Vastuullista kehitystyötä ja viljelyä

Vastuullista kehitystyötä ja viljelyä

Päivitetty 15.5.2018

Apetitin Köyliössä sijaitsevalla koetilalla on innovoitu viljelyn kehittämistä jo yli 60 vuotta. Joka vuosi noin 140 kotimaista Apetit-sopimusviljelijää tuottaa meille reilut 33 miljoonaa kiloa puhdasta vastuuviljeltyä ruokaa, muun muassa perunaa, porkkanaa, hernettä ja lanttua.

Apetit kehittää aktiivisesti vastuullisen ruoantuotannon menetelmiä. Jo 60 vuotta toiminut Räpin koetila Köyliössä toimii eri kehitysprojektien kotipaikkana. Viljelykokeiden myötä saadaan selville parhaat, suomalaiseen avomaanviljelytykseen soveltuvat, maukkaat lajikkeet, joilla on pakastetuotantoon sopivat ominaisuudet.

Räpin koetila kehittää kestävää viljelyekosysteemiä tukevia viljelymenetelmiä. Tuholaisten torjunnassa voidaan esimerkiksi hyödyntää verkkopeitteitä tai tietoa tuholaisten elinkaarista sekä niiden luontaisista vihollisista. Peittävien, luonnollisesti hajoavien katteiden ja mekaanisten menetelmien käytöllä voidaan puolestaan torjua rikkakasveja. Nykyteknologiaa hyödynnetään käynnissä olevissa tutkimuksissa, joissa selvitetään rikkakasvien torjuntaa ilman kemiallisia ruiskutuksia.

Vastuuviljely takaa vastuullisen tuotannon

Apetit on luonut sopimusviljelijöiden kanssa läpinäkyvän Apetit Vastuuviljely -menetelmän. Se takaa huolella ja vastuullisesti viljellyt, jäljitettävät ja laadukkaat raaka-aineet.

Menetelmä kattaa yleiset viljelyn periaatteet, kasvikohtaiset viljelyohjeet sekä laadun, tuoteturvallisuuden ja ympäristöasioiden hallinnan. Niihin sisältyvät esimerkiksi lajikevalinta, maaperätutkimus sekä kasvuston havainnointi.

Apetit tekee vuosittain sopimuksen noin 140 sopimusviljelijän kanssa. He saavat kasvilajikohtaisen koulutuksen ja sitoutuvat Apetit Vastuuviljely -periaatteiden mukaisesti tekemään kasvinsuojelutoimenpiteitä ainoastaan tarveharkitusti, oikea-aikaisesti ja mahdollisuuksien mukaan biologisten ja mekaanisten menetelmien keinoin. Harkitut ja oikea-aikaiset toimenpiteet raportoidaan peltolohkokohtaisesti ja tuotteen alkuperä on jäljitettävissä pellolta kuluttajatuotteeseen.

Apetit Vastuuviljellyt raaka-aineet ovat jäljitettävissä tuotekohtaisesti eräkoodin sekä parasta ennen -päiväyksen perusteella. Lisäksi tarkkaan ajoitettu viljely mahdollistaa sadonkorjuun kasvisten ollessa juuri parhaimmillaan, esimerkiksi herneet pakastetaan vain kaksi tuntia korjaamisensa jälkeen, kun kaikki vitamiinit ovat vielä tallella.

Lue lisää Apetitin vastuuviljelystä >>