Kesäkohteena Ruukki

Kesäkohteena Ruukki

Ruukki on pieni ja idyllinen maalaiskylä, jossa jokainen saa olla oma kummallinen itsensä.

K-Market-logo-680x50

Kylille saapuessa huomaa ensiksi pitäjän läpi virtaavan Siikajoen ja sen kauniit törmät. Joen varrelle keskittyi teollisuutta jo 1600-luvulla ja joki on toiminut tärkeänä sahateollisuuden tukin uittojen kuljetusväylänä. Ruukin keskusta palveluineen on säilynyt yhä joen varrella.

Kauppiaat Katja Korvanen ja__ Pasi Korvanen__ ja heidän tyttärensä Emma pyörittävät täällä K-Market Ruukkia suurella sydämellä ja hurtilla huumorilla.

Kesäkohteena Ruukki kauppiaat 680x290

Ruukissa on tilaa kaikille

”Täältä on aina lähdetty maailmalle, mutta niin on myös tultu takaisin” kertoo Katja. K-Market Ruukin seinällä on maailmankartta, jonne asiakkaat voivat käydä kiinnittämässä nuppineulan siihen maailmankolkkaan, mistä he ovat kotoisin. Kaikille mantereille Australiaa lukuunottamatta on jo ilmestynyt neula – asiakkaat taitavatkin olla kansainvälistä porukkaa.

Kylän avoimuudesta ja kansainvälisyydestä kertoo myös pakolaiskeskus, jonka paikalliset ovat ottaneet hienosti vastaan. Katja kehuukin Ruukin olevan paikka, jossa on tilaa kaikille.

“Täällä saa olla ihan oma ittensä. Ruukkilainen on semmonen että kauppareissuille pannaan lenkkarit jalkaan. Muuten arkikenkinä on aina kumpparit. Tuulitakissa kuitenkin mennään arjet ja pyhät.” Monet käyvät traktorilla kaupassa ja latovat ostoksensa tottuneesti traktorin takakauhaan.

Yhteisöllisyys on ruukkilaisille tärkeää ja pikkupitäjässä melkein kaikki tuntevat toisensa kolmanteen polveen ylöspäin. “Jos sattuu niin, että joku käy pöllöilemässä, niin minä voin soittaa hänen äitilleen tai isoäitilleen. Todennäköisesti jommankumman kanssa oon ollu samaan aikaan koulussa tai rippikoulussa.” Katja nauraa.

“Tää on ihan hauska, oudolla tavalla kiva kylä. Että ku ruukkilainen kahtoo sua niin sä et oo ihan varma siitä että haluaako se syyä sinut vai viiä kotiinsa.” Katja vitsailee.

Kesäkohteena Ruukki munat 680x290

Rössypottua ja Jortikan munia

K Market Ruukin hyllyltä voi bongata jos jonkimoisia erikoisuuksia, ja tuotteiden takana on hauskoja tarinoita. Rössypotut, eli veripalttupotut, ovat paikallinen erikoisuus, joiden omaleimainen maku jakaa mielipiteitä.

Jortikan munat, eli Pattijoen kananmunat, ovat kuulemma niin hyviä, että niitä ajetaan hakemaan melkein toiselta puolelta Suomen. Kolehmaisen maatila puolestaan toimittaa kaupalle perunoita. Kolehmaisen perhe on Katjan mukaan oikea “postimerkkiperhe”, joka on esiintynyt esimerkiksi Mummon muusi –perunoiden mainoksissa.

Ota kesäkohteeksi Ruukki ja tule tutustumaan tähän kummalliseen kylään!