Lähiruoka kannattelee koko kylää

Lähiruoka kannattelee koko kylää

Päivitetty 18.6.2021

”Onko Pete tuonut tänään muikkuja? Tai Heikki savukalaa?" K-Market Kruunu ja muut lähes 780 K-Marketia tarjoavat lähiruokaa omilta kyliltä ympäri Suomen.

K-Market-logo-680x50

K-Market Kruunun pihassa Punkaharjulla on autoa, traktoria, mopoa, rollaattoria, rekkaa ja polkupyörää. Sisään astuessa saa iloisen tervehdyksen kassapäätteen takaa. Silmät ilahtuvat heviosaston väreistä ja hajuaisti riemastuu tuoreiden leivonnaisten tuoksusta, joka leijailee kaupan perällä sijaitsevasta uunista.

– Siellä paistuu lanttusupikkaita. Tänään paistetaan itse viittätoista eri leivonnaista. Joka päivä on tarjolla iso paistovalikoima, ja suuri osa herkuista on paikallisten leipureiden tuotteita. Lisäksi tietysti täkäläiset leipomot tuovat meille valmiina uunituoretta tavaraa päivittäin, tietyn rytmin mukaan. Asiakkaat tietävät, minä päivänä tulee vaikkapa Muhosen ruisleipää, kertoo kauppias Soile Kiesiläinen.

Lähiruoka Punhakarju kauppiaspari 680 x 300

Savolainen rempseys tarttuu

Soile tervehtii kaupassa väkeä moneen suuntaan, samoin miehensä Tuukka Tenhunen. He muuttivat viime syksynä Jyväskylästä Savonlinnaan, kun he aloittivat K-Market Kruunun kauppiaina Punkaharjulla.

Aiemmin Soile työskenteli rahoitusalalla ja Tuukka logistiikkavastaavana. Soile kuvailee olevansa paluumuuttaja, sillä hän on kotoisin Savonlinnasta. Pariskunta koirineen asuu nyt Soilen vanhempien naapurissa.

Tuukalle Savon seutu on asuinpaikkana uusi tuttavuus.

– Täällä keskisuomalaiseen jöröjukkaankin tarttuu äkkiä itäsuomalainen rempseys. Oma elämänasenne on jo muuttunut rennommaksi.

Hyvä kiertämään paikallisesti

Pienellä paikkakunnalla väki tulee helposti tutuksi ja tuottajat tunnetaan ihan etunimeltä. Paikallisuus ja vastuullisuus ovat vahvasti läsnä kaikissa noin 780 K-Marketissa ympäri Suomen, paikkakunnan koosta riippumatta.

– Kun on itse käynyt tiloilla tutustumassa, voi myös puhtain omatunnoin suositella tuotteita. Ja tulee iloinen mieli, kun saa pumpata ilmaa paikallisiin rattaisiin ja pistää hyvän kiertämään yhteisössä, Tuukka lisää.

Henkilökunta jatkoi vanhoina työntekijöinä ja he ovat olleet arvokkaana apuna.

– Meillä on mahtavat, osaavat työntekijät, he ovat kauppamme kruunu. He ovat mahdollistaneet meille yhteisöön sisään pääsemisen ja opastaneet paikallisten tuotteiden ja tuottajien luokse, Soile kuvailee.

Yhteistyö tuottajien kanssa on ollut mutkatonta ensi päivästä lähtien. Se menee usein niin, että tuottajat ovat yhteydessä Soileen ja Tuukkaan.

– Ja nykyisin jo ihan etunimellä, kauppiaat kertovat hymyillen.

Lähiruoka Punhakarju kauppakuva 680 x 300

Kala kävelee verkosta suoraan kauppaan

Paikallisuus näkyy Kruunussa erityisen vahvasti leipä- ja heviosastoilla. Myynnissä on läpi vuoden esimerkiksi porkkanaa ja perunaa kotikylältä. Itse asiassa kaikista tuoteryhmistä löytyy lähituottajien tuotteita, paitsi maito-osastolta. Kesän myötä paikallisuus korostuu, kun valikoimiin saadaan niin tuoreita marjoja, mehuja ja vihanneksia kuin paikallisen panimon kesäolutta.

Omien järvien kala on yksi lempituote, jota asiakkaat kyselevät. ”Onko Pete tuonut tänään muikkuja? Onko Kala-Kutvoselta tullut savukalaa?”

Jos sen tuoreempaa kalaa haluaa, pitää syödä se melkein suoraan vedestä.

– Tänä aamuna yksi tuttu kalastaja kävi ostamassa kahvia ja kysyin, onko tänään tullut muikkua. Hän sanoi lähtevänsä katsomaan verkot ja palasi parin tunnin päästä kalalaatikon kanssa kauppaan, Tuukka kuvaa tuotantoketjun sujuvuutta.

Linnunpönttönikkarointia kaupan pihassa

Pariskunta huomauttaa paikallisuuden ja vastuullisuuden ulottuvan kaupan valikoimaakin kauemmas.

– Meillä Punkaharjulla arvostetaan paikallista yrittäjyyttä ylipäätään. Meidänkin kauppaamme ostetaan palvelut sähkötöistä jätekuljetuksiin oman kunnan yrittäjiltä. Yhteistyö ulottuu sitäkin laajemmalle.

– Me yrittäjät myös järjestämme yhdessä tapahtumia. Nytkin on suunnitteilla esimerkiksi linnunpönttötalkoita ja Kesäriehaa, joita ei ehkä pääse toteuttamaan koronan takia vielä tänä vuonna, mutta onhan se kesä ensi vuonnakin.

Lähiruoka Punhakarju kauppiaspari fiiliskuva 680 x 300

Maistuisiko supikas?

Yksi K-Market Kruunun hittituote on lanttusupikas. Näitä perinneleivonnaisia paistetaan säännöllisesti ja kaikki menee, mitä paistaa ehditään. Saapa niitä ostaa pakasteenakin. Lanttusupikkaita halajavat paitsi paikalliset, myös kesäasukkaat ja turistit. Supikas on paikallisen Pika-Pullan tuote.

Mikä se lanttusupikas sitten on? Se on ruiskuoreen tehty puolikuun muotoinen leivonnainen, jonka sisällä on lanttusurvosta. Jos K-Market Kruunuun sattuu saapumaan supikkaiden paistoaikaan, se on menoa se, sillä niin huumaava on tuoksu.

Valitsemalla lähiruokaa K-Markettisi hyllyltä tuet suomalaista työtä, tuotantoa ja lähiseutusi elinvoimaisuutta. Tiedätkö hyvän paikallisen tuottajan tai tuotteen? Voit vaikuttaa kauppasi valikoimaan esittämällä tuotetoiveen henkilökunnalle tai täältä.