Namitupa

Namitupa

Päivitetty 15.6.2021

Perinteiset makeiset valmistuvat käsityönä vankalla ammattitaidolla.

Ilmajoella sijaitseva pieni karamellitehdas Namitupa tunnetaan erityisesti mainetta niittäneistä salmiakkimakeisistaan ja perinteisistä polkakaramelleista. Namitupa valmistaa punavalkoraidallisia herkkuja käsityönä 1859-luvulta peräisin olevalla salaisella reseptillä ainoana Suomessa. Aitojen polkagris-karamellien reseptin Namitupa sai käsiinsä 1995 Etelä-Ruotsissa asuneen leskirouvan Amalia Erikssonin tyttäreltä Idalta, ja siitä asti karamelleja on leivottu tismalleen samalla alkuperäisellä reseptillä – tosin sokerimassan työstämiseen tarkoitetun marmoritason rasvaamiseen käytetty sianrasva vaihtui öljyyn.

KSM kesa 2021 tuottaja artikkeli namitupa kuvituskuva 2 Namituvan tuotteiden tärkein raaka-aine on kotimainen sokeri ja siirappi, josta sokerimassa valmistetaan. Karamellien leivonta on haastavaa ja vaatii ammattitaitoa. Namituvan karamellileipurit ovat kouluttautuneet karamellien valmistuksen saloihin, ja heidän työtään pääsee katsomaan paikan päälle kokien samalla tuulahduksen nostalgiaa vanhanajan tuotantolinjojen ollessa täydessä toiminnassa.

KSM kesa 2021 tuottaja artikkeli namitupa kuvituskuva 1 Namituvan makeiset korostavat käsityöosaamista ja perinteisiä arvoja. Klassikkoherkkujen ohella Namitupa kokeilee uutta, ja tuotevalikoima onkin vuosien saatossa moninkertaistunut. 2012 Suomen salmiakkiyhdistys palkitsi Pöyryy Puluverin Salmiakki Finlandia -palkinnolla ja 2017 palkinto myönnettiin Rakkaussalmiakki-makeisille. Uutena tuotesarjana Namitupa on alkanut valmistaa glykyrritsiinivapaita salmiakkiherkkuja, jotka ovat hurmanneet salmiakin ystävät ympäri Suomea! Glykyrritsiinivapaat salmiakkimakeiset eivät sisällä lainkaan lakritsikasvista peräisin olevia raaka-aineita, ja ne sopivat siksi esimerkiksi raskaana oleville.

Lue lisää pienestä perinteisestä karamellitehtaasta.