisiin maksutta.
Miksi palauttaminen on tärkeää?
Pienistäkin laitteista saadaan talteen kierrätettävää materiaalia, jota voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistuksessa. Materiaaleista jopa 99 prosenttia käytetään uudelleen teollisuuden raaka-aineina pääosin Suomessa mutta myös ulkomailla.
Mitä SERille tapahtuu?
Ensiksi laitteiden joukosta seulotaan vielä käyttökelpoiset laitteet, jotka ohjataan uudelleen käytettäviksi. Käyttökelvottomat laitteet kierrätetään, eli käytännössä ne murskataan ja sen jälkeen materiaalit erotellaan toisistaan eri teknologioin. Murskattavista laitteista poistetaan aina ensin vaaralliset aineet ja osat.
Lisätietoa muun muassa lähimmästä SER-kierrätyspisteestä: Serkierratys.fi