Sano juusto!

Sano juusto!

Julkaistu 29.8.2018

Reikäinen, murukoloinen tai homeinen. Voimakas, mieto tai kermainen. Leivän päällä, salaatissa, kuorrutuksena, leivonnassa tai makeassa jälkkärissä… Sulatettuna, valuvana tai sellaisenaan. Harvassa raaka-aineessa on niin paljon ulottuvuuksia, variaatioita maussa tai käytössä kuin juustolla.

Juustolautanen

Hyödynnä salaateissa

Juustot tuovat salaatteihin lisää makua ja ruokaisuutta. Tunnetuimpia juustosalaatteja lienevät kreikkalainen Horiatiki ja italialainen tomaatti-mozzarellasalaatti. Valkohomejuusto sopii hyvin salaatteihin hedelmien, kuten granaattiomenan ja rypäleiden kanssa. Viinirypäleitä kannattaa kokeilla myös paahtaa, jolloin niiden makeus korostuu. Paahdettuja viinirypäleitä löytyy emmental-salaatista. Sinihomejuusto tuo mustikkaiseen salaattiin kivaa suolaisuutta. Myös gouda ja manchego sopivat salaatteihin, kuten myös kermajuusto, vuohenjuusto ja halloumi.

Pääraaka-aineena piirakoissa tai kuorrutuksena

Juustot kruunaavat niin pizzat kuin piirakatkin. Useimmat piirakat kuorrutetaan juustoraasteella, kuten juusto-broileripiirakka emmentalilla ja sinihomejuustolla. Juusto voi olla myös pääosassa piirakan täytteenä: pienissä juustopiirakoissa maistuu manchego, Västerbotten-piirakassa  taas ruotsalainen aromaattinen Västerbotten-juusto. Myös vuohenjuusto sopii piirakkaan, vaikkapa lehtikaalin kanssa. Basilikasta ja ricotasta syntyy mainio suolainen juustokakku

Raclette ja Fondue

Sveitsiläiset juustoruoat raclette ja fondue valloittavat täyteläisyydellään. Ne ovat herkullista seurusteluruokaa, joiden äärellä vierähtää tovi jos toinenkin. Raclette on sekä juuston, että ruokalajin nimi. Aikoinaan sveitsiläiset vuoristopaimenet lämmittivät juustoa nuotion äärellä ja kaapivat sulaa juustoa leivän päälliseksi. Nykyisin raclette valmistetaan tarkoitukseen tehdyillä pöytägrilleillä, jossa jokaiselle ruokailijalle on oma pieni pannunsa juuston sulattamista varten. Yleisimmin racleten kanssa tarjotaan vaaleaa leipää, keitettyjä perunoita, cocktailkurkkuja ja leikkeleitä. Tyylikkäämpi raclette-illallinen syntyy valitsemalla tarjolle yhden hyvän makuyhdistelmän, kuten pekonin, omenan ja haudutetut sipulit.

Fonduella on pitkät perinteet vierastarjottavana. Perinteisesti sen on valmistanut talon isäntä. Fonduessa juustosta ja valkoviinistä valmistettuun kastikkeeseen dipataan leipäpaloja sekä esimerkiksi keitettyä kukkakaalia, päärynää ja hillosipuleita. Useimmiten juustofondue valmistetaan vähintään kahdesta eri juustosta, tyypillisesti emmentalista ja gruyeresta ja sen maku viimeistellään kirsikkaviinalla. Fondueateriaan voi liittää myös leikkimielisen rangaistuksen: se, kuka tiputtaa dipattavansa juustoseokseen, joutuu pussaamaan vierustoveria. 

Jälkkärit ja makea leivonta

Pala juustoa hillonokareen kanssa on oivallinen jälkiruoka arkiaterialle. Illanistujaisiin tai juhliin taas kootaan runsas juustotarjotin, josta löytyy juustoja ja tilpehöörejä jokaiseen makuun. Tuorejuustot sopivat jälkiruokiin ja leivontaan, kuten inkivääri-mustikkaleivoksiin ja kolmen suklaan juustokakkuun. Tuorejuusto taipuu myös kuorrutteeksi muffinien päälle. Italialaisesta ricotasta syntyy ihana mantelikakku, mascarponesta taas esimerkiksi tiramisukääretorttu, trendikkäästi laseista tarjottavat suklaajuustokakut sekä mascarpone-marjatorttu.