Hurmaava ruokaguru

Hurmaava ruokaguru

Julkaistu 14.5.2018

Helsingin ravintolamaailman kuumin nimi Richard McCormick oppi jo teininä, että tie ihmisten sydämeen käy vatsan kautta. Nyt hän tekee sen kasvisruoalla.  

Kun **Richard McCormick **oli teini-ikäinen, hän sai  amerikkalaiselta isoäidiltään lahjaksi keittokirjan. Perheen yhdestätoista lapsesta toiseksi vanhimpana hän oli tottunut auttamaan kotitöissä.

Vieraita oli tulossa, ja äiti pyysi poikaa leipomaan jotain kahvipöytään. Richard päätti tehdä keittokirjasta perinteisen amerikkalaisen omenapiirakan, sillä pihapuun omenat olivat sopivasti kypsyneet. Vieraat ylistivät piirakkaa ja kehuivat Richardia "hyväksi pojaksi". Niin leipomisesta tuli Richardille keino tuntea itsensä hyväksi ja ilahduttaa muita. ”Minusta tuli kakku- ja piirakkapoika.” 

Tiskarista listojen kärkeen

McCormick syntyi Ruotsissa, mutta vanhempien työ lähetyssaarnaajina vei perheen ulkomaille. Teini-ikään mennessä Richard oli asunut Karibialla, Lähi-Idässä ja Kaakkois-Aasiassa. Suomeen hän muutti alle kaksikymppisenä, koska oli päättänyt opiskella kokiksi. Opiskeluaikanaan mies tyytyi baarimikon ja tiskarin hommiin, mutta työharjoitteluihin hän pääsi Suomen huippukokkien **Jyrki Sukulan **ja **Pekka Terävän **keittiöön.  

Kun kielitaito hankaloitti kokin töiden saamista Suomesta, Richard lähti ulkomaille. ”Kokin työ on todella rankkaa. Lopulta kyllästyin siihenkin, että hiukseni olivat aina työpäivän jälkeen rasvaiset”, Richard hymähtää. Mies palasi Suomeen ja opiskeli restonomiksi. 

Muutaman ravintolakokeilun ja konkurssin jälkeen McCormick avasi Sandron Helsingin Kallioon vuonna 2013. Se nousi muutamassa kuukaudessa kaikkien ravintolalistojen kärkeen. Se oli juuri sitä, mitä kaupungista oli puuttunut: rento paikka, listalla muodikkaita Lähi-idän makuja ja paljon kasvisruokia. 

Pian avattiin toinen Sandro – nyt on jo kolmaskin – sitten **Ville Relanderin **kanssa the Cock ja Holiday Bar. Jossain välissä syntyi myös pino ruokakirjoja. 

Piirakkapojasta oli tullut kaupungin ravintolamaailman trendikkäin tyyppi. 

**Yksikseen kokkailua **

Holiday Bar on torstai-iltana tavalliseen tapaansa täynnä. Richard kaataa valkoviiniä tavalliseen, jalattomaan lasiin. ”Tänne voi tulla vaikka sortseissa ja t-paidassa. Tärkeintä ei ole oikeanlainen viinilasi vaan se, että asiakkailla on hauskaa.” 

”Yksityiskohdissa olen kuitenkin tarkka. Kynttilöiden pitää palaa joka pöydässä, musiikin pitää soida sopivan lujaa ja lattioilla ei saa lojua lautasliinoja. Tunnen olevani ravintoloissani kuin äiti, jonka täytyy pitää huolta lapsistaan.” 

Itse hän ei kokkaa ravintoloissaan, mutta hänet nähdään usein niissä syömässä ja istumassa iltaa ystäviensä kanssa. Silloin kun mies kokkaa itse, hän kokkaa kotona, yksin ja itselleen. ”Ruoan laittaminen on minulle tapa rentoutua. Se tuntuu hyvältä. Tavallisesti kokkaan yksinkertaisia ruokia, vaikka pastaa tai salaattia.” 

Richardin tämän hetken lempi- raaka-aineet ovat kaikki kasviksia, kuten lehtikaali ja linssit. ”Minulle tärkeintä syömisessä on tasapaino. Kehoni kertoo, mitä se tarvitsee. Syön lihaakin, mutta punaista lihaa tosin enää noin kerran viikossa.”  

**Kokeiluja vegaaneille **

McCormickin ravintoloiden suosion yksi selitys on Richardin kyky haistaa ruokamaailman trendit. Nyt kun kasvis- ja vegaaniruoka ovat kovassa nosteessa, ravintoloitsijan uusin paikka on tietysti vegaaniravintola. McCormick ideoi Helsinkiin Date & Kalen yhdessä ruokataiteilija **Anni Kravin **kanssa. Syksyllä avaa ovensa myös uusi kasvisruokaravintola. 

Mitkä nyt ovat niitä huipputrendikkäimpiä raaka-aineita? 

”Erikoisen väriset kasvikset – mustat vadelmat, siniset perunat, värillinen kukkakaali sekä väritykseltään polkkakarkkia muistuttava raitajuuri.”

Vegaaninen ruoanlaitto ja kasvisruoka tarjoavat McCormickin mielestä myös jännittäviä kokeiluja. 

”Olin tylsistynyt ruokateollisuuteen ja perinteiseen keittiöön. Halusin jotain uutta. Kasviksiin perustuvassa ruoanlaitossa voin kehitellä esimerkiksi hollandaise-kastikkeen liotetuista pähkinöistä. Tällainen avaa ruoanlaittoon uusia mahdollisuuksia.”