Huoltokatko OmaPlussa-eduissa 28.5. klo 00.00–02.00. Katkon aikana edut eivät ole toiminnassa. Pahoittelemme häiriötä.
Vielä yksi siivu

Vielä yksi siivu

Päivitetty 25.9.2023

Kuusamon Juuston Sami Syrjälä tuntee suomalaisten juustomaun. Suunta on kohti vahvempia vivahteita.

Millainen yritys Kuusamon Juusto on?

Meillä on pitkät perinteet, ja vietimme yrityksen 60-vuotisjuhlia viime vuonna. Olemme maan pohjoisin ja Suomen toiseksi suurin juustola. Valmistamme vuosittain 3 miljoonaa kiloa juustoa. Pääjuustotyyppimme ovat emmental, gouda, maasdam, edam ja kermajuusto. Toiminta lähti aikoinaan liikkeelle kuudesta juustosta, mutta nyt nimikkeitä on jo kuutisenkymmentä. Meidät tunnetaan parhaiten savujuustoistamme. Valmistamme myös Pirkka punaleimaemmentalia ja Pirkka Parhaat emmental mustaleimaa.

Sami Syrjälä 680x300

Mikä työssäsi on parasta?

Minulle oli jo nuorena selvää, että haluan työskennellä ruoan parissa. Syöminen liikuttaa kuluttajia ja kokoaa heitä yhteen aterian äärelle. On myös hienoa olla mukana yrityksessä, joka valmistaa kotimaisia tuotteita ja työllistää suomalaisia. Tuotteemme valmistetaan pohjoisten perhetilojen maidosta, mikä on tärkeä arvo sekin.

Miten hyvä juusto syntyy? Juuston valmistus on edelleen käsityötä, vaikka tuotantolaitoksemme on iso ja monelta osin automatisoitu. Kello ei kerro, koska juusto on valmista. Juustomestarimme maistavat kaikki tuotteemme läpi ja päättävät, koska ne ovat kypsiä. Olemme maku- ja laatutalo, ja myös kevyemmät sydänmerkkituotteemme ovat maukkaita.

Millaiset juustot puhuttelevat suomalaisia?

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet mietojen juustojen ystäviä, mutta nyt suuntaus on kohti voimakkaampia makuja. Myös kotimaisuus ja helppokäyttöisyys ovat arvossaan.

Mikä on oma lempparisi?

Olen 10-prosenttisen Eränkävijä-juuston vannoutunut fani. Se on todella hyvän makuinen, vaikka rasvaa on noinkin vähän. Laitan Eränkävijää leivän päälle ja käytän sitä ruoanlaitossa, kuten munakkaassa tai makaronilaatikon kuorrutuksessa. Toki myös herkulliselle juustolautaselle on aikansa ja paikkansa.