Nuoret huippujen opissa

Nuoret huippujen opissa

Päivitetty 23.6.2020

Hella Food -kursseilla huippukokit opettavat nuoria kokkaamaan. Ruoanlaiton lomassa etsitään oman elämän punaista lankaa.

Parikymmentä nuorta häärää keittiössä Helsingin Teurastamolla. Näky tuo mieleen Top Chef -tv-ohjelman: kattilat höyryävät, veitset pilkkovat ja joku kiitää keittiön poikki kasviskeko sylissään. Kyseessä ei ole kuitenkaan kokkikilpailu vaan projekti nimeltä Hella Food.

"Hella Food on suunnattu nuorille, jotka etsivät elämälleen uutta suuntaa. Mukana on ollut esimerkiksi entinen vanki ja työtön diplomi insinööri. Molempia on yhdistänyt kiinnostus ruoanlaittoon", sanoo Hella Foodin toiminnan johtaja Sebastian Harju.

Viisi kuukautta kestävässä koulutuksessa opetellaan ruoanlaittoa Suomen huippukokkien, kuten Henri Alénin ja Top Chef -voittaja Akseli herlevin, opastuksella. Lisäksi koulutukseen sisältyy uraohjausta, hygieniapassin suorittaminen ja job shadowing, jossa pääsee viikoittain ravintolaan seuraamaan kokkien työtä.

"Olemme myös aiemmin vierailleet muun muassa MasterChef-tv-ohjelman kuvauksissa ja Goodio suklaatehtaalla."

Hella Food Sebastian Harju

Kotitehtäväksi oppilaat saavat kokattavaksi reseptejä, joiden raaka-ainehankitoja varten he saavat K-Supermarketin lahjakortit. Kurssin loppuhuipennuksena perustetaan oma pop up -ravintola.

Harju on työskennellyt aiemmin lastensuojeluohjaajana. Idea Hella Foodista syntyi harjun oman intohimon parissa, hellan äärellä.

"Ruoanlaitossa on läsnä onnistumisen kokemus, että vau minä tein tuon. Se voi olla voimaannuttavaa.

Elämän punainen lanka

Valtteri Sinkkonen oli mukana Hella Foodin pilottikurssilla vuonna 2015. Aiemmin samana vuonna Sinkkonen oli joutunut yllättäen keskeyttämään armeijan loukkaantuneen jalan takia.

"Makasin kotona jalka paketissa ja mietin, että mitäs nyt."

Sinkkonen huomasi netissä Hella Foodin ilmoituksen. Kokin opinnot olivat olleet haaveena jo yläasteella, mutta keskiarvo ei riittänyt ravintolakoulu Perhon kaksoistutkintoon. Sinkkonen haki Hella Foodiin ja silloin tärppäsi.

"Kokemus oli hieno. Viiden kuukauden aikana löysin elämääni sen punaisen langan, että tätä haluan työkseni tehdä."

Hella Foodin jälkeen Sinkkonen haki opiskelemaan Haaga-Helia ammattikorkeakouluun keittiömestariksi. Nyt käynnissä on viimeinen opiskeluvuosi, ja opintojen ohella hän työskentelee kokkina ravintola Grönissä. Lisäksi hänellä on kaksi yritystä, Sås Catering ja Yrttipojat. Yrttipojissa Sinkkonen ja kaksi muuta ruoka-alan ammattilaista keräävät villiyrttejä muun muassa huippuravintoloille.

Hella Food Valtteri Sinkkonen ja Linnea Vihonen

Jokaisella on oma tarina

Helsinkiläisen Yes Yes Yes -ravintolan keittiömestari ja Mitä tänään syötäisiin? -tv-ohjelman kokki Linnea Vihonen on yksi Hella Foodin kouluttajista. Vihonen haluaa viestittää nuorille, että tärkeintä on motivaatio, ei se, mikä kenenkin tausta on.

"Meilläkin on ravintolan keittiössä samaan aikaan 13 ammattilaista, joista jokaisella on oma tarina ja menneisyys."

Vihonen muistuttaa, miltä tuntuu olla 18-vuotias, jolla ei ole mitään hajua siitä, mitä haluaisi työkseen tehdä. Oman kipinänsä alaan hän löysi K-Citymarketin palvelutiskiltä, josta hän suuntasi opiskelemaan kokiksi. Uran alussa kokeneempien kokkien kannustus ja apu tuntui tärkeältä.

"Haluan laittaa hyvä kiertämään. Ja vaikka kaikki Hella Foodin tyypit eivät jäisi alalle, on tärkeää, että joku kokee olevansa hyvä ja taitava."

Kolmen vuoden takaisen pilottikurssin päätteeksi seitsemästä halukkaasta kuusi sai alalta työpaikan. Sebastian Harju seuraa ilolla vierestä nuorten hyvää energiaa ja kehitystä. Yhdeksi tämän syksyn opettajaksi Harju pyysi entisen hellafoodilaisen, valtteri Sinkkosen. Sinkkonen hyppää innolla opettajan rooliin. Hänen viestinsä uusille kurssilaisille on: menkää epämukavuusalueelle.

"Se, mikä kuumottaa ja tuntuu epämukavalta, on juuri se, mitä kohti täytyy mennä. Kun uskaltaa kokeilla, alkaa tapahtua siistejä juttuja."

Hella Food nuoret

Mikä Hella Food? 18-29-vuotiaille suunnattu maksuton projekti, jonka tavoitteena on tarjota eväitä ravintola-alalle. Mukaan haetaan nettihakemuksella. Kurssit järjestetään keväisin ja syksyisin Helsingissä. Toimintaa rahoitetaan Veikkauksen tuotoilla. Lue lisää ››