Grillauksen alkulähteillä

Grillauksen alkulähteillä

Päivitetty 2.10.2018

Huippukokin opissa Australiassa.

Reissun lähestyessä loppuaan tunsin oppineeni australialaisesta ruokakulttuurista aivan valtavasti. Olin maistanut maan herkkuja pintaa syvemmältä ja grillannut lähituotettua, luomukasvatettua karitsaa korkealla kukkulan laella – kaiken tämän ruokaa rakastavien ammattilaisten ympäröimänä. Matkan kohokohta oli kuitenkin vielä edessä, sillä iltapäivälle oli sovittu tapaaminen huippukokki Lennox Hastien kanssa.

Lennox omistaa Sydneyn keskustassa Firedoor-nimisen ravintolan, jossa kaikki ruuat valmistetaan elävän tulen voimalla. Paikka tietyllä tapaa kiteyttää koko maan ruokakulttuurin yhdistämällä alkukantaisen valmistustavan ja monipuolisten raaka-aineiden puhtaat maut huolettomaan kokkailuun, jonka lopputuloksena on fine dining -tasoista ruokaa ilman pikkumaista piipertelyä.

Mies polttaa päivät pitkät puutavaraa ravintolansa suuressa uunissa, josta syntyvä hiillos siirretään lapiolla suurten kivitasojen päälle ruuanlaittoa varten. Poltettavat puut ovat erittäin huolella valittu raaka-aineiden mukaan, jotta raaka-aineesta saadaan parhaiten esiin sille ominaisin maku. Systeemi kuulostaa hankalalta, kuumalta ja hieman vaaralliseltakin, mutta huippukokki tuntee homman kuin omat taskunsa – itse asiassa keittiö, ja etenkin grilli, millä kaikki ravintolan ruoat valmistetaan, on Lennoxin itsensä suunnittelema.

Kuumuus kuitenkin oli todellinen haaste jopa suomalaiselle, sillä palavan hiilloksen edessä lämpötila kohosi helposti saunalukemiin. Lennox vain totesi, ettei tulta pidä pelätä, ja operoi taitavasti hehkuvan keittiönsä seassa. Työskentelyä kuumassa ympäristössä helpotti se, että miehen tekemät herkut olivat kaikki aussityyliin äärimmäisen nopeatekoisia. Kaikki ruuat kävivät tulella vain muutaman minuutin, eikä maustamisessakaan mailaa puristettu – suola, pippuri ja raaka-aineen oma mehukkuus tekivät ruuasta aidon makuista.

Lennoxin yksinkertaisia mutta nerokkaita menetelmiä opetellessani en meinannut pysyä nahoissani. Tulella valmistamisen taidot, tekeminen raaka-aineiden ehdoilla ja kunnioitus aitoja makuja kohtaan oli todella vaikuttavaa. Lennoxille tulella valmistaminen oli paljon enemmän kuin grillausta. Se oli elämäntapa, joka kulminoitui kaikessa luonnonvarojen ja perinteiden kunnioittamiseen. Myös K-Supermarket-kauppiaan asemassani pohdin, että tämä oli todella ihailtava tapa suhtautua ruokaan.

Tästä kokemuksesta oli saatava kertoa eteenpäin ystäville, asiakkaille, kaikille suomalaisille. Grillikesä 2018 tulee olemaan herkullisempi, runsaampi ja helpompi kuin koskaan ennen. Nähdään kaupassa!

–Kauppias Teemu–