Elämäntyönä juustot

Elämäntyönä juustot

Päivitetty 21.3.2018

Kolmen Pirkka Parhaat -juuston kotipaikka Ålandsmejeriet sijaitsee peltojen keskellä Jomalassa, noin 10 kilometrin päässä Maarianhaminasta.

”Meillä Ahvenanmaalla on pitkät perinteet juuston valmistuksessa. Merenkulkijat ovat jo 1500-luvulta lähtien kaupanneet herkullisia juustoja Suomeen ja Ruotsiin”, kertoo Ålandsmejerietin toimitusjohtaja Johannes Snellman. Hänestä huokuu suuri ylpeys Ahvenmaasta ja meijeristä. Johannes on varmasti paras henkilö esittelemään toimintaa, sillä hän on pyörinyt meijerillä nuoresta pojanklopista saakka.

Teini-ikäisenä Johannes hakeutui meijerille kesätöihin. Nuori mies vakuutti silloisen eläkeikää lähestyvän juustokonkarin asenteellaan ja pääsi pian oppipojaksi. ”Juustomestarin työssä oli jotakin hyvin kiehtovaa. Oli miltei maagista, miten meijerille tuodusta maidosta onnistuttiin luomaan niin maukkaita ja kauniita juustoja. Puhkuin nuoruuden intoa, ja halusin olla mukana kehittämässä juustoja, joita juustonystävät rakastavat”, Johannes muistelee.Näin myös kävi, sillä Ålandsmejerietin juustot ovat löytäneet tiensä kauppoihin ja suomalaisten ruokapöytiin sekä pokanneet monta palkintoakin. Pirkka Parhaat -sarjaan on valittu kolme erityyppistä juustoa, jotka edustavat juustojen ykkösluokkaa parhaimmillaan. Mukana ovat Pirkka Parhaat port salut, saariston kermajuusto ja kartanojuusto.

Käsityöläisjuusto nykyaikaisin tuotantomenetelmin

Juustoihin vaikuttaa erityisesti niiden pääraaka-aine eli maito, joka vaihtelee maultaan ja koostumukseltaan vuodenaikojen mukaan ja myös lehmien ruokavaliosta riippuen. Tästä syystä juustomestarilla on tärkeä rooli kädentaitajana ja teknisenä osaajana. Hänen on omattava tietynlaiset juustonystyrät, jotta kypsymisaika, aromit, lämpötilat ja rakenne saadaan kohdilleen.

”Juustomestarin ammatti on edelleen käsityöläisammatti, jossa perinteillä on vahva rooli. Tietämys yhdistetään nykyaikaisiin tuotantomenetelmiin, ja tulokseksi saadaan yksinkertaisesti laadukas käsityöläisjuusto”, toteaa Johannes.

Juustomestari

Pieni, mutta nykyaikainen juustola toimii myös ekotehokkaasti. Ålandsmejerietillä on oma biokaasulaitos, jossa tuotannossa syntyvä biojäte muutetaan lämmöksi ja höyryksi. Talteen saatava lämpö hyödynnetään omassa tuotannossa ja myydään kunnalle. ”Oma biolaitos on vähentänyt kuluja sekä hiilidioksidipäästöjä jopa 87 prosentilla”, Johannes kertoo tyytyväisenä.

Ålandsmejerietin omistavat maidontuottajat. Maito tulee läheltä, ja lyhyet kuljetusmatkat ovat hyväksi sekä ympäristölle että maidon laadulle.

”Me tunnemme jokaisen maidontuottajamme henkilökohtaisesti, ja he tuntevat jokaisen lehmänsä nimeltä”, Johannes päättää ja rientää takaisin juustojen pariin.

Juustomestarin taidonnäytteet

Juustotarjotin hillon, hedelmien ja keksien kera on mainio tarjottava illanistujaisiin. Syksyisen juustokeiton resepti on itse juustomestarin käsialaa. 

Kokkaa juustomestarin reseptillä